У Српској мјесечно живот изгуби 11 особа

У Бањалуци је данас обиљежен Дан сјећања на жртве саобраћајних незгода под слоганом „Кључне активности након незгоде“, као што су: медицинска помоћ, збрињавање повријеђених, истрага, те проналажење правде.

Република Српска 20.11.2016 | 21:47
У Српској мјесечно живот изгуби 11 особа
Директор Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић рекао је данас да је у Српској за десет мјесеци ове године у саобраћају страдало 114 особа, што је за 12 одсто мање него у истом периоду прошле године.

Надлежни упозоравају на већу опрезност и поштовање саобраћајних прописа, док породице настрадалих воде тешку борбу како би кривци за смрт њихових најмилијих добили адекватну казну.

Љиљана Арбутина је прошле године остала без сина. Деветнаестогодишњи Јован Арбутина је погинуо када га је ударио аутомобил док је прелазио преко пјешачког прелаза.

Љиљана и даље трага за правдом. "Шест мјесеци затвора, на колико је осуђен возач аутомобила који је ударио њеног сина, није адекватна казна", прича Љиљана за БН телевизију. Очекује да ће на крају ипак дочекати праведну казну за смрт дјетета.

Већа брзина кретања аутомобила од дозвољене, која је била кобна за Јована Арбутину, главни је узрок саобраћајних несрећа са смртним исходом. У Републици Српској је, према званичним подацима, само у првих десет мјесеци ове године у саобраћају настрадало 114 особа.

Међу факторима који угрожавају безбиједну вожњу је управљање возилима у пијаном стању, али и лоши и недовољно одржавани путеви, који су често пуни рупа и оштећења, па при већим брзинама могу да доведу до саобраћајних несрећа и озбиљних посљедица.

Надлежни су најавили да ће ускоро бити усвојен и нови закон о безбједности саобраћаја, који ће значајно пооштрити казне за саобраћајне прекршаје. Питање је колико ће на смањење броја саобраћајних незгода утицати само пооштравање казнене политике, без бољих путева, веће превенције и боље едукације учесника у саобраћају.



БН телевизија
Фото: Архива

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Нб

20.11.2016 20:58

Срби незнају да је рат стао

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖУЋО

21.11.2016 08:34

СЛУШАМ МИНИСТРА ЛУКАЧА КАД КАЖЕ ДА СЕ СТАЊЕ У БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА ПОПРАВИЛО, АЛИ ПО МЕНИ НИКАД НИЈЕ БИЛО ГОРЕ, ДИВЉАЊА, ПАРКИРАЊА ПО ЦЕНТРУ Б.ЛУКЕ И ЈУРЊАВЕ ЈЕ СВЕ ВИШЕ, ВИКЕНДОМ ЈЕ ДИВЉИ ЗАПАД, ПОЛИЦИЈЕ ПОГОТОВУ САОБРАЋАЈНЕ, НИГДЈЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

закон

21.11.2016 10:15

Висе полиције на пут и веце казне посебно брза возња и возња под дејством алкохола

ОДГОВОРИТЕ