У Српској се уводи мала матура?

Приједлогом закона о основном васпитању и образовању у Републици Српској прописано је да се након завршеног деветог разреда врши провјера ученичких постигнућа – мала матура, и то рјешавањем тестова писаним путем.

Република Српска 19.11.2016 | 21:54
У Српској се уводи мала матура?
Програмом мале матуре се одређују наставни предмети из којих ученици рјешавају тестове, а малу матуру проводи Републички педагошки завод, речено је Срни у Министарству просвјете и културе Републике Српске.

Приједлогом закона о основном васпитању и образовању, којег је Влада Републике Српске усвојила 17. новембра на сједници у Источном Сарајеву, предложена су законска рјешења која треба да допринесу унапређењу квалитета васпитања и образовања.

Предложена су рјешења која доприносе да ученик буде активни субјект васпитно-образовног процеса, са којим раде добро оспособљени и компетентни наставници и стручни сарадници, наводи се у образложењу овог приједлога закона.

Први пут су дефинисани исходи основног васпитања и образовања који описују шта ученик треба да зна, разумије и може обављати на основу завршеног процеса учења у овом нивоу образовања, дефинисаног кроз знање, вјештине и компетенције.

Прописује се обавеза школе да прати интересовање и склоност ученика, односно подстиче професионалу оријентацију ученика, усмјерава га за упис у средњу школу и на тај начин се ученик лакше опредјељује за своје прво занимање.

Прописано је васпитање и образовање дјеце с посебним васпитно-образовним потребама по индивидуалним образовним програмима, ангажовање лица-асистента као подршка ученику са сметњама у развоју и тима за подршку надареним и талентованим ученицима.

Предложеним одредбама унапређује се и рад са надареним и талентованим ученицима. Планирано је формирање тима за подршку који промовише значај рада са надареним и талентованим ученицима и који сарађује са различитим институцијама и организацијама које могу пружити подршку надареним и талентованим ученицима.

На овај начин и уз примјену индивидуалних образовних програма за даровите и талентоване ће се овим ученицима омогућити квалитетнији рад и боље напредовање током школовања.

Вредновање квалитета васпитно-образовног рада је, такође, ново у односу на важећи закон. Прописан је начин спровођења самовредновања и спољашњег вредновања рада школе.

У Приједлогу овог закона предвиђено је и да школе доносе развојне планове чијом примјеном ће се знатно побољшати квалитет васпитно-образовног процеса у смислу дугорочног планирања и вредновања рада школе.

Извор: Срна

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Оља

19.11.2016 10:16

Малесевиц зна Ста је мала матура?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана Тодов

19.11.2016 10:19

Образвање је одраз друштва и система,па првенствено морамо озбиљно о томе размислити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

xx

19.11.2016 16:40

Образовање нам је дотакло дно дна.У оваквом болесном друштву допустити приватно образовање је катастрофа.Институције су већ болесне од неквалитетног кадра.Треба нам 40 година да прочистимо институције кад бих сада укинули приватно школство и подигли критерије државних факултета.

Name

Ђорђе

19.11.2016 10:49

У Српској се спајају локални и општи избори. Ђекна још није умрла, а када ће ... Све вијести су исте....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Столар

19.11.2016 11:09

Министар никада није матурирао, па лијечи комплексе из младости. На Столарском занату није било матуре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јово

19.11.2016 13:26

А хоће ли то бити плаћено наставницима као додатни рад?

Name

XY

19.11.2016 13:29

Вјероватно ће увести неку таксу да се плаћа за полагање матуре, па им треба основ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

19.11.2016 15:40

Министар је дибидус гдје он магистрира и докторира?Ваљда у Зрењанину ако није фалсификово или купио.Безброј афера и незаконитости.Лијећи комплексе на клинцима.Хитна смјена овог днс кадра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

коста

19.11.2016 16:35

Ниво знања у школама је катастрофа и сваке године све мањи.Професори бојкотују поправни испит-није им плаћен као некада,поклањају двице.Хиперпродукција је одликаша и врло добрих ђака.Добија се лажна слика доброг ђака.Зато се студирају лаки државни и приватни факултети.Што је најтрагичније најлошији студирају просвјету и такав лош кадар долази да ради у школама.Људи завршавају приватне учитељске факултете што је страшно.Држава мора платити критериј ако хоће знање.

Name

реалан

19.11.2016 17:24

У Министарство просвете треба послати финансиску инспекцију да провјери све уговоре које је министар склапао за свог мандата.Овај преварант глуми поштењачину дно дна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тоде

19.11.2016 17:43

Смјенити министра због безакоња и страначког запошљавања због интервијуа који је обична фарса и заглупљивање.Штити кадрове днс гдје год може.

Name

Градишка

19.11.2016 17:27

Дане је срамота за цијелу РС толико безакоња веза и вазица нема ни у једном министарству као код овог љигавца.Запослио је Чубриловићеву снаху за педагога у Росуљама са шестицама а три пута бољи кандидати су извисили.Сања Ивановић је поднијела кривичну пријаву против њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

којо

25.11.2016 11:25

Ако игдје постоји конкурс анда је то у просвјети,мада се на интервјуу може мутити.У здравству нпр.уопште не постоји конкурс и директори бирају по својој вољи.

Name

днс секта

19.11.2016 20:04

Риба се чисти од главе а не од дзака. Прво треба смјенити министра па све страначке и неспособне директоре који запошљавају родбину и пријатеље.Тек онда треба прећи на реформу цијелог система укључити професоре са факултета .Свима обавезно провјерити дипломе,чистити школе од муља и љигаваца који користе функцију за богаћење.непотизам и сличне ствари.Кадрови днс гдје су били на власти ту је дно дна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градишка на Сави

19.11.2016 20:44

Министар је неспособан за ову функцију,хитна оставка.Кадар Марка Павића

ОДГОВОРИТЕ
Name

питање

20.11.2016 09:56

Кад ће превоз просвети?Министар нас закида.4ооо просветних радника га је тужило преко синдиката,добиће га на суду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брле

20.11.2016 10:02

Смијесно и залосно, уводе малу матуру, а сваке године сколују исти кадар да су Њемацкој не би се могли сви запослити. Какви дебили са како плитким мозгом размисљају, ако уопсте они размисљају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

20.11.2016 15:37

Овај министар је толико лоших ствари донио просвети да је најбоље да се повуче јер стално навлачи гњев јавности и просветних радника.

ОДГОВОРИТЕ