"Jednim glasom" BiH će odgovarati EU

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić rekao je da će odgovori BiH na upitnik EU morati predstavljati usaglašene stavove, jer će BiH odgovarati "jednim glasom" kako bi od EU i Evropske komisije bili prepoznati kao stručni i kredibilni partneri.

Bosna i Hercegovina 19.11.2016 | 10:06
"Jednim glasom" BiH će odgovarati EU
"Očekujemo da će upitnik za BiH sadržati do 3.000 pitanja, dok će rok za dostavljanje odgovora biti do šest mjeseci", rekao je Zvizdić za "Nezavisne novine".

Zvizdić kaže da je realno da BiH dobije status kandidata za članstvo u EU do kraja 2017. godine ili nadalje u prvom kvartalu 2018. godine, ako u roku od šest mjeseci na stručan i za Evropsku komisiju prihvatljiv način odgovori na sva pitanja iz upitnika.

Govoreći o provođenju Reformske agende u BiH, Zvizdić kaže da se opravdano argumentovano može govoriti o kredibilnom provođenju agende, jer je stepen realizacije predviđenih mjera na nivou Savjeta ministara BiH i Vlade Republike Srpske veći id 50 odsto, na nivou Vlade Federacije BiH veći je od 30 odsto, što znači da je kumulativno Reformska agenda za trećinu predviđenog vremena realizovana više od 40 odsto.

Zvizdić je napomenuo da je provođenje reformi dovelo do rasta svih vitalnih ekonomskih parametara u BiH.

"BiH je najmanje zadužena u regionu i EU. Naš javni dug iznosi šest milijardi evra ili 41 odsto BDP-a, dok je javni dug Srbije veći od 25 milijardi evra ili više od 70 odsto BDP-a, a Hrvatske veći od 36 milijardi evra ili više od 75 odsto BDP-a", istakao je Zvizdić.

Kada je riječ o saradnji Savjeta ministara BiH sa entitetima, Zvizdić je rekao da je saradnja sa oba entiteta vrlo korektna kako na personalnom tako i na profesionalnom nivou i da je u smislu obima i sadržaja onoliko česta koliko to aktuelni evropski, ekonomski i društveni procesi zahtijevaju.

Izvor: Srna/Nezavisne

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

audi

19.11.2016 09:30

Evo ja bi predlozio gospodina Mirka Sarovica da on bude predstavnik svih naroda tj. da bude taj jedini glas koji ce odgovarati EU. Svi ostali su neozbiljni i niko ne radi svoj posao onako kako bi trebao da radi i onako za sto je strucan. Jednostavno gospodin u pravom smislu i covjek kojeg bi svi podrzali u svemu.

ODGOVORITE
Name

Amir

19.11.2016 10:52

I ja bih predlozio Sarovica taj covjek zaista radi svoj posao i to za dobrobot sviju.

Name

Te Audi

19.11.2016 13:21

Nisam srbin glasam za Sarovica. Covijek radi za SVE na ovom prostorima i tako bi trebali svi ostali a ne biti coban jednog stada i jos koje ce zbog politike vodi da nastrada :)

Name

Cccc

19.11.2016 15:01

Nije bitno ko ce biti pregovarac bitno je da se postuje volja sva tri naroda i da se postuje ono sto se dogovori izmeđju njih.

Name

Er cccc

19.11.2016 15:59

Na zalost u politici je tesko sve zadovoljiti u sustini ne moguce. Problem je sto se uvijek kolektiv ili grupa gradjana nadje na niskoj grani iz ovih ili nekih drugih razloga. A kod nas se sve to pretvori u nacionalnu retoriku kao i uvijek..