Мarija Мilić: Јavno izokrenuta priča

„Tek je brdo izašlo iza sunca, a krevet skoči iz prostranog čiče, navuče noge na opanke, stavi glavu na kapu i otvori kuću na vratima...“

Republika Srpska 20.11.2016 | 19:06
Мarija Мilić: Јavno izokrenuta priča
Ovako nam je Branko Ćopić davno, do suza nas zasmijavajući, napisao „Izokrenutu priču“, koju i danas sa radošću citiramo.

Ovako, koristeći baš ovakvu metodologiju, ali nimalo veselo, radosno i bezazleno, vlast Republike Srpske uz pomoć medija, koji su, bezobrazno i do neslućenih granica ogrezli u idolopoklonstvo vladajućoj koaliciji i prvenstveno SNSD-u, izvrće istinu i zavarava javnost.

Snimak

Prije samo sedam dana objavljen je snimak nekog od stranačkih skupova na kojem se jasno vidi i čuje Milorad Dodik koji prijeti opštinama u kojima nije pobijedio SNSD.

Dodik, gdje god da se nalazio, 24 časa dnevno prvenstveno je predsjednik Republike Srpske. Ipak, na javnom mjestu, zaprijetio je SNSD-ovim neglasačima da u njihove opštine Vlada niti ministri Republike Srpske pojedinačno više neće kročiti. Jasno i glasno je, čuli smo i vidjeli, saopštio da te opštine neće dobiti bilo kakvu pomoć od vlasti Republike Srpske.

Ništa drugo nego gnusna prijetnja i prava istina, zahvaljujući licemjernoj politici i ciljanom medijskom prećutkivanju, prvenstveno u Dnevniku u pola 8, samo koji dan kasnije postala je drugačija „istina“.

Neistina

Pet dana poslije Dodikovog incidenta ogromnih razmjera dobili smo izokrenuti rezultat: Zapravo su SDS i opozicija, bar kako tvrde na javnom servisu, zaprijetili nesaradnjom sa Dodikom i Vladom. Vlada Srpske je, međutim, kao, navodno, razumna institucija, ipak odlučila da ode u Istočno Sarajevo, tamo održi spektakularnu sjednicu i pokaže kako ona, za razliku od opoziciionih načelnika i stranačkim im šefova, sarađuje i brine o svim građanima.

O Dodikovoj prijetnji u Dodikovim medijima ni riječi, osim poneke usputne rečenice da se, iako smo video-snimak očima vidjeli i ušima čuli, radi, zapravo, o „tvrdnjama opozicije“.



Isto se desilo, uz pomoć iste izokrenute i u konačnici vrlo opasne metodologije, i prije tačno dvije godine sa decentnim audio-snimkom premijerke Željke Cvijanović o kupovini „papaka“. Pojeo vuk magarca. I nikom ništa.

Istina je da je i tada i danas bilo traljavih opozicionih koraka, ali je stvarna istina i da mediji, isključivo za dobrobit Republike Srpske, ne mogu i ne smiju da prećute ovakve stvari.

Zadatak

Da parafraziramo veselog i bezazlenog Ćopića i primijenimo ga u okvir apsolutno i bespogovorno izokrenute priče u Republici Srpskoj:

...Priča o Dodikovim crnim listama u medijima je pretprjela zemljotres, pa je u njoj sve ispreturano. Pokušajte da svaku riječ vratite na njeno pravo mjesto...

Kada riješite Ćopićev zadatak, tada ćemo dobiti i odgovor na pitanje - da li pojedini mediji, uključujući i javni servis u Republici Srpskoj, danas stvarno lažu. Ili se, pak, radi samo o jednostavnoj i bezazlenoj činjenici koja lako skida ljagu sa novinarskih imena – da ministri u Srpskoj, zapravo, ne slušaju Dodika. Ja sam, radi profesije, uvijek za ovo drugo.

Napomena:

Analiza ove verzije „Izokrenute priče“, koja uključuje djelovanje javnih medija, prvenstveno javnog servisa Republike Srpske, vrlo je važna radi mentalne higijene stanovništva u Republici Srpskoj. Ko god i kad god bio na vlasti, neophodno je da zdravo i ispravno obrazovanje, zdravstvo i mediji budu i ostanu preduslov normalnog života u Srpskoj. Danas imamo situaciju koja, nažalost, nije ni blizu tome.

Ovom prilikom se duboko izvinjavam Branku Ćopiću čiju sam sjajnu priču pomalo uprljala. Ali isključivo iz najboljih, patriotskih, namjera.

Izvinjavam se i svim onim pojedincima kojih, Bogu hvala, ima među vaspitačima, učiteljima, profesorima, ljekarima, medicinskim sestrama i, svakako i bez sumnje, a za ovu priču je to najvažnije, i među novinarima. Jer je između novinara i medija - ogromna razlika.

Izvor: frontal.rs

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Naša demokratija

20.11.2016 18:17

Sad su se oslobodili, pa ne demantuju i ne govore da je snimak monitran i napravljen, toliko su se osilili da će za koji mjesec moci slobodno reći nema ovoga nema onoga. Nama ne treba demokratija duže od četiri godine.

ODGOVORITE
Name

Anamneza

20.11.2016 18:21

Totalno ludillo

ODGOVORITE
Name

Lav

20.11.2016 18:23

Maro, mi te volimo.

ODGOVORITE
Name

klapac

20.11.2016 18:33

Hvala za dobar tekst.

ODGOVORITE
Name

ilic ljubica

20.11.2016 22:18

ova teta lepo je pisala! ali! zalozi vatru bice dima,zapali cigaretu isto je! PITANJE JE AKO JE TAJ VAS DODIK TOLIKO DOBAR ZASTO NISTA NE FUNKCIONSE?????? ZASTO TOLIKO GLADNOG NARODA???????? ODGOVOR JE! POLITICARI SU SVE BOGATILI A GRADJANI SU SVE SIROMASNIJI TO VAM JE ISTINA..... E A ZA OVAJ TEXT STO NAPISAN SIGURNO JE MARIJA MILIC DOBRO PLACENA.

ODGOVORITE