Писмо новинара високом представнику

Бањалучки новинар са четрдесетогодишњим искуством Славиша Сабљић упутио је отворено писмо високом представнику у БиХ Валентину Инцку у којем указује на његову и небригу међународне заједнице о народу у БиХ, који гладује заборављен и остављен од свих.

Босна и Херцеговина 19.11.2016 | 11:08
Писмо новинара високом представнику
Сабљић оцјењује да у БиХ никад прије међуентитетска међа није била толико оштра, дубока и опасна, наводећи да је више од 520 села и заселака избрисано са географске карте у којима су, у скоро свим, прије рата живјели само Срби.

"У мањем ентитету је 18 одсто несрба, а у већем пет пута мање Срба. Дрвар је са 7.700 српских повратника `најсрпскији` град у Федерацији. У том Дрвару је посљедњег априлског викенда било 12 сахрана, а од јануара у том истом граду није рођено ниједно дијете", наводи Сабљић.

Он у писму пореди да у једном средњобосанском граду, ногометаши, Хрвати тренирају и играју на травнатом терену јер их је у том граду већина, а њихове комшије Бошњаци, тамо иза жице, тренирају на терену са шљаком, док професор Мустафа Шантић каже да у западном Мостару предаје глазбу, а у источном музику.

"У овој земљи је још 11 школских објеката у којима на једна врата улазе Хрвати, а на друга дјеца Бошњака. Када би се међу њима заломио неки Србин, ушао би на врата куда и дјеца Хрвата. Правдају то тиме да је криж ипак мало ближи крсту него ли полумјесецу", наводи Сабљић.

Он пише да у Стоцу и Ускопљу, односно Горњем Вакуфу, када играју репрезентације БиХ и Хрватске, ситуација је за мало па иста као и `93. када су се Босанци и Херцеговци најжешће тукли, те да није познато да ли игдје у Европи постоји град као Мостар у коме избори нису одржани већ осам година.

"Незнано је и да ли ће их ускоро и бити. О судској пресуди у случају `Сејдић и Финци` да се и не говори, баш као ни о подизању оптужнице против човјека под чијом командом је убијено или уморено бар пет стотина Срба. Међу њима су четири моја ратна друга који су сахрањени без главе", навео је Сабљић.

Он пише да "међународњаке" и Инцка не брине ни чињеница да резултата посљедњег пописа становништва у земљи јада и чемера, нема још ни на видику.

"Не брине Вас ни то што је за осам година идентификовано тек око тристо српских несрећника те да Република Српска тражи, и то безуспјешно, још 1.662 несталих", наводи Сабљић.

Он пише да Инцка не брине ни то што је у посљедње три године у напуштеним српским насеобинама прекопано око 200 гробова Срба, а нико не зна гдје су однесени скелетни остаци из њих.

"Све су прилике да Вас не брине ни пријетња новим ратом оног монструма Сефера Халиловића, а нити ратни покличи ефендије Церића и сабраће му преко велике локве. Не брине Вас господине Инцко ни још пуно штошта дргог сличног већ наведеног, али Вас зато господине Инцко брину највише Милорад Додик, Република Српска и референдум о њеном рођендану", наводи Сабљић.

Он у писму Инцку наводи и да нико у БиХ није против тога да он подноси извјештај УН, јер је и тој земљи стало да буде члан велике породице оних који промовишу мир и боре се за њега. "Али господине Инцко није ли се у тај Ваш извјештај бар једном могло написати и ово што сам и истраживао и навео", пита Сабљић.

Сабљић је подсјетио да се 40 година бави новинарством, али да толику мржњу према једној страни нигдје, осим оних ратних монструма, није ни чуо ни видио ни доживио.

"Ви ћете отићи из ове земље са дебелим банковним контом на рачуну. Остаћемо у њој ми, обични смртници да живимо или можда боље рећи да покушамо живјети живот и без Вас. Нека Вам свевишњи опрости гријех који је далеко од било какве дипломатије коју свијет познаје. Гдје ће Вам душа господине Инцко?", написао је Сабљић у отвореном писму високом представнику у БиХ Валентину Инцку које је доставио Канцеларији ОХР-а у Сарајеву и медијима.

Извор: Агенције

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

раде39

19.11.2016 10:13

Инцко и Милокрад су браца,Вале иде на Дјурдјевдан код Миле,могао си Сабљицу такво писмо и Додику написати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брле

19.11.2016 10:24

Свака цаст, да су наси политицари представници народа, сваки је од њих требао то до сада да му казу, али на залост због лицних интереса немају кад. Стално се вајкају, не вреди, неце да цује, он је западни цовјек и сл. Нека је западни цовјек, нека нас мрзи, али му се мора говорити и указивати, све док смо под окупацијом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

19.11.2016 10:39

Драги Слависа, па није Инцко ту да побољса наталитет, да засади траву,да уведе договре о сколству,да трази ткз секундарне јаме итд. Његова функција се изрицито односи на цување поретка у БиХ. Знаци ко је против БиХ, Инцко га ставља у извјеестај. Толико сте требали науцити до сада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

19.11.2016 10:54

Он је ту да штити интересе Запада, нама како буде.

Name

брко

19.11.2016 10:54

Није то Слависа ни трази од њега, процитај три пута мозда цес несто запамтити ради коментара.

Name

ре Кики

19.11.2016 11:57

Ето видис, казу цовјек уци док је зив и на крају умре будала. Нема ту помоци.

Name

БЛ.БЛ

19.11.2016 12:57

Процитај јос који пут писмо,мозда и разумијес?

Name

ре Кики

19.11.2016 13:59

Ово само из Дрвара људи разумију. Немој се трудит.

Name

Хм

19.11.2016 10:43

Све тачно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

19.11.2016 11:28

Свака цаст за дрварског новинара Славису Сабљица који је сликовито исказао стварност и стање о којем високи представник Валентин Инцко затвата оци и ницим не доприноси за боље стање у БиХ. Нека процита ово писмо и ако има дусу, фа се бар зацрвени...

Name

Драган

19.11.2016 11:20

Све је политички елитизам и протекционизам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тихи

19.11.2016 18:02

Ово је писмо погресно адресирано. Требао је послати 3 присма :БЛ СА и МО.ста це Инзко рјесават економске и политиеке проблеме кад ови политицару дебело су плацени да ниста не раде Није иИнзко или како се вец зове распродао и унистио привреду...Него пљуни сам у руке и не трази промјене него мијењај макар покусат а не само тразит да неко други то заврси..мало морген..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајина...

19.11.2016 21:58

Није ту само до Инцка...има ту пуно висе оних који скацу у стомак народу дрзаве БиХ...мислим на политицаре који се на муци народа богате..али и на новинаре који у слузби ових првих пале ватру којекаквим дезинформацијама и бомбастицним насловима...првим се нецудим али ме изненадјују ови други...питам се гдје је нестала новинарска објективност...реално информисање. Тако ни ти Сабљцу без обзира на 40 година ниси био увијек објективан. Добро се сјецам твојих извјестаја са бихацког ратиста гдје тврдис да је 5. Корпус разбијен и у расулу...а ми кафу пијемо у тек заузетим земуницама Врс и слусамо те на радију који нам остависе "оти" твоји) Наравно било па просло, вријеме увијек показе праву истину и неције намјере... новинар увијек треба бити неутралан и објективан сто ја у овом писму невидим.

ОДГОВОРИТЕ