"Једним гласом" БиХ ће одговарати ЕУ

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић рекао је да ће одговори БиХ на упитник ЕУ морати представљати усаглашене ставове, јер ће БиХ одговарати "једним гласом" како би од ЕУ и Европске комисије били препознати као стручни и кредибилни партнери.

Босна и Херцеговина 19.11.2016 | 10:06
"Једним гласом" БиХ ће одговарати ЕУ
"Очекујемо да ће упитник за БиХ садржати до 3.000 питања, док ће рок за достављање одговора бити до шест мјесеци", рекао је Звиздић за "Независне новине".

Звиздић каже да је реално да БиХ добије статус кандидата за чланство у ЕУ до краја 2017. године или надаље у првом кварталу 2018. године, ако у року од шест мјесеци на стручан и за Европску комисију прихватљив начин одговори на сва питања из упитника.

Говорећи о провођењу Реформске агенде у БиХ, Звиздић каже да се оправдано аргументовано може говорити о кредибилном провођењу агенде, јер је степен реализације предвиђених мјера на нивоу Савјета министара БиХ и Владе Републике Српске већи ид 50 одсто, на нивоу Владе Федерације БиХ већи је од 30 одсто, што значи да је кумулативно Реформска агенда за трећину предвиђеног времена реализована више од 40 одсто.

Звиздић је напоменуо да је провођење реформи довело до раста свих виталних економских параметара у БиХ.

"БиХ је најмање задужена у региону и ЕУ. Наш јавни дуг износи шест милијарди евра или 41 одсто БДП-а, док је јавни дуг Србије већи од 25 милијарди евра или више од 70 одсто БДП-а, а Хрватске већи од 36 милијарди евра или више од 75 одсто БДП-а", истакао је Звиздић.

Када је ријеч о сарадњи Савјета министара БиХ са ентитетима, Звиздић је рекао да је сарадња са оба ентитета врло коректна како на персоналном тако и на професионалном нивоу и да је у смислу обима и садржаја онолико честа колико то актуелни европски, економски и друштвени процеси захтијевају.

Извор: Срна/Независне

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

ауди

19.11.2016 09:30

Ево ја би предлозио господина Мирка Саровица да он буде представник свих народа тј. да буде тај једини глас који це одговарати ЕУ. Сви остали су неозбиљни и нико не ради свој посао онако како би требао да ради и онако за сто је струцан. Једноставно господин у правом смислу и цовјек којег би сви подрзали у свему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амир

19.11.2016 10:52

И ја бих предлозио Саровица тај цовјек заиста ради свој посао и то за добробот свију.

Name

Те Ауди

19.11.2016 13:21

Нисам србин гласам за Саровица. Цовијек ради за СВЕ на овом просторима и тако би требали сви остали а не бити цобан једног стада и јос које це због политике води да настрада :)

Name

Цццц

19.11.2016 15:01

Није битно ко це бити преговарац битно је да се постује воља сва три народа и да се постује оно сто се договори измеђју њих.

Name

Ер цццц

19.11.2016 15:59

На залост у политици је теско све задовољити у сустини не могуце. Проблем је сто се увијек колектив или група градјана надје на ниској грани из ових или неких других разлога. А код нас се све то претвори у националну реторику као и увијек..