U Srpskoj mjesečno život izgubi 11 osoba

U Banjaluci je danas obilježen Dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda pod sloganom „Ključne aktivnosti nakon nezgode“, kao što su: medicinska pomoć, zbrinjavanje povrijeđenih, istraga, te pronalaženje pravde.

Republika Srpska 20.11.2016 | 21:47
U Srpskoj mjesečno život izgubi 11 osoba
Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović rekao je danas da je u Srpskoj za deset mjeseci ove godine u saobraćaju stradalo 114 osoba, što je za 12 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Nadležni upozoravaju na veću opreznost i poštovanje saobraćajnih propisa, dok porodice nastradalih vode tešku borbu kako bi krivci za smrt njihovih najmilijih dobili adekvatnu kaznu.

Ljiljana Arbutina je prošle godine ostala bez sina. Devetnaestogodišnji Jovan Arbutina je poginuo kada ga je udario automobil dok je prelazio preko pješačkog prelaza.

Ljiljana i dalje traga za pravdom. "Šest mjeseci zatvora, na koliko je osuđen vozač automobila koji je udario njenog sina, nije adekvatna kazna", priča Ljiljana za BN televiziju. Očekuje da će na kraju ipak dočekati pravednu kaznu za smrt djeteta.

Veća brzina kretanja automobila od dozvoljene, koja je bila kobna za Jovana Arbutinu, glavni je uzrok saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom. U Republici Srpskoj je, prema zvaničnim podacima, samo u prvih deset mjeseci ove godine u saobraćaju nastradalo 114 osoba.

Među faktorima koji ugrožavaju bezbijednu vožnju je upravljanje vozilima u pijanom stanju, ali i loši i nedovoljno održavani putevi, koji su često puni rupa i oštećenja, pa pri većim brzinama mogu da dovedu do saobraćajnih nesreća i ozbiljnih posljedica.

Nadležni su najavili da će uskoro biti usvojen i novi zakon o bezbjednosti saobraćaja, koji će značajno pooštriti kazne za saobraćajne prekršaje. Pitanje je koliko će na smanjenje broja saobraćajnih nezgoda uticati samo pooštravanje kaznene politike, bez boljih puteva, veće prevencije i bolje edukacije učesnika u saobraćaju.



BN televizija
Foto: Arhiva

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Nb

20.11.2016 20:58

Srbi neznaju da je rat stao

ODGOVORITE
Name

ŽUĆO

21.11.2016 08:34

SLUŠAM MINISTRA LUKAČA KAD KAŽE DA SE STANJE U BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA POPRAVILO, ALI PO MENI NIKAD NIJE BILO GORE, DIVLJANJA, PARKIRANJA PO CENTRU B.LUKE I JURNJAVE JE SVE VIŠE, VIKENDOM JE DIVLJI ZAPAD, POLICIJE POGOTOVU SAOBRAĆAJNE, NIGDJE

ODGOVORITE
Name

zakon

21.11.2016 10:15

Vise policije na put i vece kazne posebno brza voznja i voznja pod dejstvom alkohola

ODGOVORITE