Нови НАТО став: Русија није непријатељ

НАТО не сматра Русију непријатељем, него, напротив, покушава да "разуме" мотиве Москве и истовремено заштити своје интересе, каже командант морнарице алијансе вицеадмирал Клајв Џонстон.

Свијет 21.11.2016 | 21:20
Нови НАТО став: Русија није непријатељ
"Русија може да развија и ангажује своју флоту у свим морима, али НАТО не намерава да је спречи. Русија није наш непријатељ и не желимо да будемо укључени у нови Хладни рат", рекао је Џонстон на парламентарној скупштини НАТо у Истанбулу, јавља турска агенција Анадолија, а преноси руски РТ.

"НАТО покушава да разуме Русију, а да истовремено не науди својим интересима. Неке балтичке државе, чланице НАТО, ситничаве су када је реч о њиховим територијаним водама", рекао је Џонстон.

Вицеадмирал је, међутим, оптужио Русију за "повећање напетости уместо да контролише ситуацију", а чак је отишао толико далеко да је устврдио да је очигледно да Русија покушава да створи нови светски поредак.

Москва је у међувремену понудила да у том граду буде одржан састанак војних стручњака посвећен безбедности у региону Балтика, али је НАТО одбио предлог, рекао је руски изасланик Русије у НАТО Александар Грушко.

Грушко је истакао да је број летова НАТО војних авиона у том региону много пута већи од броја летова руских авиона.

Министарство одбране Литваније се у међувремену пожалило да су руски војни авиони само прошле недеље два пута летели близу НАТО ловаца, иако су у оба случаја руске летелице биле у међународном ваздушном простору.

Оба лета су изведена уз строго поштовање међународних правила, саопштило је Министарство одбране Русије.

Заменик министра одбране Анатолиј Антонов рекао је да је Русија спремна да одржи консултације са балтичким државама, скандинавским државама, као и са Пољском, у циљу смиривања ситуације у балтичком региону.

Извор: Мондо.рс

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Мусли

21.11.2016 20:52

А муслимани јесу ха ха ха

ОДГОВОРИТЕ
Name

МладаБосна

21.11.2016 21:35

ФАСИСТИ само мјењају прицу и имена а циљ је увијек исти МОСКВА.......Хитлер-Наполеон-НАТО

ОДГОВОРИТЕ