Због упитника ЕК све институције ангажовати

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак је, говорећи о упитнику Европске комисије који би 9. децембра требао бити достављен Босни и Херцеговини, изјавио да је само добијање каталога питања врло важно и представља још један корак у европским интеграцијама.

Босна и Херцеговина 20.11.2016 | 11:43
Због упитника ЕК све институције ангажовати
Међутим, напомиње да "морамо бити свјесни да је пред нама сада велики посао".

Он истиче да ће ово морати да мобилише све институције и унутар институција да пробуди максималну озбиљност и ангажованост.

"У Министарству послова смо формирали један посебан тим који ради само то. Апелујем сада на све институције на које се односе питања из упитника да то схвате максимално озбиљно", казао је Црнадак.

Он је истакао да ће бити и великих кадровских потреба и великих финансијских потреба, "јер ако погледате, ми ћемо морати десетине или можда стотине хиљада страница да преведемо".

"Мораћемо да вршимо практично свакодневну координацију институција, јер мало које питање је такво да можете да одговорите са да или не, или да одговорите с једном, двије или три реченице. Према томе, велики посао, али што будемо боље одговорили на питања имаћемо мање оних, како их зову, 'фоллоw уп' питања, или поновних питања и биће нам краћи пут до добијања мишљења Европске комисије након тога", наглашава Црнадак.

Он је рекао да сматра да ће на овом путу подједнако бити политичких и техничких тешкоћа.

"Али ако је искрено опредјељење свих нас у овоме да се предамо европском путу и да то радимо на један искрен начин, мислим да ћемо решити све то", закључио је Игор Црнадак.

Европски комесар за суседску политику и проширење Јоханес Хан ће 9. децембра предати председавајућем Савјета министара БиХ Денису Звиздићу упитник с више од 3.000 питања.

Упитник Европске комисије за припрему мишљења о захтјеву за чланство је аналитички инструмент политике проширења ЕУ који Европска комисија користи да би оценила спремност државе која је поднела захтјев за чланство да стекне статус кандидата и отвори преговоре о приступању с ЕУ, о чему најзад одлучује Савјет ЕУ и Европски савјет.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Пикси

20.11.2016 11:34

А сад 5 година папира, упитника, докумената, превода, усклађивања, појашњавања...и све за дебеле плате, путовања, едукације, ручкове...

ОДГОВОРИТЕ