Nikšićani traže od RS četiri miliona evra

Sporazum Srpske i Crne Gore po osnovu koncesija za vode Bilećkog jezera još mrtvo slovo na papiru. Đurica: Time će se pozabaviti institucije Republike Srpske, uskoro rješenje.

Republika Srpska 20.11.2016 | 12:31
Nikšićani traže od RS četiri miliona evra

Četiri miliona evra duga po osnovu koncesija za vode Bilećkog jezera potražuje opština Nikšić od komšija iz Bileće. Sporazum Republike Srpske i Crne Gore o izmirenju dugovanja koja datiraju još iz 1992. godine, potpisan 2003, dodanas je ostao "mrtvo slovo na papiru".

Radenko Đurica, predsednik Komisije za koncesije Republike Srpske, međutim, kaže za "Novosti", da je upoznat sa problemom oko koncesije Bilećkog jezera i najavljuje da će ovaj problem uskoro biti riješen.

"To je problem koji će se rješavati u institucijama Republike Srpske, a o eventualnim rezultatima dogovora obavijestićemo institucije Crne Gore i grad Nikšić, koji očekuju rješenje. Inače, koncesija oko Bilećkog jezera samo je jedna od 300 koje je dala Republika Srpska", poručio je Đurica.

Po dogovoru iz 2003. godine Hidroelektrana "Trebišnjica" bi godišnje u nikšićku opštinsku kasu trebalo da uplaćuje oko 300.000 evra.

I CRKVE NA DNU
U dubinama jezera ostalo je nekoliko crkava! Pre više od 12 godina odlučili smo da u Rogačevićima podignemo hram posvećen Svetom Savi, baš kao onaj koji je ostao na dnu jezera - kaže meštanin sela Miruše Milivoje Jaramaz. - Voda je progutala i jednu palatu, čije će vreme nastanka zauvek ostati tajna. Potopljena je i špilja u Repovića prodoli, kao i Božovića pećina, staro naselje u Služnicama, rimski put koji je vodio sve do Cavtata...

"Predstoji nam još jedan razgovor sa predstavnicima Republike Srpske. Ako se ne dogovorimo, dug ćemo naplatiti arbitražom", kazao je gradonačelnik Nikšića Veselin Grbović.

Spor oko Bilećkog jezera između Republike Srpske i Crne Gore traje još iz vremena zajedničke države i puštanja u rad hidroelektrane "Grnčarevo" 1967. godine, koja je podignuta na crnogorskoj (nikšićkoj) teritoriji, potapanjem dijela na kojoj je stvoreno Bilećko jezero.

Pozivajući se na međunarodno pravo Crnogorci imaju pravo na kompenzaciju, što podrazumjeva učešće u proizvedenoj električnoj energiji, srazmjerno količini vode kojom se Bilećko jezero puni s njene teritorije. Uz to, slijede i naknade koje se plaćaju po tom osnovu u obe države.
NAJVEĆE POSLIJE SKADARSKOG
Površinom od oko 33 metra kvadratna, Bilećko jezero je drugo po veličini na Balkanskom poluostrvu, poslije Skadarskog jezera. Najveća dubina je 104 metara i smješteno je na oko 400 metara nadmorske visine. Podizanjem vode potopljene su kuće i imanja sela Panik, Orah, Čepelica, Zadublje i Miruše, manastir Kosijerevo i mnogobrojni kulturno-istorijski spomenici.

Prije nekoliko godina bilo je najavljeno da će Crna Gora i BiH isplatiti naknade mještanima čija su imanja prije 43 godine završila na dnu Bilećkog jezera, što je regulisano i međudržavnim sporazumom, ali ni od toga nema ništa.

Jezero površine 33 kvadratna kilometra "potopilo" je život na međi dvije države, pa i 17,2 odsto koje pripada crnogorskoj teritoriji i Nikšiću. Upravo je to bio razlog da se iz crnogorskog pojasa iseli oko 60 domaćinstava u Nikšić, Podgoricu, Bar, Herceg Novi, Trebinje i Beograd.

"Imamo sve papire koji potvrđuju vlasništvo nad imovinom koju je progutalo jezero", pričaju mještani.

Samo iz sela Miruše ima 56 oštećenih familija, a riječ je o Kecojevićima, Aleksićima, Šekarićima i Jaramazima.

Ovaj pogranični dio Crne Gore potopljen je 1965. godine, a na dnu akumulacije ostali su imanja, kuće, crkve, stari most, mlinovi i mnogobrojna neistražena arheološka nalazišta.

(Večernje novosti)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

MILE

20.11.2016 12:04

Dacu majke mi scim se snadzem!!!

ODGOVORITE
Name

Olja

20.11.2016 12:49

Neka Miljan plati.

ODGOVORITE
Name

crna gora

20.11.2016 12:59

Nikšić treba da plati Nevesinju, Gacku, Bileći, Trebinju i ostalim gradovima Stare Hercetovine, jer da ne bi njih, Crna Gora osta ne nekoliko brda.

ODGOVORITE
Name

Pasha

20.11.2016 19:17

Pola crne gore pripada bosni a pola su uzeli albanci

Name

Bilecko jezero najmocnije na Balkanu

20.11.2016 23:51

Kakvoj Bosni budalo nepismena?Mozes da mastas ali se prvo vrati vjeri pradjedovskoj ili pocni da pijes lijekove dobices tumor od nerviranja jer vas je 20%. Milo dok vlada nece dobiti ni dinar.

Name

srpska boka

20.11.2016 23:59

Cijela Boka do Kotora zajedno sa Niksicem je Hercegovina.Sto Milogorci ne pokazu zastavu Petrovica i sto ne kaze da su Petrovici Hercegovci iz Bilece.Sve to oni kriju ko zmija noge cak govori da Njegos nije bio Srbin.