Блиједи борба против рада на црно

Електронске идентификационе картице за раднике које су најављене у борби против рада на црно у Републици Српској још нису одштампане.

Република Српска 19.11.2016 | 07:44
Блиједи борба против рада на црно
Након измена сета закона за борбу против сиве економије међу којима и Закона о пореском поступку, који је ступио на снагу почетком јула ове године, министар финансија је требало да у року од 90 дана донесе Правилник о условима, поступку издавања и облику електронске идентификационе картице. Пети месец пролази, а министар финансија Зоран Тегелтија још није смислио какве ће бити електронске картице.

"Електронске идентификационе картице нису одштампане јер још нема Правилника којим би се дефинисао њихов изглед", каже Зора Видовић, директорка Пореске управе РС (ПУ РС).

У Министарству финансија РС кажу да приводе крају Правилник који ће се односити на електронске идентификационе картице чије увођење ће значајно смањити сиву економију у РС.

"Доношењем закона за борбу против сиве економије унапређен је рад контролних органа, док се додатни ефекат очекује увођењем електронских идентификационих картица", кажу у Министарству.

У Унији удружења послодаваца РС кажу да је штампање електронских картица, које би финансирала ПУ РС, беспотребни трошак за пореске обвезнике.

"На тој картици би се евентуално налазио матични број радника, који се већ налази у личној карти. Довољно је да инспектор који је у контроли буде повезан са рачунаром у ПУ РС и да на лицу места провери радника на основу личног документа", каже Драгутин Шкребић, председник Уније.

Ранка Мишић, председница Савеза синдикта РС, каже да кашњење са увођењем електронских картица показује да власт није спремна да се озбиљно ухвати у коштац са сивом економијом.

"Џабе што су донесени ригорозни закони када су само мртво слово на папиру", истиче Мишићева.

Измена Закона о пореском поступку и Закона о инспекцијама сви инспектори Инспектората РС, као и инспектори Пореске управе и инспектори Републичке управе за игре на срећу имају надлежност да контролишу рад на црно. Инспектори Инспектората других инспекција до сада су обавили 548 провера. У ПУ РС кажу да су њихови инспектори затекли 96 непријављених радника.

Инспектори рада су ове године утврдили да 647 радника није имало закључен уговор о раду.

"Ангажовање радника на црно најчешће је у области угоститељства и туризма, трговине, експлоатације и прераде дрвета, те услужним делатностима", каже Душанка Макивић, портпарол Инспектората РС.

Извор: Блиц.рс

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Молим вас

19.11.2016 07:00

Републички инспекторат филијала Бања Лука је смјештен у кругу Инцела Бања ЛУка.У истој згради се налази Службени гласник и имају други улаз само пар метара удаљен.Службени гласник радним даном обезбјеђује Бонд агенција од 16.00 часова.И за тај Бонд тнају радити људи на црно Значи у истој згради нема даље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Земљаци

19.11.2016 08:56

Па власник Бонда Срето Аничић и главни инспектор рада Чедо Рисовић су земљаци из Кључа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

19.11.2016 10:50

Па Пореска управа је главни извор проблема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како пореска да зна

19.11.2016 11:45

Како пореска може да зна да ли неко има непријављених радника као овај Бонд ако не врши контролу.Треба редовно вршити контролу.