За нападе у ЕУ ИСИЛ има 80 спремних људи

Холандски званичник за борбу против тероризма рекао је да ИСИЛ од ових оперативаца тражи да не долазе у Сирију и Ирак, него да припремају нападе у Европи.

Свијет 19.11.2016 | 18:25
За нападе у ЕУ ИСИЛ има 80 спремних људи
Исламска држава Ирак и Левант има између 60 и 80 оперативаца у Европи спремних да изведу нападе у било којем тренутку, рекао је холандски званичник за борбу против тероризма.

У интервјуу за АП, Дик Шкоф, противтерористички координатор у Холандији, навео је да су то процјене обавјештајних стручњака.

Додао је да ти ИСИЛ-ови оперативци добијају поруке од групе која од њих тражи да "не долазе у Сирију и Ирак, него да припремају нападе у Европи".

Реалне шансе за напад Према ријечима Шкофа, у посљедњих шест мјесеци број "страних терористичких бораца" није порастао, али чињеница да они не путују "не значи да је потенцијална пријетња" нестала.

Војне операције против ИСИЛ-а у Сирији и Ираку такођер доводе до "распршивања" бораца.

То ће, оцијенио је, вјероватно довести до постепеног повећања броја избјеглица које ће представљати пријетњу националној сигурности Холандије и других европских земаља.

Шкоф је, такође, упозорио да иако Холандија није била мета великог напада, попут оних који су се догодили у Белгији и Француској, “реалне су шансе” да се он догоди.

(Аљазеера.нет)

Коментари / 0

Оставите коментар