БиХ и услови: "Црна листа" већ узима данак

Усљед недостатка сарадње Федерације БиХ и Републике Српске, са преговарачким тимом БиХ који је учествовао у преговорима са ФАТФ (Свјетском организацијом за спрјечавање прања новца и финансирања борбе против тероризма), Европско удружење банака ставило је самоиницијативно БиХ на „црну листу“, тврди Драган Мектић, министар безбејдности БиХ.

Босна и Херцеговина 21.11.2016 | 08:00
БиХ и услови: "Црна листа" већ узима данак
БиХ је одраније била на „сивој листи“, али новом одлуком, тврди Мектић, Европска асоцијација банака самоиницијативно је ставила БиХ на „црну листу“ због неиспуњавања услова које је БиХ преузела у преговорима са ФАТФ и “Мониволом” (Монеyвал), пише Ал Јазеера.

" У Републици Српској су проблем измјене Кривичног закона Српске, већ сада хоће да праве потпуно нови, а рок да испунимо шта је БиХ обећала је јануар наредне године. Колико је мени познато, никакав нови Кривични закон није ни у процедури, а камоли пред усвајањем. Федерација БиХ опет има својих проблема са врједносним акцијама,  а нисам примјетио ни да су они до сада урадили било шта да то и ријеше. Колико са ове позиције видим, до сада смо БиХ извлачили годинама да не доспијемо на ову листу. Сада више нисам сигуран да ћемо ишта успјети да урадимо, а рок нам је најкасније крај јануара наредне године", појашњава Мектић.

Мектић наглашава, да посљедице по БиХ могу да буде да европске банке одбију сарадњу са банкама у БиХ, а како наводи, до сада је само нејмачка “Дојче банка” у пар дана стопирала 500 уплате и исплате банака из БиХ.

Мектић нимало оптимистично тврди да ово води ка колапсу привреде БиХ.

"Сада ће све иједна уплата и исплата бити провјеравана више него икада, пребацивање новца из БиХ у другу државу Европске уније биће отежано, али и много скупље. Овде постоје само два излаза. Први је да покушамо код ФАТФ и 'Монивала' тражити да нас скину са 'црне листе' коју је самоиницијативно донијела Европска асоцијација банака. Друга је да убрзамо испуњавање обавеза које смо преузели. Не испунимо ли обавезе до краја јануара, не усуђујем се ни помислити, шта ће бити тек у фебруару“, закључује Мектић.

БиХ ни до сада није била у много бољем положају, рангирана заједно са Сјеверном Корејом. Чињеница да је БиХ већ сада и без одлуке двије најмоћније свјетске организације за спрјечавање прања новца и финансирања тероризма на „црној листи“, без назнака да би се њихови услови и могли испунити до краја јануара наредне године, могла ми и превише коштати ионако посрнулу привреду БиХ.

(Ал Јазеера)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

деyтон

21.11.2016 07:43

Ентитети имају веца овластења од дрзаве и тога се требамо дрзати. Тада це свима бити боље, а недозволити муслиманима да од БиХ праве дрзаву за себе. Ко се од српских политицара не придрзава јацања РС-а и њених институција у облику ентитета тај је издајник. На тај нацин се омогуцава да муслимани узивају у бих. И ми моземо узивати у бих кроз институцијално јак ентитет. Тако муслиманинима преостаје да суте и зиве са осталим народима у Бих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@деyтон

21.11.2016 08:14

Браво стручњак,коментар ти није за двије него за четири ноге.

Name

Генерал

21.11.2016 08:34

Јацање институција са 70% упослених у администрацији? Глуп си ти па види само задузеност која је на 67% ГДП-а тренутно.

Name

алтец

21.11.2016 08:51

Док је таквих цобана као сто си ти нама це бити све боље и боље.

Name

@деyтон

21.11.2016 09:27

Одавно нисам прочитао глупљи и неписменији коментар, невјероватно је ко све има приступ Интернету.

Name

Wхитехат

21.11.2016 08:00

Ово је директна посљедица СНСД "мрцварења" свих иницијатива који нешто раде на нивоу БиХ. То је опасна и рискантна стратегија, која ће сада да сломи кола. ММФ неће баш благонаклоно гледати на црну листу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РРТР

21.11.2016 08:24

Босна, Србија, Црна Гора, Бугарска, Грчка је бесмислен скуп држава које робују Њемцима. Зар није природно да сами направимо УНИЈУ нешто ко Источно Римско Царство, да направимо ВЛАСТИТИ МОНЕТАРНИ СИСТЕМ.. не морамо ни бити чланица било какве свјетске организације и проблем рјешен.

Name

Генерал

21.11.2016 08:32

Поуздано знам да друге трансе нема до половине 2017. најраније јер СНСД сада користи вриједносне папире а Бакир их је погурао са ММФ-ом пред изборе.

Name

снсдов-а клика то и хоће

21.11.2016 08:04

Снсдовц-и би мијењали Кривични закон и уводили велеиздају као у вријеме Аустроугарске.Међутим да ускладе Кривични закон са европским стандардима гдје долази под удар закона њхова имовина и имовина њихових породица то они неће

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ови наши тјерају шапке

21.11.2016 08:24

Код наших прије двије године су добили нове униформе полицајци аони измишљају шапке а што ће платни промет престати са иностранством ником ништа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

21.11.2016 08:30

Хоћемо у ЕУ и њихов платни систем? Имамо услове, испунити и крај. Али, ко и како...знају ли они тамо како се кадрира код нас?

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанац и Херц.

21.11.2016 09:02

Ставита је БИХ на црну листу док су досли на функције Бакир Додик и Цовиц.И остацемо на тој црној листи док не додју нормални људи на цело ове дрзаве,а оду ови националисти, који узимају од народа и за лицне своје интересе не дају народима да мирно зиве и раде,као и остали нормални свијет.али и треба нам тако док фанатике бирамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

21.11.2016 09:47

Босанци и Херцеговци који неце да птизнају да су они СРБи по својој народности а Босанци и Херцеговци по својој покрајинској птипадности требају да се врате у основну сколу или на курс из националне историје!

Name

Ре михаило микиц

21.11.2016 15:47

Ма заболи ме ста сам био не зивим у прослим вјековма као ти !Позабави се михајло својом историјом ста су бре запео ко је ста био? Колико срба има албанских коријена ниси ни свјестан ако це мо да копамо по прослости.Мозда су и моји коријени Српски , албански...али ме бре заболи за то..Не оптерецујем се са тим као ти.Надам се да си 100% србин и да те то цини сретном особом а иако ниси нема везе није до тебе...греске се десавају :)