Neizvjestan prelaz kod "Bratoljuba"

Za granični prelaz kod Bratunca, vrijednosti 11 miliona maraka, koji bi naredne godine trebalo izgraditi kod budućeg mosta preko Drine Bratunac - Ljubovija, po svemu sudeći neće biti novca jer se ta stavka ne nalazi u Prijedlogu državnog budžeta BiH za 2017. godinu.

Bosna i Hercegovina 19.11.2016 | 14:57
Neizvjestan prelaz kod "Bratoljuba"
Naime, u prijedlogu je Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH za kapitalne izdatke odobreno 15,7 miliona maraka, odnosno oko 4,4 miliona maraka manje od onoga što je od Ministarstva finansija i trezora BiH ta institucija tražila.

Iz UIO BiH su poslali korigovani zahtjev za dodjelu sredstava za 2017. od 23. septembra ove godine, koji su naslovili na Ministarstvo finansija i trezora BiH, iz kojeg se vidi da su, između ostalog, tražili 11 miliona maraka za izgradnju graničnog prelaza.

Kako je objasnio Ratko Kovačević, portparol UIO, BiH i Srbija su potpisale ugovor po kojem će Srbija izgraditi most, a BiH na svojoj strani granični prelaz koji će koristiti obje zemlje.

Prema pomenutom dopisu, vidljivo je da je UIO tražila sredstva za osam projekata, među kojima je i pomenuti prelaz u Bratuncu.

"Aktivnosti u vezi s izgradnjom graničnog prelaza Bratunac kao zajedničke lokacije graničnih prelaza BiH i Srbije, preduzimaju se u skladu sa sporazumom izmedu BiH i Srbije o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Drine s pratećim putnim objektima na lokaciji Bratunac - Ljubovija. Iz navedenog sporazuma obaveza BiH je finansiranje izgradnje graničnog prelaza zajedničke lokacije, a Republika Srbija finansira izgradnju mosta. Navedena sredstva su neophodna i planirana kako bi se pratila dinamika izgradnje mosta", navedeno je u dopisu.

Podsjećanja radi, Savjet ministara BiH je na sjednici od 7. septembra ove godine usvojio informaciju o gradnji mosta preko Drine kod Bratunca i izgradnji zajedničkog graničnog prelaza.

"Projekat se realizuje na osnovu potpisanog sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Drine s pratećim putnim objektima na lokaciji Bratunac - Ljubovija. Građevinski radovi na izgradnji mosta na teritoriji Srbije počeli su u oktobru 2015, a na teritoriji BiH u maju 2016. godine. Planirano je da se do kraja ove godine završi građevinska konstrukcija mosta ili fizičko premoštavanje rijeke Drine", navedeno je u pomenutoj informaciji.

Novca, pak, za izgradnju graničnog prelaza u budžetu BiH nema. Pokušali smo kontaktirati i Ministarstvo transporta i komunikacija BiH, ali do zaključenja ovog broja niko od nadležnih nam se nije javio na telefon.

Podsjećamo, izgradnja mosta preko Drine između Ljubovije i Bratunca, koji nosi naziv "Bratoljub", počela je u oktobru 2015, a rok za izgradnju je septembar 2017. godine. Most će biti dug 227 metara, imaće biciklističku i pješačku stazu, ali, po svemu sudeći, neće imati i granični prelaz, što će ga činiti beskorisnim. Ukupna cijena izgradnje samog mosta iznosi oko 13 miliona evra, a Srbija ga uveliko gradi, čime, za razliku od BiH, ispunjava svoj dio preuzetih obaveza.

Izvor: Nezavisne
Foto: Nezavisne

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Znači dolaze teški dani

19.11.2016 14:14

Znače budžeti pucaju svi počev od državnog do entitetskih.Nije mi jasno samo ovi koji su na vlasti šta će sledeće godine kada ne bude para u budžetu.Bolje rečeno šta će narod

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

19.11.2016 15:27

Bitno je da ne fali za astronomske plate, naknade , otpremnine, automobile i sve ostale bahanalije državnog aparata.

ODGOVORITE
Name

Doxa

19.11.2016 15:33

Zar nije Presednik na otvaranju rekao da je most izmedzu RS i Srbije nerazumijem onda zasto bi BiH placala kad nema koristi od toga????

ODGOVORITE
Name

Братунац

19.11.2016 16:18

Па ко има користи ако нема и БиХ,сигурно неки возачи из БиХ неће возити дужим путем да не би прешли на овом мосту,и ко онда има користи?

Name

Dragan

19.11.2016 17:19

A ko su braća što se ljube, mislim ko su izvodjači i koliki je tal?

ODGOVORITE
Name

Tihi

19.11.2016 17:57

Peeskocite jednu mjesecnu isplatu plata u Skupstini RS to nece ni osjetit i eto repe za cupriju :)

ODGOVORITE
Name

Da se zna

19.11.2016 19:45

Samo da se zna,koliko politicari rade za svoj narod,iz Bratunca je ministar saobracaja u vladi RS Nedjo Trninic,podpresednik RS Ramiz Salkic,poslanici u BiH parlamentu Lazar Prodanovic,i Aleksandra Pandurevic,svi su na vlasti dali u RS ili na nivou BiH,niko nije ni pokusao da nesto uradi po ovom pitanju,ali zato svi primaju naknadu za odvojen zivot i hotelski smjestaj dok toboze rade za napaceni narod.

ODGOVORITE
Name

re

19.11.2016 22:16

kriva je BIH jer sve sto je u interesu SRBA oni koce... zato sto prije slobodna i nezavisna RS

Name

Sinisa

20.11.2016 23:40

Nikakav problem, treba otvoriti most a granicu kontrolisati kad bude bilo para za izgradnju prelaza. Znaci svi mogu da prelaze bez kontrole. I dok bila bivsa Jugoslavija prelazilo se bez kontrole. Zavrsite most i obradujte narod. Drina svakako nikad nije djelila Srbe.

ODGOVORITE