Путин преломио: Руси крећу на Мјесец!

Руси и компанија Боинг склопили су дугорочни уговор да сарађују на истраживању Мјесеца и свемира. Ракетно-свемирска корпорација “Енергија“ планира да искрца првог Руса на Мјесец 2031.

Свијет 19.11.2016 | 16:59
Путин преломио: Руси крећу на Мјесец!
Велика руска компанија РСЦ Енергиа која се бави ваздушно-космичким простором и компанија Боинг склопили су дугорочни уговор да сарађују на истраживању Мјесеца и свемира.

Ракетно-свемирска корпорација “Енергија“ планира да искрца првог Руса на Месец 2031. године, саопштио је на конференцији у Москви генерални директор корпорације Владимир Солнцев.

Ова сарадња је дио свеобухватног споразума који има за циљ да оконча дуготрајан правни спор између двије компаније, као и још једне руске компаније Си Лаунч (Сеа Лаунх) која је била у власништву РСЦ Енергије и БДС, али је банкротирала.

"Припремни радови за сада иду глатко, а коначни договор очекује се до краја новембра", рекао је данас директор РСЦ Енергиа Владимир Солнцев.

"Радимо на документу који не само да описује закључак поступка, већ и дизајнира програм дугорочне сарадње по бројним питањима. Адвокати већ завршавају детаље договора. Радимо на координацији пројекта у ниској орбити Земље, развоју лунарне инфраструктуре и истраживања дубоког свемира", прецизирао је он.

Солнцев је напоменуо да компаније намјеравају да развију компатибилне дизајне који ће моћи да се искористе за конструкцију коју је предложила међународна свемирска станица.

"У принципу ми говоримо о стварању прикључих лука и блокова које ће омогућити да руска свемирска опрема успјешно функционише са Боинговим свемирским бродовима", рекао је он.

У мају је откривено да НАСА и Енергија разматрају могућност да направе заједничку свемирску станицу која ће да кружи око Мјесеца и то би требало да функционише до краја сљедеће деценије.

Станица би требало да служи за навигацију, одржавање и комуникацију током мисија упућених на Мјесец, као и за беспилотне мисије на Марс.

Фото: АП/Тањуг
(Рт.цом)
 

Коментари / 0

Оставите коментар