"Нећу сукобе и крвопролиће у Србији"

Сасвим је извесно да Срби, пре свега прогнаници, не могу да буду срећни због постављења Анте Готовине за саветника хрватског министра одбране, поручио је премијер Србије Александар Вучић.

Србија 19.11.2016 | 07:24
"Нећу сукобе и крвопролиће у Србији"
Вучић истиче да очекује још јаче нападе на Владу, али и да ће наставити да проводи своју политику и да се бори за Србију.

Одговарајући на питање новинара како коментарише чињеницу да је Готовина постављен за посебног савјетника потпредсједника хрватске владе и министра одбране Дамира Крстичевића, Вучић је рекао да је сасвим извјесно да Срби, пијре свега прогнаници, они који су на подручју Крајине и Хрватске, не могу да буду срећни због тога.

"А ја не желим да рушим наше односе, двеју влада и земаља, осим да кажем да смо разумели њихову поруку", рекао је Вучић.

Анте Готовина је средином ове седмице именован за савјетника за државну безбједност при Министарству одбране Хрватске. Готовина је првостепеном одлуком Хашког трибунала 2011. био осуђен на 24 године затвора, као учесник удруженог злочиначког подухвата чији је циљ било протјеривање српског становништва из самопроглашене Републике Српске Крајине у оквиру војно-полицијске акције "Олуја". Након жалбе ослобођен је по тој пресуди.

Вучић је рекао да ће настојати мирно да ријеши случај градње објекта инвеститора Муамера Зукорлића, за који се тврди да је нелегалан, да ће се закон поштовати, али да то не жели да рјешава тако да резултат буде разбијање глава.

На питање новинара о том случају, Вучић је рекао да нема сумње да ће се закони у Србији поштовати, и додао да и он има неколико питања за све оне, "а има их и у влади и на другим мјестима", који му ту тему "сваки дан намјештају", а сами су се склонили, по принципу "хајде ти, Вучићу, заподени рат...".

Српски премијер је рекао и да је "лако да му се соли памет сваки дан" и додао: "Хоћете ли да имамо сукобе? Хоћете да имамо сукоб православаца и муслимана? Ја нећу", подвукао је Вучић и наставио: "Сад ћете да питате – да ли то значи да сваки муслиман може да уради било шта противзаконито? Не значи", наставио је и додао: "Дајте да ми покушамо да пронађемо начин, а не да уђемо у рат или сукобе. Нећу да пошаљем 1.000 жандарма да бисмо се тукли са муслиманима. Нећу да имамо крвопролиће у Србији."

Упитао је да ли неко заиста мисли да ће Зукорлић пустити да неко тек тако сруши тај објекат неко, а да не окупи 5.000 људи. "Неће, већ је то рекао", подсјетио је премијер Србије.

На опаску новинара да то може да се тумачи као "повлачење" државе пред неким, да не би било разбијених глава, Вучић је рекао да је сагласан са тим, али да неће изаћи у сусрет захтјевима да се то ријеши разбијањем глава.

"Желите да одем доле да му разбијем главу и покажем чија ће глава да буде разбијена?", запитао је Вучић и поновио да неће тако рјешавати тај проблем: "Пустите да покушамо да мирно решимо, пустите да покушамо да разговарамо мирно са неким", додао је". Иначе бисмо лако то решили, само је питање, истакао је, ко ће да страда због тога.

"Сви знате шта се крије иза свега, само нећете јавно да говорите, него сви смо заштићени, а ти Вучићу, магарче један, донеси одлуку. Коју год одлуку да донесеш, ми ћемо да те критикујемо. Ако се не умешаш, рећи ћемо ти да држава не постоји, а ако пошаљеш доле жандармерију, рећи ћемо – направио си рат и крвопролиће", резимирао је он.

Како је истакао, сви знају да је то тачно, да је у праву и да би тако било. "На том простору је мир, да ли неко хоће да догодине доле буде рат?", запитао је. "Сит сам разбијања глава", закључио је Вучић.

Извор: РТС

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Робин Худ

19.11.2016 06:47

Ово је јако опасна изјава. Премијер одлучује да се начело законитости стави изван снаге. Као он је нешто као апсолутни господар свега.То је права катастрофа, значи мораш бити будала или нешто друго па можеш радити шта хоћеш да не би било проблема. Срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ауди

19.11.2016 09:34

Тацно.Цовјек се изгубио и у времену и простору.Само ваља неке небулозе које највисе стете доносе само Србима.Умислио се да је веци и од Бога.

Name

гледам,неверујем.

19.11.2016 21:30

Р:ми смо са ЕРДОГАНОМ у добрим односима,борба за престол "не пита за зртве.

Name

Хрт

19.11.2016 06:54

За дом спремни!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Видим све

19.11.2016 07:38

Умислио да је Махатма Гаднди-ало децко сабери се мало-твој је посао да цувас Србе,а не да због јефтиних поена глумис некаквог лидера и миротворца!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.11.2016 08:01

Нису само срби у србији. Његов посао је да цува све градјане. Нек руси Мисковицу у Карицима нелегалне објекте или другима!? Цовјек хоце мирно да ријеси ситуацију. Повади дозволе и крај прице...

Name

Војо

19.11.2016 08:02

Нећеш ти њих вучко али их имаш и имаћеш још више а војска ти у штрајку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љубиша

19.11.2016 09:08

Баш вала хтео или не он то имаће.

Name

Кики

19.11.2016 08:11

Мало је хиљаду зандара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

19.11.2016 08:53

Јел то за једног муслимана???

Name

нн

19.11.2016 09:30

Само да се надовежем на питање Готовине,прије неколико дана НС РС-е је уручила признања доказаним и пресуђеним ратним злочинцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Худ

19.11.2016 10:39

Али то није исто. То смо ми урадили а не неко други. За нас не важе иста правила као за друге. Ми дијелимо правоснажно осудјенима признања а љутимо се када правоснажно ослободјени се надју у сличној ситуацији. И то је нама нормално. Важно је да је наш па макар био и будала или злочинац.

Name

Карађоле

19.11.2016 15:13

Овим бошњацима никад ђаво неда мира,кад добију по ушима сви ће мо им бити криви

ОДГОВОРИТЕ