"Neću sukobe i krvoproliće u Srbiji"

Sasvim je izvesno da Srbi, pre svega prognanici, ne mogu da budu srećni zbog postavljenja Ante Gotovine za savetnika hrvatskog ministra odbrane, poručio je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Srbija 19.11.2016 | 07:24
"Neću sukobe i krvoproliće u Srbiji"
Vučić ističe da očekuje još jače napade na Vladu, ali i da će nastaviti da provodi svoju politiku i da se bori za Srbiju.

Odgovarajući na pitanje novinara kako komentariše činjenicu da je Gotovina postavljen za posebnog savjetnika potpredsjednika hrvatske vlade i ministra odbrane Damira Krstičevića, Vučić je rekao da je sasvim izvjesno da Srbi, pijre svega prognanici, oni koji su na području Krajine i Hrvatske, ne mogu da budu srećni zbog toga.

"A ja ne želim da rušim naše odnose, dveju vlada i zemalja, osim da kažem da smo razumeli njihovu poruku", rekao je Vučić.

Ante Gotovina je sredinom ove sedmice imenovan za savjetnika za državnu bezbjednost pri Ministarstvu odbrane Hrvatske. Gotovina je prvostepenom odlukom Haškog tribunala 2011. bio osuđen na 24 godine zatvora, kao učesnik udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo protjerivanje srpskog stanovništva iz samoproglašene Republike Srpske Krajine u okviru vojno-policijske akcije "Oluja". Nakon žalbe oslobođen je po toj presudi.

Vučić je rekao da će nastojati mirno da riješi slučaj gradnje objekta investitora Muamera Zukorlića, za koji se tvrdi da je nelegalan, da će se zakon poštovati, ali da to ne želi da rješava tako da rezultat bude razbijanje glava.

Na pitanje novinara o tom slučaju, Vučić je rekao da nema sumnje da će se zakoni u Srbiji poštovati, i dodao da i on ima nekoliko pitanja za sve one, "a ima ih i u vladi i na drugim mjestima", koji mu tu temu "svaki dan namještaju", a sami su se sklonili, po principu "hajde ti, Vučiću, zapodeni rat...".

Srpski premijer je rekao i da je "lako da mu se soli pamet svaki dan" i dodao: "Hoćete li da imamo sukobe? Hoćete da imamo sukob pravoslavaca i muslimana? Ja neću", podvukao je Vučić i nastavio: "Sad ćete da pitate – da li to znači da svaki musliman može da uradi bilo šta protivzakonito? Ne znači", nastavio je i dodao: "Dajte da mi pokušamo da pronađemo način, a ne da uđemo u rat ili sukobe. Neću da pošaljem 1.000 žandarma da bismo se tukli sa muslimanima. Neću da imamo krvoproliće u Srbiji."

Upitao je da li neko zaista misli da će Zukorlić pustiti da neko tek tako sruši taj objekat neko, a da ne okupi 5.000 ljudi. "Neće, već je to rekao", podsjetio je premijer Srbije.

Na opasku novinara da to može da se tumači kao "povlačenje" države pred nekim, da ne bi bilo razbijenih glava, Vučić je rekao da je saglasan sa tim, ali da neće izaći u susret zahtjevima da se to riješi razbijanjem glava.

"Želite da odem dole da mu razbijem glavu i pokažem čija će glava da bude razbijena?", zapitao je Vučić i ponovio da neće tako rješavati taj problem: "Pustite da pokušamo da mirno rešimo, pustite da pokušamo da razgovaramo mirno sa nekim", dodao je". Inače bismo lako to rešili, samo je pitanje, istakao je, ko će da strada zbog toga.

"Svi znate šta se krije iza svega, samo nećete javno da govorite, nego svi smo zaštićeni, a ti Vučiću, magarče jedan, donesi odluku. Koju god odluku da doneseš, mi ćemo da te kritikujemo. Ako se ne umešaš, reći ćemo ti da država ne postoji, a ako pošalješ dole žandarmeriju, reći ćemo – napravio si rat i krvoproliće", rezimirao je on.

Kako je istakao, svi znaju da je to tačno, da je u pravu i da bi tako bilo. "Na tom prostoru je mir, da li neko hoće da dogodine dole bude rat?", zapitao je. "Sit sam razbijanja glava", zaključio je Vučić.

Izvor: RTS

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Robin Hud

19.11.2016 06:47

Ovo je jako opasna izjava. Premijer odlučuje da se načelo zakonitosti stavi izvan snage. Kao on je nešto kao apsolutni gospodar svega.To je prava katastrofa, znači moraš biti budala ili nešto drugo pa možeš raditi šta hoćeš da ne bi bilo problema. Sramota.

ODGOVORITE
Name

audi

19.11.2016 09:34

Tacno.Covjek se izgubio i u vremenu i prostoru.Samo valja neke nebuloze koje najvise stete donose samo Srbima.Umislio se da je veci i od Boga.

Name

gledam,neverujem.

19.11.2016 21:30

R:mi smo sa ERDOGANOM u dobrim odnosima,borba za prestol "ne pita za zrtve.

Name

Hrt

19.11.2016 06:54

Za dom spremni!!!

ODGOVORITE
Name

Vidim sve

19.11.2016 07:38

Umislio da je Mahatma Gadndi-alo decko saberi se malo-tvoj je posao da cuvas Srbe,a ne da zbog jeftinih poena glumis nekakvog lidera i mirotvorca!

ODGOVORITE
Name

re

19.11.2016 08:01

Nisu samo srbi u srbiji. Njegov posao je da cuva sve gradjane. Nek rusi Miskovicu u Karicima nelegalne objekte ili drugima!? Covjek hoce mirno da rijesi situaciju. Povadi dozvole i kraj price...

Name

Vojo

19.11.2016 08:02

Nećeš ti njih vučko ali ih imaš i imaćeš još više a vojska ti u štrajku.

ODGOVORITE
Name

Ljubiša

19.11.2016 09:08

Baš vala hteo ili ne on to imaće.

Name

Kiki

19.11.2016 08:11

Malo je hiljadu zandara.

ODGOVORITE
Name

Zero

19.11.2016 08:53

Jel to za jednog muslimana???

Name

nn

19.11.2016 09:30

Samo da se nadovežem na pitanje Gotovine,prije nekoliko dana NS RS-e je uručila priznanja dokazanim i presuđenim ratnim zločincima.

ODGOVORITE
Name

Robin Hud

19.11.2016 10:39

Ali to nije isto. To smo mi uradili a ne neko drugi. Za nas ne važe ista pravila kao za druge. Mi dijelimo pravosnažno osudjenima priznanja a ljutimo se kada pravosnažno oslobodjeni se nadju u sličnoj situaciji. I to je nama normalno. Važno je da je naš pa makar bio i budala ili zločinac.

Name

Карађоле

19.11.2016 15:13

Овим бошњацима никад ђаво неда мира,кад добију по ушима сви ће мо им бити криви

ODGOVORITE