Никшићани траже од РС четири милиона евра

Споразум Српске и Црне Горе по основу концесија за воде Билећког језера још мртво слово на папиру. Ђурица: Тиме ће се позабавити институције Републике Српске, ускоро рјешење.

Република Српска 20.11.2016 | 12:31
Никшићани траже од РС четири милиона евра

Четири милиона евра дуга по основу концесија за воде Билећког језера потражује општина Никшић од комшија из Билеће. Споразум Републике Српске и Црне Горе о измирењу дуговања која датирају још из 1992. године, потписан 2003, доданас је остао "мртво слово на папиру".

Раденко Ђурица, председник Комисије за концесије Републике Српске, међутим, каже за "Новости", да је упознат са проблемом око концесије Билећког језера и најављује да ће овај проблем ускоро бити ријешен.

"То је проблем који ће се рјешавати у институцијама Републике Српске, а о евентуалним резултатима договора обавијестићемо институције Црне Горе и град Никшић, који очекују рјешење. Иначе, концесија око Билећког језера само је једна од 300 које је дала Република Српска", поручио је Ђурица.

По договору из 2003. године Хидроелектрана "Требишњица" би годишње у никшићку општинску касу требало да уплаћује око 300.000 евра.

И ЦРКВЕ НА ДНУ
У дубинама језера остало је неколико цркава! Пре више од 12 година одлучили смо да у Рогачевићима подигнемо храм посвећен Светом Сави, баш као онај који је остао на дну језера - каже мештанин села Мируше Миливоје Јарамаз. - Вода је прогутала и једну палату, чије ће време настанка заувек остати тајна. Потопљена је и шпиља у Реповића продоли, као и Божовића пећина, старо насеље у Служницама, римски пут који је водио све до Цавтата...

"Предстоји нам још један разговор са представницима Републике Српске. Ако се не договоримо, дуг ћемо наплатити арбитражом", казао је градоначелник Никшића Веселин Грбовић.

Спор око Билећког језера између Републике Српске и Црне Горе траје још из времена заједничке државе и пуштања у рад хидроелектране "Грнчарево" 1967. године, која је подигнута на црногорској (никшићкој) територији, потапањем дијела на којој је створено Билећко језеро.

Позивајући се на међународно право Црногорци имају право на компензацију, што подразумјева учешће у произведеној електричној енергији, сразмјерно количини воде којом се Билећко језеро пуни с њене територије. Уз то, слиједе и накнаде које се плаћају по том основу у обе државе.
НАЈВЕЋЕ ПОСЛИЈЕ СКАДАРСКОГ
Површином од око 33 метра квадратна, Билећко језеро је друго по величини на Балканском полуострву, послије Скадарског језера. Највећа дубина је 104 метара и смјештено је на око 400 метара надморске висине. Подизањем воде потопљене су куће и имања села Паник, Орах, Чепелица, Задубље и Мируше, манастир Косијерево и многобројни културно-историјски споменици.

Прије неколико година било је најављено да ће Црна Гора и БиХ исплатити накнаде мјештанима чија су имања прије 43 године завршила на дну Билећког језера, што је регулисано и међудржавним споразумом, али ни од тога нема ништа.

Језеро површине 33 квадратна километра "потопило" је живот на међи двије државе, па и 17,2 одсто које припада црногорској територији и Никшићу. Управо је то био разлог да се из црногорског појаса исели око 60 домаћинстава у Никшић, Подгорицу, Бар, Херцег Нови, Требиње и Београд.

"Имамо све папире који потврђују власништво над имовином коју је прогутало језеро", причају мјештани.

Само из села Мируше има 56 оштећених фамилија, а ријеч је о Кецојевићима, Алексићима, Шекарићима и Јарамазима.

Овај погранични дио Црне Горе потопљен је 1965. године, а на дну акумулације остали су имања, куће, цркве, стари мост, млинови и многобројна неистражена археолошка налазишта.

(Вечерње новости)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

МИЛЕ

20.11.2016 12:04

Дацу мајке ми сцим се снадзем!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оља

20.11.2016 12:49

Нека Миљан плати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

црна гора

20.11.2016 12:59

Никшић треба да плати Невесињу, Гацку, Билећи, Требињу и осталим градовима Старе Херцетовине, јер да не би њих, Црна Гора оста не неколико брда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пасха

20.11.2016 19:17

Пола црне горе припада босни а пола су узели албанци

Name

Билецко језеро најмоцније на Балкану

20.11.2016 23:51

Каквој Босни будало неписмена?Мозес да мастас али се прво врати вјери прадједовској или поцни да пијес лијекове добицес тумор од нервирања јер вас је 20%. Мило док влада неце добити ни динар.

Name

српска бока

20.11.2016 23:59

Цијела Бока до Котора заједно са Никсицем је Херцеговина.Сто Милогорци не показу заставу Петровица и сто не казе да су Петровици Херцеговци из Билеце.Све то они крију ко змија ноге цак говори да Његос није био Србин.