Blijedi borba protiv rada na crno

Elektronske identifikacione kartice za radnike koje su najavljene u borbi protiv rada na crno u Republici Srpskoj još nisu odštampane.

Republika Srpska 19.11.2016 | 07:44
Blijedi borba protiv rada na crno
Nakon izmena seta zakona za borbu protiv sive ekonomije među kojima i Zakona o poreskom postupku, koji je stupio na snagu početkom jula ove godine, ministar finansija je trebalo da u roku od 90 dana donese Pravilnik o uslovima, postupku izdavanja i obliku elektronske identifikacione kartice. Peti mesec prolazi, a ministar finansija Zoran Tegeltija još nije smislio kakve će biti elektronske kartice.

"Elektronske identifikacione kartice nisu odštampane jer još nema Pravilnika kojim bi se definisao njihov izgled", kaže Zora Vidović, direktorka Poreske uprave RS (PU RS).

U Ministarstvu finansija RS kažu da privode kraju Pravilnik koji će se odnositi na elektronske identifikacione kartice čije uvođenje će značajno smanjiti sivu ekonomiju u RS.

"Donošenjem zakona za borbu protiv sive ekonomije unapređen je rad kontrolnih organa, dok se dodatni efekat očekuje uvođenjem elektronskih identifikacionih kartica", kažu u Ministarstvu.

U Uniji udruženja poslodavaca RS kažu da je štampanje elektronskih kartica, koje bi finansirala PU RS, bespotrebni trošak za poreske obveznike.

"Na toj kartici bi se eventualno nalazio matični broj radnika, koji se već nalazi u ličnoj karti. Dovoljno je da inspektor koji je u kontroli bude povezan sa računarom u PU RS i da na licu mesta proveri radnika na osnovu ličnog dokumenta", kaže Dragutin Škrebić, predsednik Unije.

Ranka Mišić, predsednica Saveza sindikta RS, kaže da kašnjenje sa uvođenjem elektronskih kartica pokazuje da vlast nije spremna da se ozbiljno uhvati u koštac sa sivom ekonomijom.

"Džabe što su doneseni rigorozni zakoni kada su samo mrtvo slovo na papiru", ističe Mišićeva.

Izmena Zakona o poreskom postupku i Zakona o inspekcijama svi inspektori Inspektorata RS, kao i inspektori Poreske uprave i inspektori Republičke uprave za igre na sreću imaju nadležnost da kontrolišu rad na crno. Inspektori Inspektorata drugih inspekcija do sada su obavili 548 provera. U PU RS kažu da su njihovi inspektori zatekli 96 neprijavljenih radnika.

Inspektori rada su ove godine utvrdili da 647 radnika nije imalo zaključen ugovor o radu.

"Angažovanje radnika na crno najčešće je u oblasti ugostiteljstva i turizma, trgovine, eksploatacije i prerade drveta, te uslužnim delatnostima", kaže Dušanka Makivić, portparol Inspektorata RS.

Izvor: Blic.rs

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Molim vas

19.11.2016 08:00

Republički inspektorat filijala Banja Luka je smješten u krugu Incela Banja LUka.U istoj zgradi se nalazi Službeni glasnik i imaju drugi ulaz samo par metara udaljen.Službeni glasnik radnim danom obezbjeđuje Bond agencija od 16.00 časova.I za taj Bond tnaju raditi ljudi na crno Znači u istoj zgradi nema dalje.

ODGOVORITE
Name

Zemljaci

19.11.2016 09:56

Pa vlasnik Bonda Sreto Aničić i glavni inspektor rada Čedo Risović su zemljaci iz Ključa.

ODGOVORITE
Name

Dragan

19.11.2016 11:50

Pa Poreska uprava je glavni izvor problema.

ODGOVORITE
Name

Kako poreska da zna

19.11.2016 12:45

Kako poreska može da zna da li neko ima neprijavljenih radnika kao ovaj Bond ako ne vrši kontrolu.Treba redovno vršiti kontrolu.