Novi NATO stav: Rusija nije neprijatelj

NATO ne smatra Rusiju neprijateljem, nego, naprotiv, pokušava da "razume" motive Moskve i istovremeno zaštiti svoje interese, kaže komandant mornarice alijanse viceadmiral Klajv Džonston.

Svijet 21.11.2016 | 21:20
Novi NATO stav: Rusija nije neprijatelj
"Rusija može da razvija i angažuje svoju flotu u svim morima, ali NATO ne namerava da je spreči. Rusija nije naš neprijatelj i ne želimo da budemo uključeni u novi Hladni rat", rekao je Džonston na parlamentarnoj skupštini NATo u Istanbulu, javlja turska agencija Anadolija, a prenosi ruski RT.

"NATO pokušava da razume Rusiju, a da istovremeno ne naudi svojim interesima. Neke baltičke države, članice NATO, sitničave su kada je reč o njihovim teritorijanim vodama", rekao je Džonston.

Viceadmiral je, međutim, optužio Rusiju za "povećanje napetosti umesto da kontroliše situaciju", a čak je otišao toliko daleko da je ustvrdio da je očigledno da Rusija pokušava da stvori novi svetski poredak.

Moskva je u međuvremenu ponudila da u tom gradu bude održan sastanak vojnih stručnjaka posvećen bezbednosti u regionu Baltika, ali je NATO odbio predlog, rekao je ruski izaslanik Rusije u NATO Aleksandar Gruško.

Gruško je istakao da je broj letova NATO vojnih aviona u tom regionu mnogo puta veći od broja letova ruskih aviona.

Ministarstvo odbrane Litvanije se u međuvremenu požalilo da su ruski vojni avioni samo prošle nedelje dva puta leteli blizu NATO lovaca, iako su u oba slučaja ruske letelice bile u međunarodnom vazdušnom prostoru.

Oba leta su izvedena uz strogo poštovanje međunarodnih pravila, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Zamenik ministra odbrane Anatolij Antonov rekao je da je Rusija spremna da održi konsultacije sa baltičkim državama, skandinavskim državama, kao i sa Poljskom, u cilju smirivanja situacije u baltičkom regionu.

Izvor: Mondo.rs

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Musli

21.11.2016 20:52

A muslimani jesu ha ha ha

ODGOVORITE
Name

MladaBosna

21.11.2016 21:35

FASISTI samo mjenjaju pricu i imena a cilj je uvijek isti MOSKVA.......Hitler-Napoleon-NATO

ODGOVORITE