Džihadisti sa Balkana su iz Sarajeva i Zenice

Najveći broj regruta Islamske države s Balkana dolazi iz Zenice i Sarajeva, pokazalo je novo istraživanje koje je proveo američki Centar za borbu protiv terorizma (CTC), a koje pokazuje na kojim teritorijima Islamska država regrutuje najviše boraca za borbu u Siriji i Iraku, piše Večernji list BiH.

Bosna i Hercegovina 20.11.2016 | 10:44
Džihadisti sa Balkana su iz Sarajeva i Zenice
Prema podacima CTC, postoji veći broj gradova u Evropi gdje žive regruti ISIL, a Zenica se s 15 analiziranih džihadista nalazi u vrhu gradova glavnih njihovih sjecišta, odnosno nalazi se na 5. mjestu liste. Ispred nje su London s 38, Antverpen s 32, Brisel s 30 i Seuta u Španija s 18 regruta ISIL.

Iza Zenice su tri grada u Francuskoj, Nica i Tuluz s po 13 i Lune s 12. Slijede Vilvord u Belgiji s 11 te Sarajevo u kojem je, prema objavljenoj listi, 11 regruta ISIL.

Analiza 854 strana borca ISIL, koja su putovala u Siriju i Irak u vremenskom periodu od 2011. do 2015., pokazala je da skoro tri četvrtine ovih osoba dolaze iz gradova odakle su porijeklom neki militanti poznati od ranije. Najviše gradova iz zapadnih zemalja odakle su džihadisti imaju Belgija i Francuska.

Po dva grada gdje najviše vrbuje ISIL imaju Britanija, Njemačka, Holandija i BiH (Zenica i Sarajevo).

Prema podacima CTC, evropske države odakle je najveći broj boraca Islamske države su Francuska, Velika Britanija, Njemačka i Belgija.

Iz Srbije su najmanje 3 pripadnika ISIL u Siriji i Iraku, kao i iz Slovenije, dok ih je iz BiH čak 78.

Propaganda ISIL

Propaganda ISIL ponovno je pronašla svoj put ka prostoru Balkana i BiH. Ovaj put u vidu magazina, a koji je namijenjen i potencijalnim teroristima, objavila je Slobodna Evropa.

Na stranici Al Hayat magazin “Rome” dobiće objedinjeno izdanje, a u kojem su i precizno navedeni načini za izvršenje terorističkih napada, navodi Večenji list BiH.

BiH je i ranije imala probleme s propagandom na internetu i trebale su godine da se ugase neki portali kao “Vijesti ummeta”.

Novinar BIRN, Denis Džidić kaže da je to nastavak ranijih propagandnih aktivnosti ISIL.

"Tu imamo nekih zaista strašnih stvari, od poziva na ubistvo, objašnjavanja kako se trebaju ubijati nevernici pa do bizarnosti i nekih neobičnih poruka ženama, kao u posljednjem broju, da ne trebaju sebi kupovati stvari niti trošiti novac na sebe, već opremati džihadiste za rat", navodi Džidić.

(Večernji list)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

General

20.11.2016 12:16

A sta cemo sa onim koji se vracaju iz Ukrajine?

ODGOVORITE
Name

mix014

20.11.2016 13:46

Njih ce mo odlikovati

Name

Laži, laži, laži me

20.11.2016 13:45

"...Iz Bosne, čak 78..." Šta je bilo sa onih 500, pa 300 o kojima je pričao ministar policije RS?

ODGOVORITE
Name

Damir

20.11.2016 13:57

Rekla kazala, pa pobogu ako imate dokaze reagujte. ljudi bozi to da je istina vjerujte davno bi se reagovalo.

ODGOVORITE
Name

Kiki

20.11.2016 18:48

Juce ja vidio dvojicu,vade pare na automatu Bobar banke.

ODGOVORITE