Novi lijek za rak dojke preskup za BiH

Uvođenje palbocikliba, novog lijeka čija su klinička ispitivanja pokazala da on znatno produžuje život žena koje se bore sa najtežim oblikom raka dojke, nije obavezno u BiH jer nije članica EU, a s obzirom na to da se radi o veoma skupoj terapiji, i dalje će se kod nas koristiti lista drugih lijekova.

Bosna i Hercegovina 19.11.2016 | 16:30
Novi lijek za rak dojke preskup za BiH
Prošle sedmice Evropska komisija odobrila je stavljanje u prodaju palbocikliba.

Prema riječima Zdenke Gojković, načelnice Klinike za onkologiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, radi se o lijeku nove generacije koji je veoma skup, ali uvođenje takve terapije ne znači da će bolest karcinoma dojke biti izliječena, pišu Nezavisne.

“Zbog odluke Evropske komisije zemlje koje su članice EU obavezne su da ovaj lijek stave u primjenu. Međutim, mi nismo članica EU i imamo listu drugih lijekova koji se koriste. To su terapijske paralele ne samo za liječenje malignih, već i drugih bolesti”, rekla je Gojkovićeva.

Azra Ikalović, predsjednica Asocijacije oboljelih od raka dojke BiH, kaže da još nije upoznata sa lijekom palbociklib, kao inovativne terapije za uznapredovali, metastatski rak dojke i da je perjeta posljednji novi lijek iz oblasti onkologije koji je stupio na tržište BiH 1. jula ove godine.

Ona kaže da perjeta zasad predstavlja posljednju liniju u liječenju karcinoma dojke, dodajući da je BiH jedna od prvih zemalja u regionu u kojoj je ova terapija bila dostupna, ali da ga je veoma teško priuštiti zbog visoke cijene.

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH kažu da novi lijek palbociklib može dobiti dozvolu za stavljanje u promet nakon sprovedenog postupka davanja dozvole za stavljanje lijeka u promet.

“Postupak pokreće zastupnik inostranog proizvođača”, kazali su iz Agencije.

(EuroBlic)

Komentari / 0

Ostavite komentar