Pismo novinara visokom predstavniku

Banjalučki novinar sa četrdesetogodišnjim iskustvom Slaviša Sabljić uputio je otvoreno pismo visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku u kojem ukazuje na njegovu i nebrigu međunarodne zajednice o narodu u BiH, koji gladuje zaboravljen i ostavljen od svih.

Bosna i Hercegovina 19.11.2016 | 11:08
Pismo novinara visokom predstavniku
Sabljić ocjenjuje da u BiH nikad prije međuentitetska međa nije bila toliko oštra, duboka i opasna, navodeći da je više od 520 sela i zaselaka izbrisano sa geografske karte u kojima su, u skoro svim, prije rata živjeli samo Srbi.

"U manjem entitetu je 18 odsto nesrba, a u većem pet puta manje Srba. Drvar je sa 7.700 srpskih povratnika `najsrpskiji` grad u Federaciji. U tom Drvaru je posljednjeg aprilskog vikenda bilo 12 sahrana, a od januara u tom istom gradu nije rođeno nijedno dijete", navodi Sabljić.

On u pismu poredi da u jednom srednjobosanskom gradu, nogometaši, Hrvati treniraju i igraju na travnatom terenu jer ih je u tom gradu većina, a njihove komšije Bošnjaci, tamo iza žice, treniraju na terenu sa šljakom, dok profesor Mustafa Šantić kaže da u zapadnom Mostaru predaje glazbu, a u istočnom muziku.

"U ovoj zemlji je još 11 školskih objekata u kojima na jedna vrata ulaze Hrvati, a na druga djeca Bošnjaka. Kada bi se među njima zalomio neki Srbin, ušao bi na vrata kuda i djeca Hrvata. Pravdaju to time da je križ ipak malo bliži krstu nego li polumjesecu", navodi Sabljić.

On piše da u Stocu i Uskoplju, odnosno Gornjem Vakufu, kada igraju reprezentacije BiH i Hrvatske, situacija je za malo pa ista kao i `93. kada su se Bosanci i Hercegovci najžešće tukli, te da nije poznato da li igdje u Evropi postoji grad kao Mostar u kome izbori nisu održani već osam godina.

"Neznano je i da li će ih uskoro i biti. O sudskoj presudi u slučaju `Sejdić i Finci` da se i ne govori, baš kao ni o podizanju optužnice protiv čovjeka pod čijom komandom je ubijeno ili umoreno bar pet stotina Srba. Među njima su četiri moja ratna druga koji su sahranjeni bez glave", naveo je Sabljić.

On piše da "međunarodnjake" i Incka ne brine ni činjenica da rezultata posljednjeg popisa stanovništva u zemlji jada i čemera, nema još ni na vidiku.

"Ne brine Vas ni to što je za osam godina identifikovano tek oko tristo srpskih nesrećnika te da Republika Srpska traži, i to bezuspješno, još 1.662 nestalih", navodi Sabljić.

On piše da Incka ne brine ni to što je u posljednje tri godine u napuštenim srpskim naseobinama prekopano oko 200 grobova Srba, a niko ne zna gdje su odneseni skeletni ostaci iz njih.

"Sve su prilike da Vas ne brine ni prijetnja novim ratom onog monstruma Sefera Halilovića, a niti ratni pokliči efendije Cerića i sabraće mu preko velike lokve. Ne brine Vas gospodine Incko ni još puno štošta drgog sličnog već navedenog, ali Vas zato gospodine Incko brinu najviše Milorad Dodik, Republika Srpska i referendum o njenom rođendanu", navodi Sabljić.

On u pismu Incku navodi i da niko u BiH nije protiv toga da on podnosi izvještaj UN, jer je i toj zemlji stalo da bude član velike porodice onih koji promovišu mir i bore se za njega. "Ali gospodine Incko nije li se u taj Vaš izvještaj bar jednom moglo napisati i ovo što sam i istraživao i naveo", pita Sabljić.

Sabljić je podsjetio da se 40 godina bavi novinarstvom, ali da toliku mržnju prema jednoj strani nigdje, osim onih ratnih monstruma, nije ni čuo ni vidio ni doživio.

"Vi ćete otići iz ove zemlje sa debelim bankovnim kontom na računu. Ostaćemo u njoj mi, obični smrtnici da živimo ili možda bolje reći da pokušamo živjeti život i bez Vas. Neka Vam svevišnji oprosti grijeh koji je daleko od bilo kakve diplomatije koju svijet poznaje. Gdje će Vam duša gospodine Incko?", napisao je Sabljić u otvorenom pismu visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku koje je dostavio Kancelariji OHR-a u Sarajevu i medijima.

Izvor: Agencije

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

rade39

19.11.2016 10:13

Incko i Milokrad su braca,Vale ide na Djurdjevdan kod Mile,mogao si Sabljicu takvo pismo i Dodiku napisati.

ODGOVORITE
Name

Brle

19.11.2016 10:24

Svaka cast, da su nasi politicari predstavnici naroda, svaki je od njih trebao to do sada da mu kazu, ali na zalost zbog licnih interesa nemaju kad. Stalno se vajkaju, ne vredi, nece da cuje, on je zapadni covjek i sl. Neka je zapadni covjek, neka nas mrzi, ali mu se mora govoriti i ukazivati, sve dok smo pod okupacijom.

ODGOVORITE
Name

Kiki

19.11.2016 10:39

Dragi Slavisa, pa nije Incko tu da poboljsa natalitet, da zasadi travu,da uvede dogovre o skolstvu,da trazi tkz sekundarne jame itd. Njegova funkcija se izricito odnosi na cuvanje poretka u BiH. Znaci ko je protiv BiH, Incko ga stavlja u izvjeestaj. Toliko ste trebali nauciti do sada.

ODGOVORITE
Name

Dragan

19.11.2016 10:54

On je tu da štiti interese Zapada, nama kako bude.

Name

brko

19.11.2016 10:54

Nije to Slavisa ni trazi od njega, procitaj tri puta mozda ces nesto zapamtiti radi komentara.

Name

re Kiki

19.11.2016 11:57

Eto vidis, kazu covjek uci dok je ziv i na kraju umre budala. Nema tu pomoci.

Name

BL.BL

19.11.2016 12:57

Procitaj jos koji put pismo,mozda i razumijes?

Name

re Kiki

19.11.2016 13:59

Ovo samo iz Drvara ljudi razumiju. Nemoj se trudit.

Name

Hm

19.11.2016 10:43

Sve tačno.

ODGOVORITE
Name

Nikola

19.11.2016 11:28

Svaka cast za drvarskog novinara Slavisu Sabljica koji je slikovito iskazao stvarnost i stanje o kojem visoki predstavnik Valentin Incko zatvata oci i nicim ne doprinosi za bolje stanje u BiH. Neka procita ovo pismo i ako ima dusu, fa se bar zacrveni...

Name

Dragan

19.11.2016 11:20

Sve je politički elitizam i protekcionizam.

ODGOVORITE
Name

Tihi

19.11.2016 18:02

Ovo je pismo pogresno adresirano. Trebao je poslati 3 prisma :BL SA i MO.sta ce Inzko rjesavat ekonomske i politieke probleme kad ovi politicaru debelo su placeni da nista ne rade Nije iInzko ili kako se vec zove rasprodao i unistio privredu...Nego pljuni sam u ruke i ne trazi promjene nego mijenjaj makar pokusat a ne samo trazit da neko drugi to zavrsi..malo morgen..

ODGOVORITE
Name

Krajina...

19.11.2016 21:58

Nije tu samo do Incka...ima tu puno vise onih koji skacu u stomak narodu drzave BiH...mislim na politicare koji se na muci naroda bogate..ali i na novinare koji u sluzbi ovih prvih pale vatru kojekakvim dezinformacijama i bombasticnim naslovima...prvim se necudim ali me iznenadjuju ovi drugi...pitam se gdje je nestala novinarska objektivnost...realno informisanje. Tako ni ti Sabljcu bez obzira na 40 godina nisi bio uvijek objektivan. Dobro se sjecam tvojih izvjestaja sa bihackog ratista gdje tvrdis da je 5. Korpus razbijen i u rasulu...a mi kafu pijemo u tek zauzetim zemunicama Vrs i slusamo te na radiju koji nam ostavise "oti" tvoji) Naravno bilo pa proslo, vrijeme uvijek pokaze pravu istinu i necije namjere... novinar uvijek treba biti neutralan i objektivan sto ja u ovom pismu nevidim.

ODGOVORITE