Срећна слава!!! Данас је Аранђеловдан!

Православни вијерници данас славе Сабор Светог арханђела Михаила или Аранђеловдан.

Република Српска 21.11.2016 | 07:16
Срећна слава!!! Данас је Аранђеловдан!
Овај дан установљен је као празник Архангела Михаила у вријеме Силвестера Првог Римског (314-335) и Патријарха Александра Александријског (326).

Архангел Михаило је "вођа небеских војски" који се увијек јављао на мјестима на којима се јављала и Богородица, тако да представља небеску силу и заштиту на земљи. Према црквеном предању, анђео Михаило је први ступио у борбу са злим духом и то име по црквеном тумачењу означава "оног који је као Бог".

Архангел Михаило на икони се представља као борац - војвода, са мачем или копљем у руци, а народно вјеровање сматра да он долази и узима људске душе, кад је коме куцнуо час.

Многа су народна вјеровања ο овом анђелу. Кажу да он обилази све болеснике и ако стане код ногу – није добро, а ако је код главе - болесник ће оздравити.

Слави се у јесен, а по народном вјеровању то је зато што кад су свеци дијелили улоге, Архангел Михаило добио је јесење и зимско вријеме - вријеме зиме и зимских тешкоћа. Говори се да у ово вријеме Архангел лута свијетом обучен у просјака да изгрди невјернике и помогне невољницима.

Верује се да се помоћу временских услова на овај дан може одредити каква ће бити година. Постоји и изрека: „Какво је вријеме на Аранђеловдан, тако ће бити током цијеле зиме и прољећа“.

Чест је обичај код многих који славе овог анђела да не треба спремати жито јер га сматрају живим светитељем, а то је нетачно. Потребно је припремити жито, јер су сви светитељи и сви умрли пред Богом живи.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Православна Српска Дубница И Мајевица.

21.11.2016 06:58

Брацо Срби И сестре Српкиње Срецна Слава Свети Ахрандјел Михајло Који је Донијо Мир И подарио Српском Народу Дрзаву Републику Српску Нека је Са срецом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

21.11.2016 09:07

СИНОВИ И КЦЕРИ СВЕТОГ ПРАВОСЛАВЉА, СРЕЦАН ПРАЗНИК БЕСТЕЛЕСНИХ СИЛА НЕБЕСКИХ - АРАНДЈЕЛОВДАН, А СРБИМА КОЈИ СЛАВЕ СВЕТОГ АРХАНДЈЕЛА МИХАИЛА КАО СВОЈУ КРСНУ СЛАВУ - СРЕЦНА СЛАВА!

ОДГОВОРИТЕ