Марија Милић: Јавно изокренута прича

„Тек је брдо изашло иза сунца, а кревет скочи из пространог чиче, навуче ноге на опанке, стави главу на капу и отвори кућу на вратима...“

Република Српска 20.11.2016 | 19:06
Марија Милић: Јавно изокренута прича
Овако нам је Бранко Ћопић давно, до суза нас засмијавајући, написао „Изокренуту причу“, коју и данас са радошћу цитирамо.

Овако, користећи баш овакву методологију, али нимало весело, радосно и безазлено, власт Републике Српске уз помоћ медија, који су, безобразно и до неслућених граница огрезли у идолопоклонство владајућој коалицији и првенствено СНСД-у, изврће истину и заварава јавност.

Снимак

Прије само седам дана објављен је снимак неког од страначких скупова на којем се јасно види и чује Милорад Додик који пријети општинама у којима није побиједио СНСД.

Додик, гдје год да се налазио, 24 часа дневно првенствено је предсједник Републике Српске. Ипак, на јавном мјесту, запријетио је СНСД-овим негласачима да у њихове општине Влада нити министри Републике Српске појединачно више неће крочити. Јасно и гласно је, чули смо и видјели, саопштио да те општине неће добити било какву помоћ од власти Републике Српске.

Ништа друго него гнусна пријетња и права истина, захваљујући лицемјерној политици и циљаном медијском прећуткивању, првенствено у Дневнику у пола 8, само који дан касније постала је другачија „истина“.

Неистина

Пет дана послије Додиковог инцидента огромних размјера добили смо изокренути резултат: Заправо су СДС и опозиција, бар како тврде на јавном сервису, запријетили несарадњом са Додиком и Владом. Влада Српске је, међутим, као, наводно, разумна институција, ипак одлучила да оде у Источно Сарајево, тамо одржи спектакуларну сједницу и покаже како она, за разлику од опозициионих начелника и страначким им шефова, сарађује и брине о свим грађанима.

О Додиковој пријетњи у Додиковим медијима ни ријечи, осим понеке успутне реченице да се, иако смо видео-снимак очима видјели и ушима чули, ради, заправо, о „тврдњама опозиције“.



Исто се десило, уз помоћ исте изокренуте и у коначници врло опасне методологије, и прије тачно двије године са децентним аудио-снимком премијерке Жељке Цвијановић о куповини „папака“. Појео вук магарца. И ником ништа.

Истина је да је и тада и данас било траљавих опозиционих корака, али је стварна истина и да медији, искључиво за добробит Републике Српске, не могу и не смију да прећуте овакве ствари.

Задатак

Да парафразирамо веселог и безазленог Ћопића и примијенимо га у оквир апсолутно и беспоговорно изокренуте приче у Републици Српској:

...Прича о Додиковим црним листама у медијима је претпрјела земљотрес, па је у њој све испретурано. Покушајте да сваку ријеч вратите на њено право мјесто...

Када ријешите Ћопићев задатак, тада ћемо добити и одговор на питање - да ли поједини медији, укључујући и јавни сервис у Републици Српској, данас стварно лажу. Или се, пак, ради само о једноставној и безазленој чињеници која лако скида љагу са новинарских имена – да министри у Српској, заправо, не слушају Додика. Ја сам, ради професије, увијек за ово друго.

Напомена:

Анализа ове верзије „Изокренуте приче“, која укључује дјеловање јавних медија, првенствено јавног сервиса Републике Српске, врло је важна ради менталне хигијене становништва у Републици Српској. Ко год и кад год био на власти, неопходно је да здраво и исправно образовање, здравство и медији буду и остану предуслов нормалног живота у Српској. Данас имамо ситуацију која, нажалост, није ни близу томе.

Овом приликом се дубоко извињавам Бранку Ћопићу чију сам сјајну причу помало упрљала. Али искључиво из најбољих, патриотских, намјера.

Извињавам се и свим оним појединцима којих, Богу хвала, има међу васпитачима, учитељима, професорима, љекарима, медицинским сестрама и, свакако и без сумње, а за ову причу је то најважније, и међу новинарима. Јер је између новинара и медија - огромна разлика.

Извор: фронтал.рс

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Наша демократија

20.11.2016 18:17

Сад су се ослободили, па не демантују и не говоре да је снимак монитран и направљен, толико су се осилили да ће за који мјесец моци слободно рећи нема овога нема онога. Нама не треба демократија дуже од четири године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анамнеза

20.11.2016 18:21

Тотално лудилло

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лав

20.11.2016 18:23

Маро, ми те волимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

клапац

20.11.2016 18:33

Хвала за добар текст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

илиц љубица

20.11.2016 22:18

ова тета лепо је писала! али! залози ватру бице дима,запали цигарету исто је! ПИТАЊЕ ЈЕ АКО ЈЕ ТАЈ ВАС ДОДИК ТОЛИКО ДОБАР ЗАСТО НИСТА НЕ ФУНКЦИОНСЕ?????? ЗАСТО ТОЛИКО ГЛАДНОГ НАРОДА???????? ОДГОВОР ЈЕ! ПОЛИТИЦАРИ СУ СВЕ БОГАТИЛИ А ГРАДЈАНИ СУ СВЕ СИРОМАСНИЈИ ТО ВАМ ЈЕ ИСТИНА..... Е А ЗА ОВАЈ ТЕXТ СТО НАПИСАН СИГУРНО ЈЕ МАРИЈА МИЛИЦ ДОБРО ПЛАЦЕНА.

ОДГОВОРИТЕ