Zbog upitnika EK sve institucije angažovati

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak je, govoreći o upitniku Evropske komisije koji bi 9. decembra trebao biti dostavljen Bosni i Hercegovini, izjavio da je samo dobijanje kataloga pitanja vrlo važno i predstavlja još jedan korak u evropskim integracijama.

Bosna i Hercegovina 20.11.2016 | 11:43
Zbog upitnika EK sve institucije angažovati
Međutim, napominje da "moramo biti svjesni da je pred nama sada veliki posao".

On ističe da će ovo morati da mobiliše sve institucije i unutar institucija da probudi maksimalnu ozbiljnost i angažovanost.

"U Ministarstvu poslova smo formirali jedan poseban tim koji radi samo to. Apelujem sada na sve institucije na koje se odnose pitanja iz upitnika da to shvate maksimalno ozbiljno", kazao je Crnadak.

On je istakao da će biti i velikih kadrovskih potreba i velikih finansijskih potreba, "jer ako pogledate, mi ćemo morati desetine ili možda stotine hiljada stranica da prevedemo".

"Moraćemo da vršimo praktično svakodnevnu koordinaciju institucija, jer malo koje pitanje je takvo da možete da odgovorite sa da ili ne, ili da odgovorite s jednom, dvije ili tri rečenice. Prema tome, veliki posao, ali što budemo bolje odgovorili na pitanja imaćemo manje onih, kako ih zovu, 'follow up' pitanja, ili ponovnih pitanja i biće nam kraći put do dobijanja mišljenja Evropske komisije nakon toga", naglašava Crnadak.

On je rekao da smatra da će na ovom putu podjednako biti političkih i tehničkih teškoća.

"Ali ako je iskreno opredjeljenje svih nas u ovome da se predamo evropskom putu i da to radimo na jedan iskren način, mislim da ćemo rešiti sve to", zaključio je Igor Crnadak.

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han će 9. decembra predati predsedavajućem Savjeta ministara BiH Denisu Zvizdiću upitnik s više od 3.000 pitanja.

Upitnik Evropske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo je analitički instrument politike proširenja EU koji Evropska komisija koristi da bi ocenila spremnost države koja je podnela zahtjev za članstvo da stekne status kandidata i otvori pregovore o pristupanju s EU, o čemu najzad odlučuje Savjet EU i Evropski savjet.

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Piksi

20.11.2016 11:34

A sad 5 godina papira, upitnika, dokumenata, prevoda, usklađivanja, pojašnjavanja...i sve za debele plate, putovanja, edukacije, ručkove...

ODGOVORITE