Srećna slava!!! Danas je Aranđelovdan!

Pravoslavni vijernici danas slave Sabor Svetog arhanđela Mihaila ili Aranđelovdan.

Republika Srpska 21.11.2016 | 07:16
Srećna slava!!! Danas je Aranđelovdan!
Ovaj dan ustanovljen je kao praznik Arhangela Mihaila u vrijeme Silvestera Prvog Rimskog (314-335) i Patrijarha Aleksandra Aleksandrijskog (326).

Arhangel Mihailo je "vođa nebeskih vojski" koji se uvijek javljao na mjestima na kojima se javljala i Bogorodica, tako da predstavlja nebesku silu i zaštitu na zemlji. Prema crkvenom predanju, anđeo Mihailo je prvi stupio u borbu sa zlim duhom i to ime po crkvenom tumačenju označava "onog koji je kao Bog".

Arhangel Mihailo na ikoni se predstavlja kao borac - vojvoda, sa mačem ili kopljem u ruci, a narodno vjerovanje smatra da on dolazi i uzima ljudske duše, kad je kome kucnuo čas.

Mnoga su narodna vjerovanja ο ovom anđelu. Kažu da on obilazi sve bolesnike i ako stane kod nogu – nije dobro, a ako je kod glave - bolesnik će ozdraviti.

Slavi se u jesen, a po narodnom vjerovanju to je zato što kad su sveci dijelili uloge, Arhangel Mihailo dobio je jesenje i zimsko vrijeme - vrijeme zime i zimskih teškoća. Govori se da u ovo vrijeme Arhangel luta svijetom obučen u prosjaka da izgrdi nevjernike i pomogne nevoljnicima.

Veruje se da se pomoću vremenskih uslova na ovaj dan može odrediti kakva će biti godina. Postoji i izreka: „Kakvo je vrijeme na Aranđelovdan, tako će biti tokom cijele zime i proljeća“.

Čest je običaj kod mnogih koji slave ovog anđela da ne treba spremati žito jer ga smatraju živim svetiteljem, a to je netačno. Potrebno je pripremiti žito, jer su svi svetitelji i svi umrli pred Bogom živi.

(Agencije)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Pravoslavna Srpska Dubnica I Majevica.

21.11.2016 06:58

Braco Srbi I sestre Srpkinje Srecna Slava Sveti Ahrandjel Mihajlo Koji je Donijo Mir I podario Srpskom Narodu Drzavu Republiku Srpsku Neka je Sa srecom

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

21.11.2016 09:07

SINOVI I KCERI SVETOG PRAVOSLAVLJA, SRECAN PRAZNIK BESTELESNIH SILA NEBESKIH - ARANDJELOVDAN, A SRBIMA KOJI SLAVE SVETOG ARHANDJELA MIHAILA KAO SVOJU KRSNU SLAVU - SRECNA SLAVA!

ODGOVORITE