U Srpskoj se uvodi mala matura?

Prijedlogom zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju u Republici Srpskoj propisano je da se nakon završenog devetog razreda vrši provjera učeničkih postignuća – mala matura, i to rješavanjem testova pisanim putem.

Republika Srpska 19.11.2016 | 21:54
U Srpskoj se uvodi mala matura?
Programom male mature se određuju nastavni predmeti iz kojih učenici rješavaju testove, a malu maturu provodi Republički pedagoški zavod, rečeno je Srni u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske.

Prijedlogom zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, kojeg je Vlada Republike Srpske usvojila 17. novembra na sjednici u Istočnom Sarajevu, predložena su zakonska rješenja koja treba da doprinesu unapređenju kvaliteta vaspitanja i obrazovanja.

Predložena su rješenja koja doprinose da učenik bude aktivni subjekt vaspitno-obrazovnog procesa, sa kojim rade dobro osposobljeni i kompetentni nastavnici i stručni saradnici, navodi se u obrazloženju ovog prijedloga zakona.

Prvi put su definisani ishodi osnovnog vaspitanja i obrazovanja koji opisuju šta učenik treba da zna, razumije i može obavljati na osnovu završenog procesa učenja u ovom nivou obrazovanja, definisanog kroz znanje, vještine i kompetencije.

Propisuje se obaveza škole da prati interesovanje i sklonost učenika, odnosno podstiče profesionalu orijentaciju učenika, usmjerava ga za upis u srednju školu i na taj način se učenik lakše opredjeljuje za svoje prvo zanimanje.

Propisano je vaspitanje i obrazovanje djece s posebnim vaspitno-obrazovnim potrebama po individualnim obrazovnim programima, angažovanje lica-asistenta kao podrška učeniku sa smetnjama u razvoju i tima za podršku nadarenim i talentovanim učenicima.

Predloženim odredbama unapređuje se i rad sa nadarenim i talentovanim učenicima. Planirano je formiranje tima za podršku koji promoviše značaj rada sa nadarenim i talentovanim učenicima i koji sarađuje sa različitim institucijama i organizacijama koje mogu pružiti podršku nadarenim i talentovanim učenicima.

Na ovaj način i uz primjenu individualnih obrazovnih programa za darovite i talentovane će se ovim učenicima omogućiti kvalitetniji rad i bolje napredovanje tokom školovanja.

Vrednovanje kvaliteta vaspitno-obrazovnog rada je, takođe, novo u odnosu na važeći zakon. Propisan je način sprovođenja samovrednovanja i spoljašnjeg vrednovanja rada škole.

U Prijedlogu ovog zakona predviđeno je i da škole donose razvojne planove čijom primjenom će se znatno poboljšati kvalitet vaspitno-obrazovnog procesa u smislu dugoročnog planiranja i vrednovanja rada škole.

Izvor: Srna

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Olja

19.11.2016 10:16

Malesevic zna Sta je mala matura?

ODGOVORITE
Name

Ana Todov

19.11.2016 10:19

Obrazvanje je odraz društva i sistema,pa prvenstveno moramo ozbiljno o tome razmisliti!

ODGOVORITE
Name

xx

19.11.2016 16:40

Obrazovanje nam je dotaklo dno dna.U ovakvom bolesnom društvu dopustiti privatno obrazovanje je katastrofa.Institucije su već bolesne od nekvalitetnog kadra.Treba nam 40 godina da pročistimo institucije kad bih sada ukinuli privatno školstvo i podigli kriterije državnih fakulteta.

Name

Đorđe

19.11.2016 10:49

U Srpskoj se spajaju lokalni i opšti izbori. Đekna još nije umrla, a kada će ... Sve vijesti su iste....

ODGOVORITE
Name

Stolar

19.11.2016 11:09

Ministar nikada nije maturirao, pa liječi komplekse iz mladosti. Na Stolarskom zanatu nije bilo mature.

ODGOVORITE
Name

jovo

19.11.2016 13:26

A hoće li to biti plaćeno nastavnicima kao dodatni rad?

Name

XY

19.11.2016 13:29

Vjerovatno će uvesti neku taksu da se plaća za polaganje mature, pa im treba osnov...

ODGOVORITE
Name

Rade

19.11.2016 15:40

Ministar je dibidus gdje on magistrira i doktorira?Valjda u Zrenjaninu ako nije falsifikovo ili kupio.Bezbroj afera i nezakonitosti.Lijeći komplekse na klincima.Hitna smjena ovog dns kadra.

ODGOVORITE
Name

kosta

19.11.2016 16:35

Nivo znanja u školama je katastrofa i svake godine sve manji.Profesori bojkotuju popravni ispit-nije im plaćen kao nekada,poklanjaju dvice.Hiperprodukcija je odlikaša i vrlo dobrih đaka.Dobija se lažna slika dobrog đaka.Zato se studiraju laki državni i privatni fakulteti.Što je najtragičnije najlošiji studiraju prosvjetu i takav loš kadar dolazi da radi u školama.Ljudi završavaju privatne učiteljske fakultete što je strašno.Država mora platiti kriterij ako hoće znanje.

Name

realan

19.11.2016 17:24

U Ministarstvo prosvete treba poslati finansisku inspekciju da provjeri sve ugovore koje je ministar sklapao za svog mandata.Ovaj prevarant glumi poštenjačinu dno dna.

ODGOVORITE
Name

Tode

19.11.2016 17:43

Smjeniti ministra zbog bezakonja i stranačkog zapošljavanja zbog intervijua koji je obična farsa i zaglupljivanje.Štiti kadrove dns gdje god može.

Name

Gradiška

19.11.2016 17:27

Dane je sramota za cijelu RS toliko bezakonja veza i vazica nema ni u jednom ministarstvu kao kod ovog ljigavca.Zaposlio je Čubrilovićevu snahu za pedagoga u Rosuljama sa šesticama a tri puta bolji kandidati su izvisili.Sanja Ivanović je podnijela krivičnu prijavu protiv njega.

ODGOVORITE
Name

kojo

25.11.2016 11:25

Ako igdje postoji konkurs anda je to u prosvjeti,mada se na intervjuu može mutiti.U zdravstvu npr.uopšte ne postoji konkurs i direktori biraju po svojoj volji.

Name

dns sekta

19.11.2016 20:04

Riba se čisti od glave a ne od dzaka. Prvo treba smjeniti ministra pa sve stranačke i nesposobne direktore koji zapošljavaju rodbinu i prijatelje.Tek onda treba preći na reformu cijelog sistema uključiti profesore sa fakulteta .Svima obavezno provjeriti diplome,čistiti škole od mulja i ljigavaca koji koriste funkciju za bogaćenje.nepotizam i slične stvari.Kadrovi dns gdje su bili na vlasti tu je dno dna.

ODGOVORITE
Name

Gradiška na Savi

19.11.2016 20:44

Ministar je nesposoban za ovu funkciju,hitna ostavka.Kadar Marka Pavića

ODGOVORITE
Name

pitanje

20.11.2016 09:56

Kad će prevoz prosveti?Ministar nas zakida.4ooo prosvetnih radnika ga je tužilo preko sindikata,dobiće ga na sudu.

ODGOVORITE
Name

Brle

20.11.2016 10:02

Smijesno i zalosno, uvode malu maturu, a svake godine skoluju isti kadar da su Njemackoj ne bi se mogli svi zaposliti. Kakvi debili sa kako plitkim mozgom razmisljaju, ako uopste oni razmisljaju.

ODGOVORITE
Name

realno

20.11.2016 15:37

Ovaj ministar je toliko loših stvari donio prosveti da je najbolje da se povuče jer stalno navlači gnjev javnosti i prosvetnih radnika.

ODGOVORITE