Putin prelomio: Rusi kreću na Mjesec!

Rusi i kompanija Boing sklopili su dugoročni ugovor da sarađuju na istraživanju Mjeseca i svemira. Raketno-svemirska korporacija “Energija“ planira da iskrca prvog Rusa na Mjesec 2031.

Svijet 19.11.2016 | 16:59
Putin prelomio: Rusi kreću na Mjesec!
Velika ruska kompanija RSC Energia koja se bavi vazdušno-kosmičkim prostorom i kompanija Boing sklopili su dugoročni ugovor da sarađuju na istraživanju Mjeseca i svemira.

Raketno-svemirska korporacija “Energija“ planira da iskrca prvog Rusa na Mesec 2031. godine, saopštio je na konferenciji u Moskvi generalni direktor korporacije Vladimir Solncev.

Ova saradnja je dio sveobuhvatnog sporazuma koji ima za cilj da okonča dugotrajan pravni spor između dvije kompanije, kao i još jedne ruske kompanije Si Launč (Sea Launh) koja je bila u vlasništvu RSC Energije i BDS, ali je bankrotirala.

"Pripremni radovi za sada idu glatko, a konačni dogovor očekuje se do kraja novembra", rekao je danas direktor RSC Energia Vladimir Solncev.

"Radimo na dokumentu koji ne samo da opisuje zaključak postupka, već i dizajnira program dugoročne saradnje po brojnim pitanjima. Advokati već završavaju detalje dogovora. Radimo na koordinaciji projekta u niskoj orbiti Zemlje, razvoju lunarne infrastrukture i istraživanja dubokog svemira", precizirao je on.

Solncev je napomenuo da kompanije namjeravaju da razviju kompatibilne dizajne koji će moći da se iskoriste za konstrukciju koju je predložila međunarodna svemirska stanica.

"U principu mi govorimo o stvaranju priključih luka i blokova koje će omogućiti da ruska svemirska oprema uspješno funkcioniše sa Boingovim svemirskim brodovima", rekao je on.

U maju je otkriveno da NASA i Energija razmatraju mogućnost da naprave zajedničku svemirsku stanicu koja će da kruži oko Mjeseca i to bi trebalo da funkcioniše do kraja sljedeće decenije.

Stanica bi trebalo da služi za navigaciju, održavanje i komunikaciju tokom misija upućenih na Mjesec, kao i za bespilotne misije na Mars.

Foto: AP/Tanjug
(Rt.com)
 

Komentari / 0

Ostavite komentar