Нови лијек за рак дојке прескуп за БиХ

Увођење палбоциклиба, новог лијека чија су клиничка испитивања показала да он знатно продужује живот жена које се боре са најтежим обликом рака дојке, није обавезно у БиХ јер није чланица ЕУ, а с обзиром на то да се ради о веома скупој терапији, и даље ће се код нас користити листа других лијекова.

Босна и Херцеговина 19.11.2016 | 16:30
Нови лијек за рак дојке прескуп за БиХ
Прошле седмице Европска комисија одобрила је стављање у продају палбоциклиба.

Према ријечима Зденке Гојковић, начелнице Клинике за онкологију Универзитетског клиничког центра Републике Српске, ради се о лијеку нове генерације који је веома скуп, али увођење такве терапије не значи да ће болест карцинома дојке бити излијечена, пишу Независне.

“Због одлуке Европске комисије земље које су чланице ЕУ обавезне су да овај лијек ставе у примјену. Међутим, ми нисмо чланица ЕУ и имамо листу других лијекова који се користе. То су терапијске паралеле не само за лијечење малигних, већ и других болести”, рекла је Гојковићева.

Азра Икаловић, предсједница Асоцијације обољелих од рака дојке БиХ, каже да још није упозната са лијеком палбоциклиб, као иновативне терапије за узнапредовали, метастатски рак дојке и да је перјета посљедњи нови лијек из области онкологије који је ступио на тржиште БиХ 1. јула ове године.

Она каже да перјета засад представља посљедњу линију у лијечењу карцинома дојке, додајући да је БиХ једна од првих земаља у региону у којој је ова терапија била доступна, али да га је веома тешко приуштити због високе цијене.

Из Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ кажу да нови лијек палбоциклиб може добити дозволу за стављање у промет након спроведеног поступка давања дозволе за стављање лијека у промет.

“Поступак покреће заступник иностраног произвођача”, казали су из Агенције.

(ЕуроБлиц)

Коментари / 0

Оставите коментар