Неизвјестан прелаз код "Братољуба"

За гранични прелаз код Братунца, вриједности 11 милиона марака, који би наредне године требало изградити код будућег моста преко Дрине Братунац - Љубовија, по свему судећи неће бити новца јер се та ставка не налази у Приједлогу државног буџета БиХ за 2017. годину.

Босна и Херцеговина 19.11.2016 | 14:57
Неизвјестан прелаз код "Братољуба"
Наиме, у приједлогу је Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ за капиталне издатке одобрено 15,7 милиона марака, односно око 4,4 милиона марака мање од онога што је од Министарства финансија и трезора БиХ та институција тражила.

Из УИО БиХ су послали кориговани захтјев за додјелу средстава за 2017. од 23. септембра ове године, који су насловили на Министарство финансија и трезора БиХ, из којег се види да су, између осталог, тражили 11 милиона марака за изградњу граничног прелаза.

Како је објаснио Ратко Ковачевић, портпарол УИО, БиХ и Србија су потписале уговор по којем ће Србија изградити мост, а БиХ на својој страни гранични прелаз који ће користити обје земље.

Према поменутом допису, видљиво је да је УИО тражила средства за осам пројеката, међу којима је и поменути прелаз у Братунцу.

"Активности у вези с изградњом граничног прелаза Братунац као заједничке локације граничних прелаза БиХ и Србије, предузимају се у складу са споразумом измеду БиХ и Србије о изградњи међудржавног моста преко ријеке Дрине с пратећим путним објектима на локацији Братунац - Љубовија. Из наведеног споразума обавеза БиХ је финансирање изградње граничног прелаза заједничке локације, а Република Србија финансира изградњу моста. Наведена средства су неопходна и планирана како би се пратила динамика изградње моста", наведено је у допису.

Подсјећања ради, Савјет министара БиХ је на сједници од 7. септембра ове године усвојио информацију о градњи моста преко Дрине код Братунца и изградњи заједничког граничног прелаза.

"Пројекат се реализује на основу потписаног споразума између Савјета министара БиХ и Владе Србије о изградњи међудржавног моста преко ријеке Дрине с пратећим путним објектима на локацији Братунац - Љубовија. Грађевински радови на изградњи моста на територији Србије почели су у октобру 2015, а на територији БиХ у мају 2016. године. Планирано је да се до краја ове године заврши грађевинска конструкција моста или физичко премоштавање ријеке Дрине", наведено је у поменутој информацији.

Новца, пак, за изградњу граничног прелаза у буџету БиХ нема. Покушали смо контактирати и Министарство транспорта и комуникација БиХ, али до закључења овог броја нико од надлежних нам се није јавио на телефон.

Подсјећамо, изградња моста преко Дрине између Љубовије и Братунца, који носи назив "Братољуб", почела је у октобру 2015, а рок за изградњу је септембар 2017. године. Мост ће бити дуг 227 метара, имаће бициклистичку и пјешачку стазу, али, по свему судећи, неће имати и гранични прелаз, што ће га чинити бескорисним. Укупна цијена изградње самог моста износи око 13 милиона евра, а Србија га увелико гради, чиме, за разлику од БиХ, испуњава свој дио преузетих обавеза.

Извор: Независне
Фото: Независне

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Значи долазе тешки дани

19.11.2016 14:14

Значе буџети пуцају сви почев од државног до ентитетских.Није ми јасно само ови који су на власти шта ће следеће године када не буде пара у буџету.Боље речено шта ће народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

19.11.2016 15:27

Битно је да не фали за астрономске плате, накнаде , отпремнине, аутомобиле и све остале баханалије државног апарата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доxа

19.11.2016 15:33

Зар није Преседник на отварању рекао да је мост измедзу РС и Србије неразумијем онда засто би БиХ плацала кад нема користи од тога????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Братунац

19.11.2016 16:18

Па ко има користи ако нема и БиХ,сигурно неки возачи из БиХ неће возити дужим путем да не би прешли на овом мосту,и ко онда има користи?

Name

Драган

19.11.2016 17:19

А ко су браћа што се љубе, мислим ко су изводјачи и колики је тал?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тихи

19.11.2016 17:57

Пеескоците једну мјесецну исплату плата у Скупстини РС то неце ни осјетит и ето репе за цуприју :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да се зна

19.11.2016 19:45

Само да се зна,колико политицари раде за свој народ,из Братунца је министар саобрацаја у влади РС Недјо Трниниц,подпреседник РС Рамиз Салкиц,посланици у БиХ парламенту Лазар Продановиц,и Александра Пандуревиц,сви су на власти дали у РС или на нивоу БиХ,нико није ни покусао да несто уради по овом питању,али зато сви примају накнаду за одвојен зивот и хотелски смјестај док тобозе раде за напацени народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.11.2016 22:16

крива је БИХ јер све сто је у интересу СРБА они коце... зато сто прије слободна и независна РС

Name

Синиса

20.11.2016 23:40

Никакав проблем, треба отворити мост а границу контролисати кад буде било пара за изградњу прелаза. Знаци сви могу да прелазе без контроле. И док била бивса Југославија прелазило се без контроле. Заврсите мост и обрадујте народ. Дрина свакако никад није дјелила Србе.

ОДГОВОРИТЕ