Za napade u EU ISIL ima 80 spremnih ljudi

Holandski zvaničnik za borbu protiv terorizma rekao je da ISIL od ovih operativaca traži da ne dolaze u Siriju i Irak, nego da pripremaju napade u Evropi.

Svijet 19.11.2016 | 18:25
Za napade u EU ISIL ima 80 spremnih ljudi
Islamska država Irak i Levant ima između 60 i 80 operativaca u Evropi spremnih da izvedu napade u bilo kojem trenutku, rekao je holandski zvaničnik za borbu protiv terorizma.

U intervjuu za AP, Dik Škof, protivteroristički koordinator u Holandiji, naveo je da su to procjene obavještajnih stručnjaka.

Dodao je da ti ISIL-ovi operativci dobijaju poruke od grupe koja od njih traži da "ne dolaze u Siriju i Irak, nego da pripremaju napade u Evropi".

Realne šanse za napad Prema riječima Škofa, u posljednjih šest mjeseci broj "stranih terorističkih boraca" nije porastao, ali činjenica da oni ne putuju "ne znači da je potencijalna prijetnja" nestala.

Vojne operacije protiv ISIL-a u Siriji i Iraku također dovode do "raspršivanja" boraca.

To će, ocijenio je, vjerovatno dovesti do postepenog povećanja broja izbjeglica koje će predstavljati prijetnju nacionalnoj sigurnosti Holandije i drugih evropskih zemalja.

Škof je, takođe, upozorio da iako Holandija nije bila meta velikog napada, poput onih koji su se dogodili u Belgiji i Francuskoj, “realne su šanse” da se on dogodi.

(Aljazeera.net)

Komentari / 0

Ostavite komentar