Џихадисти са Балкана су из Сарајева и Зенице

Највећи број регрута Исламске државе с Балкана долази из Зенице и Сарајева, показало је ново истраживање које је провео амерички Центар за борбу против тероризма (ЦТЦ), а које показује на којим територијима Исламска држава регрутује највише бораца за борбу у Сирији и Ираку, пише Вечерњи лист БиХ.

Босна и Херцеговина 20.11.2016 | 10:44
Џихадисти са Балкана су из Сарајева и Зенице
Према подацима ЦТЦ, постоји већи број градова у Европи гдје живе регрути ИСИЛ, а Зеница се с 15 анализираних џихадиста налази у врху градова главних њихових сјецишта, односно налази се на 5. мјесту листе. Испред ње су Лондон с 38, Антверпен с 32, Брисел с 30 и Сеута у Шпанија с 18 регрута ИСИЛ.

Иза Зенице су три града у Француској, Ница и Тулуз с по 13 и Луне с 12. Слиједе Вилворд у Белгији с 11 те Сарајево у којем је, према објављеној листи, 11 регрута ИСИЛ.

Анализа 854 страна борца ИСИЛ, која су путовала у Сирију и Ирак у временском периоду од 2011. до 2015., показала је да скоро три четвртине ових особа долазе из градова одакле су поријеклом неки милитанти познати од раније. Највише градова из западних земаља одакле су џихадисти имају Белгија и Француска.

По два града гдје највише врбује ИСИЛ имају Британија, Њемачка, Холандија и БиХ (Зеница и Сарајево).

Према подацима ЦТЦ, европске државе одакле је највећи број бораца Исламске државе су Француска, Велика Британија, Њемачка и Белгија.

Из Србије су најмање 3 припадника ИСИЛ у Сирији и Ираку, као и из Словеније, док их је из БиХ чак 78.

Пропаганда ИСИЛ

Пропаганда ИСИЛ поновно је пронашла свој пут ка простору Балкана и БиХ. Овај пут у виду магазина, а који је намијењен и потенцијалним терористима, објавила је Слободна Европа.

На страници Ал Хаyат магазин “Роме” добиће обједињено издање, а у којем су и прецизно наведени начини за извршење терористичких напада, наводи Вечењи лист БиХ.

БиХ је и раније имала проблеме с пропагандом на интернету и требале су године да се угасе неки портали као “Вијести уммета”.

Новинар БИРН, Денис Џидић каже да је то наставак ранијих пропагандних активности ИСИЛ.

"Ту имамо неких заиста страшних ствари, од позива на убиство, објашњавања како се требају убијати неверници па до бизарности и неких необичних порука женама, као у посљедњем броју, да не требају себи куповати ствари нити трошити новац на себе, већ опремати џихадисте за рат", наводи Џидић.

(Вечерњи лист)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Генерал

20.11.2016 12:16

А ста цемо са оним који се врацају из Украјине?

ОДГОВОРИТЕ
Name

миx014

20.11.2016 13:46

Њих це мо одликовати

Name

Лажи, лажи, лажи ме

20.11.2016 13:45

"...Из Босне, чак 78..." Шта је било са оних 500, па 300 о којима је причао министар полиције РС?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дамир

20.11.2016 13:57

Рекла казала, па побогу ако имате доказе реагујте. људи бози то да је истина вјерујте давно би се реаговало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

20.11.2016 18:48

Јуце ја видио двојицу,ваде паре на аутомату Бобар банке.

ОДГОВОРИТЕ