"Eksperimentisanje sa Dejtonom je štetno"

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da se ni 21 godinu nakon Dejtonskog sporazuma nisu promijenili razlozi i stvarnost zbog kojih se pribjeglo decentralizaciji zemlje prilikom njenog kreiranja, zbog čega je nerealno i krajnje štetno bilo kakvo dalje eksperimentisanje sa strukturom koju je ovaj sporazum uspostavio.

Bosna i Hercegovina 19.11.2016 | 09:12
"Eksperimentisanje sa Dejtonom je štetno"
Cvijanovićeva je poručila da je Vlada čvrsto opredijeljena da zaštiti nadležnosti Srpske, da se odupre svim izazovima i da nastavi da vodi odgovornu, odlučnu i nenasilnu politiku da bi zaštitila prava svojih građana legitimnim, zakonskim i demokratskim metodama.

Ona je podsjetila da je u posljednje dvije decenije, uz potpuno zanemarivanje demokratskih postupaka, međunarodnog i domaćeg prava, a prvenstveno korištenjem neograničenih ovlaštenja visokih predstavnika međunarodne zajednice, čija je glavna funkcija trebalo da bude zaštita i primjena potpisanog sporazuma, Dejtonski sporazum jednostrano mijenjan.

"Kroz intervencionizam međunarodne zajednice otet je značajan broj dejtonskih, odnosno ustavnih nadležnosti entiteta uz zaobilaženje demokratske volje konstitutivnih naroda, i to je postao glavni uzrok većine aktuelnih političkih problema u BiH", rekla je Cvijanovićeva Srni.

Ona je dodala da su nezakonite promjene ustavne stukture, koje su proveli visoki predstavnici svojim nametnutim odlukama, dovele upravo do onih devijacija i problema koje je sporazum nastojao da spriječi.

"Decentralizovana struktura uspostavljena Dejtonskim sporazumom podrazumijeva funkcionalnu vlast uz svođenje političkog konflikta na najmanju mjeru. Međutim, to se ne poštuje, a nezakonite promjene dejtonske strukture učinile su BiH gorom, a ne boljom", konstatovala je premijer Srpske.

Cvijanovićeva je napomenula da je Dejtonskim sporazumom zaustavljen tragičan građanski rat u BiH, ali i uspostavljena dugotrajna decentralizovana struktura i održivi politički sistem u BiH, koji i danas predstavlja garanciju mira, stabilnog razvoja i demokratije.

Ona je navela da su entiteti, kao potpisnici međunarodnog sporazuma, stekli međunarodno-pravni legitimitet, dok je BiH formirana kao složena državna zajednica sa minimalnim nadležnostima, sačinjena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

"Upravo je Dejtonski sporazum potvrdio Republiku Srpsku i osigurao njeno međunarodno prihvatanje i priznanje i predstavnici Republike Srpske insistiraju na njegovom maksimalnom poštivanju", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je zaključila da je osnovni i nezaobilazan pravac djelovanja Vlade Republike Srpske očuvanje ustavne pozicije Republike Srpske sa svim njenim nadležnostima, stabilnost, odgovornost i funkcionalnost njenih institucija, unapređenje demokratskog ambijenta i jačanje ekonomije, te da je Dejtonski sporazum trajni osnov i okvir za njeno ponašanje i djelovanje.

Izvor: Srna

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

kiza

19.11.2016 08:29

Da li zna sta je htela da kaze.

ODGOVORITE
Name

Kiki

19.11.2016 08:31

Ja znam da federacija BiH nije medjunarodno priznata. Nema ama bas nikakav medjunarodno pravni subjektivitet. Nema nas nigdje, nas federalaca.

ODGOVORITE
Name

re

19.11.2016 08:46

Ali je zato BiH medzunarodno priznata.

Name

SVAŠTA SVAŠTA

19.11.2016 08:52

Zna li ova gdje je pošla a gdje je došla. medjunarodni subjektivitet ima samo DRŽAVA BIH kakvi entiteti nigdje veze.

ODGOVORITE
Name

cuka

19.11.2016 09:01

Cvijka znas li ti ono prokleto oteto.vratite sto ste pokrali teritorije pa onda mozemo razgovarati demokratski.ti si jedan prosvjetni radnik i tako mozes iznositi prljave cinjenice.

ODGOVORITE
Name

Evo je

19.11.2016 09:21

Ooo MADAM.

ODGOVORITE
Name

UstavNick

19.11.2016 09:23

Poštuje dejtonski mirovni sprazum a namjerno ga pogrešno tumači,to je razlog postojanja visokog predstavnika. Međunarodna zajednica će ovdje biti još najmanje 50 godina.

ODGOVORITE
Name

mami

19.11.2016 09:33

Nista nije oteto nego predato! A mozda bi vise rekla da prica na engleskom ovako niti posla niti dosla!

ODGOVORITE
Name

audi

19.11.2016 09:38

Ne bi ja njoj dao da cuva dvije nacrtane ovce na papiru a ne da cuva i zastiti nadleznosti Srpske.Veze ona nema o zivotu i stvarnosti onakva kakva jeste.

ODGOVORITE
Name

re audi

19.11.2016 10:57

Bas cudi ovaj audi. Kod kuce cuva koze, a drugi ga u audiju voze.

Name

audi

20.11.2016 08:51

To ti je druze umjetnost.Ko umije njemu dvije.Bolje je biti prvi u selu nego poslednji u gradu.

Name

banja luka

19.11.2016 09:54

Zeljkice to smo culi milion puta od tvoga sefa samo ponavljas njegove reci znas li ti ista iz svoje glave sama reci.

ODGOVORITE
Name

Ambiciozna ova plavusa

19.11.2016 10:07

Entiteti nisu potpisnici Dejtonskog ugovora jer se po prvi put pominju tek u jednoj od tacaka tog Ugovora koji uredjuje srednji nivo vlasti. BiH kroz Dejton zadrzava medjunarodno-pravni kontinuitet i nije formirana u Dejtonu mego joj je unutrasnje uredjenje prekomponovano.

ODGOVORITE
Name

haha

19.11.2016 10:19

Dejton u BiH tumači svaka baba. Nije sprovrden povratak stanovništva, znači legalizovano je etničko čišćenje. Još uvek porrd mnogobrojnih donacija imate stotine hiljada bez krova nad glavom, kriminal, nacionalne žvake, nezaposlenost, korupciju.

ODGOVORITE
Name

Iskren savjet

19.11.2016 10:29

Ova gospodja ili gospodjica, umjesto da mlati praznu slamu, trebala bi da se spremi za odbranu od krivicnih djela koja je pocinila ispunjavajuci zelje svog sefa. Toliko je potpisala nezakonitih odluka Vlade da je nece odbraniti ni najelitniji tim advokata na celu sa Filom.

ODGOVORITE
Name

yugosloven

19.11.2016 11:53

NA FOTOSU KAZE ULJE DA MI JE VIDIT DA KAZE ZEJTIN.

ODGOVORITE
Name

Hiti

19.11.2016 14:37

Pa zasto bi mijenjala i ostala bez posla i privilegija kako za sebe tako i za familiju..

ODGOVORITE