BiH i uslovi: "Crna lista" već uzima danak

Usljed nedostatka saradnje Federacije BiH i Republike Srpske, sa pregovaračkim timom BiH koji je učestvovao u pregovorima sa FATF (Svjetskom organizacijom za sprječavanje pranja novca i finansiranja borbe protiv terorizma), Evropsko udruženje banaka stavilo je samoinicijativno BiH na „crnu listu“, tvrdi Dragan Mektić, ministar bezbejdnosti BiH.

Bosna i Hercegovina 21.11.2016 | 08:00
BiH i uslovi: "Crna lista" već uzima danak
BiH je odranije bila na „sivoj listi“, ali novom odlukom, tvrdi Mektić, Evropska asocijacija banaka samoinicijativno je stavila BiH na „crnu listu“ zbog neispunjavanja uslova koje je BiH preuzela u pregovorima sa FATF i “Monivolom” (Moneyval), piše Al Jazeera.

" U Republici Srpskoj su problem izmjene Krivičnog zakona Srpske, već sada hoće da prave potpuno novi, a rok da ispunimo šta je BiH obećala je januar naredne godine. Koliko je meni poznato, nikakav novi Krivični zakon nije ni u proceduri, a kamoli pred usvajanjem. Federacija BiH opet ima svojih problema sa vrjednosnim akcijama,  a nisam primjetio ni da su oni do sada uradili bilo šta da to i riješe. Koliko sa ove pozicije vidim, do sada smo BiH izvlačili godinama da ne dospijemo na ovu listu. Sada više nisam siguran da ćemo išta uspjeti da uradimo, a rok nam je najkasnije kraj januara naredne godine", pojašnjava Mektić.

Mektić naglašava, da posljedice po BiH mogu da bude da evropske banke odbiju saradnju sa bankama u BiH, a kako navodi, do sada je samo nejmačka “Dojče banka” u par dana stopirala 500 uplate i isplate banaka iz BiH.

Mektić nimalo optimistično tvrdi da ovo vodi ka kolapsu privrede BiH.

"Sada će sve ijedna uplata i isplata biti provjeravana više nego ikada, prebacivanje novca iz BiH u drugu državu Evropske unije biće otežano, ali i mnogo skuplje. Ovde postoje samo dva izlaza. Prvi je da pokušamo kod FATF i 'Monivala' tražiti da nas skinu sa 'crne liste' koju je samoinicijativno donijela Evropska asocijacija banaka. Druga je da ubrzamo ispunjavanje obaveza koje smo preuzeli. Ne ispunimo li obaveze do kraja januara, ne usuđujem se ni pomisliti, šta će biti tek u februaru“, zaključuje Mektić.

BiH ni do sada nije bila u mnogo boljem položaju, rangirana zajedno sa Sjevernom Korejom. Činjenica da je BiH već sada i bez odluke dvije najmoćnije svjetske organizacije za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma na „crnoj listi“, bez naznaka da bi se njihovi uslovi i mogli ispuniti do kraja januara naredne godine, mogla mi i previše koštati ionako posrnulu privredu BiH.

(Al Jazeera)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

deyton

21.11.2016 07:43

Entiteti imaju veca ovlastenja od drzave i toga se trebamo drzati. Tada ce svima biti bolje, a nedozvoliti muslimanima da od BiH prave drzavu za sebe. Ko se od srpskih politicara ne pridrzava jacanja RS-a i njenih institucija u obliku entiteta taj je izdajnik. Na taj nacin se omogucava da muslimani uzivaju u bih. I mi mozemo uzivati u bih kroz institucijalno jak entitet. Tako muslimaninima preostaje da sute i zive sa ostalim narodima u Bih.

ODGOVORITE
Name

@deyton

21.11.2016 08:14

Bravo stručnjak,komentar ti nije za dvije nego za četiri noge.

Name

General

21.11.2016 08:34

Jacanje institucija sa 70% uposlenih u administraciji? Glup si ti pa vidi samo zaduzenost koja je na 67% GDP-a trenutno.

Name

altec

21.11.2016 08:51

Dok je takvih cobana kao sto si ti nama ce biti sve bolje i bolje.

Name

@deyton

21.11.2016 09:27

Odavno nisam pročitao gluplji i nepismeniji komentar, nevjerovatno je ko sve ima pristup Internetu.

Name

Whitehat

21.11.2016 08:00

Ovo je direktna posljedica SNSD "mrcvarenja" svih inicijativa koji nešto rade na nivou BiH. To je opasna i riskantna strategija, koja će sada da slomi kola. MMF neće baš blagonaklono gledati na crnu listu.

ODGOVORITE
Name

RRTR

21.11.2016 08:24

Bosna, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Grčka je besmislen skup država koje robuju Njemcima. Zar nije prirodno da sami napravimo UNIJU nešto ko Istočno Rimsko Carstvo, da napravimo VLASTITI MONETARNI SISTEM.. ne moramo ni biti članica bilo kakve svjetske organizacije i problem rješen.

Name

General

21.11.2016 08:32

Pouzdano znam da druge transe nema do polovine 2017. najranije jer SNSD sada koristi vrijednosne papire a Bakir ih je pogurao sa MMF-om pred izbore.

Name

snsdov-a klika to i hoće

21.11.2016 08:04

Snsdovc-i bi mijenjali Krivični zakon i uvodili veleizdaju kao u vrijeme Austrougarske.Međutim da usklade Krivični zakon sa evropskim standardima gdje dolazi pod udar zakona njhova imovina i imovina njihovih porodica to oni neće

ODGOVORITE
Name

Ovi naši tjeraju šapke

21.11.2016 08:24

Kod naših prije dvije godine su dobili nove uniforme policajci aoni izmišljaju šapke a što će platni promet prestati sa inostranstvom nikom ništa

ODGOVORITE
Name

Dragan

21.11.2016 08:30

Hoćemo u EU i njihov platni sistem? Imamo uslove, ispuniti i kraj. Ali, ko i kako...znaju li oni tamo kako se kadrira kod nas?

ODGOVORITE
Name

bosanac i Herc.

21.11.2016 09:02

Stavita je BIH na crnu listu dok su dosli na funkcije Bakir Dodik i Covic.I ostacemo na toj crnoj listi dok ne dodju normalni ljudi na celo ove drzave,a odu ovi nacionalisti, koji uzimaju od naroda i za licne svoje interese ne daju narodima da mirno zive i rade,kao i ostali normalni svijet.ali i treba nam tako dok fanatike biramo.

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

21.11.2016 09:47

Bosanci i Hercegovci koji nece da ptiznaju da su oni SRBi po svojoj narodnosti a Bosanci i Hercegovci po svojoj pokrajinskoj ptipadnosti trebaju da se vrate u osnovnu skolu ili na kurs iz nacionalne istorije!

Name

Re mihailo mikic

21.11.2016 15:47

Ma zaboli me sta sam bio ne zivim u proslim vjekovma kao ti !Pozabavi se mihajlo svojom istorijom sta su bre zapeo ko je sta bio? Koliko srba ima albanskih korijena nisi ni svjestan ako ce mo da kopamo po proslosti.Mozda su i moji korijeni Srpski , albanski...ali me bre zaboli za to..Ne opterecujem se sa tim kao ti.Nadam se da si 100% srbin i da te to cini sretnom osobom a iako nisi nema veze nije do tebe...greske se desavaju :)