Do petka temperature iznad prosjeka

Pretežno sunčano sa temperaturom iznad prosjeka za ovo doba godine biće tokom ove sedmice, a tek u petak se očekuje promjena vremena sa kišom povremeno. Naveli su to juče iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS. 

Bosna i Hercegovina 21.11.2016 | 21:40
Do petka temperature iznad prosjeka
U Banjaluci je juče u 13 časova izmjereno 19 stepeni Celzijusovih, Mostaru i Prijedoru 20, a Tuzli čak 22.

Povišene temperature, neprimjerene za ovo doba godine, astmatičarima, srčanim bolesnicima i pacijentima koji boluju od visokog krvnog pritiska mogu pogoršati stanje, te im se savjetuje redovno uzimanje terapije.

Iako se broj intervencija hitne medicinske pomoći nije znatno povećao u posljednih nekoliko dana zbog visokih temperatura, ljekari upozoravaju građane osjetljivog zdravlja da ne borave mnogo napolju u toku dana.

Gospava Matić, specijalista urgentne medicine u Službi hitne medicinske pomoći u Domu zdravlja Banjaluka, kazala je da je broj pacijenata koji su se obratili za pomoć prosječno isti kao i prethodnih dana.

"Jednu noć je bilo nešto više intervencija, a radilo se o pacijentima sa povišenim krvnim pritiskom, astmom i bronhitisom, ali i drugih stanja poput povreda koje se ne mogu vezati za vrijeme", rekla je Matićeva.

Ona je naglasila da to ne isključuje da je povećan broj onih koji su u toku dana bili u ambulantama porodične medicine.

"U Predškolskom dispanzeru imamo porast broja inhalacija, odnosno povećan je broj pacijenata sa simptomima otežanog disanja", kazala je Aida Baručija, portparol Doma zdravlja Zenica.

Ona ističe da su savjeti pedijatara ove zdravstvene ustanove, s obzirom na to da trenutno nema zagađenja, da roditelji što više djecu izvode na vazduh, na izlet ili u planinu, zatim da se pojača dječja fizička aktivnost.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 0

Ostavite komentar