"Експериментисање са Дејтоном је штетно"

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић оцијенила је да се ни 21 годину након Дејтонског споразума нису промијенили разлози и стварност због којих се прибјегло децентрализацији земље приликом њеног креирања, због чега је нереално и крајње штетно било какво даље експериментисање са структуром коју је овај споразум успоставио.

Босна и Херцеговина 19.11.2016 | 09:12
"Експериментисање са Дејтоном је штетно"
Цвијановићева је поручила да је Влада чврсто опредијељена да заштити надлежности Српске, да се одупре свим изазовима и да настави да води одговорну, одлучну и ненасилну политику да би заштитила права својих грађана легитимним, законским и демократским методама.

Она је подсјетила да је у посљедње двије деценије, уз потпуно занемаривање демократских поступака, међународног и домаћег права, а првенствено кориштењем неограничених овлаштења високих представника међународне заједнице, чија је главна функција требало да буде заштита и примјена потписаног споразума, Дејтонски споразум једнострано мијењан.

"Кроз интервенционизам међународне заједнице отет је значајан број дејтонских, односно уставних надлежности ентитета уз заобилажење демократске воље конститутивних народа, и то је постао главни узрок већине актуелних политичких проблема у БиХ", рекла је Цвијановићева Срни.

Она је додала да су незаконите промјене уставне стуктуре, које су провели високи представници својим наметнутим одлукама, довеле управо до оних девијација и проблема које је споразум настојао да спријечи.

"Децентрализована структура успостављена Дејтонским споразумом подразумијева функционалну власт уз свођење политичког конфликта на најмању мјеру. Међутим, то се не поштује, а незаконите промјене дејтонске структуре учиниле су БиХ гором, а не бољом", констатовала је премијер Српске.

Цвијановићева је напоменула да је Дејтонским споразумом заустављен трагичан грађански рат у БиХ, али и успостављена дуготрајна децентрализована структура и одрживи политички систем у БиХ, који и данас представља гаранцију мира, стабилног развоја и демократије.

Она је навела да су ентитети, као потписници међународног споразума, стекли међународно-правни легитимитет, док је БиХ формирана као сложена државна заједница са минималним надлежностима, сачињена од два ентитета и три конститутивна народа.

"Управо је Дејтонски споразум потврдио Републику Српску и осигурао њено међународно прихватање и признање и представници Републике Српске инсистирају на његовом максималном поштивању", истакла је Цвијановићева.

Она је закључила да је основни и незаобилазан правац дјеловања Владе Републике Српске очување уставне позиције Републике Српске са свим њеним надлежностима, стабилност, одговорност и функционалност њених институција, унапређење демократског амбијента и јачање економије, те да је Дејтонски споразум трајни основ и оквир за њено понашање и дјеловање.

Извор: Срна

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

киза

19.11.2016 08:29

Да ли зна ста је хтела да казе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

19.11.2016 08:31

Ја знам да федерација БиХ није медјународно призната. Нема ама бас никакав медјународно правни субјективитет. Нема нас нигдје, нас федералаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.11.2016 08:46

Али је зато БиХ медзународно призната.

Name

СВАШТА СВАШТА

19.11.2016 08:52

Зна ли ова гдје је пошла а гдје је дошла. медјународни субјективитет има само ДРЖАВА БИХ какви ентитети нигдје везе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цука

19.11.2016 09:01

Цвијка знас ли ти оно проклето отето.вратите сто сте покрали територије па онда моземо разговарати демократски.ти си један просвјетни радник и тако мозес износити прљаве цињенице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ево је

19.11.2016 09:21

Ооо МАДАМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

УставНицк

19.11.2016 09:23

Поштује дејтонски мировни спразум а намјерно га погрешно тумачи,то је разлог постојања високог представника. Међународна заједница ће овдје бити још најмање 50 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мами

19.11.2016 09:33

Ниста није отето него предато! А мозда би висе рекла да прица на енглеском овако нити посла нити досла!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ауди

19.11.2016 09:38

Не би ја њој дао да цува двије нацртане овце на папиру а не да цува и застити надлезности Српске.Везе она нема о зивоту и стварности онаква каква јесте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ауди

19.11.2016 10:57

Бас цуди овај ауди. Код куце цува козе, а други га у аудију возе.

Name

ауди

20.11.2016 08:51

То ти је друзе умјетност.Ко умије њему двије.Боље је бити први у селу него последњи у граду.

Name

бања лука

19.11.2016 09:54

Зељкице то смо цули милион пута од твога сефа само понављас његове реци знас ли ти иста из своје главе сама реци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амбициозна ова плавуса

19.11.2016 10:07

Ентитети нису потписници Дејтонског уговора јер се по први пут помињу тек у једној од тацака тог Уговора који уредјује средњи ниво власти. БиХ кроз Дејтон задрзава медјународно-правни континуитет и није формирана у Дејтону мего јој је унутрасње уредјење прекомпоновано.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хаха

19.11.2016 10:19

Дејтон у БиХ тумачи свака баба. Није спроврден повратак становништва, значи легализовано је етничко чишћење. Још увек поррд многобројних донација имате стотине хиљада без крова над главом, криминал, националне жваке, незапосленост, корупцију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрен савјет

19.11.2016 10:29

Ова господја или господјица, умјесто да млати празну сламу, требала би да се спреми за одбрану од кривицних дјела која је поцинила испуњавајуци зеље свог сефа. Толико је потписала незаконитих одлука Владе да је неце одбранити ни најелитнији тим адвоката на целу са Филом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

yугословен

19.11.2016 11:53

НА ФОТОСУ КАЗЕ УЉЕ ДА МИ ЈЕ ВИДИТ ДА КАЗЕ ЗЕЈТИН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хити

19.11.2016 14:37

Па засто би мијењала и остала без посла и привилегија како за себе тако и за фамилију..

ОДГОВОРИТЕ