Четвртина радника у БиХ стрепи за посао

Четвртина анкетираних радника у БиХ стрепи за своје радно мјесто, док остатак не страхује да ће изгубити посао, показало је најновије истраживање тржишта рада у БиХ, које је спровео портал "Посао.ба", у сарадњи с водећим порталима за оглашавање послова у Хрватској и Србији.

Босна и Херцеговина 18.11.2016 | 22:26
Четвртина радника у БиХ стрепи за посао
Међутим, синдикални представници у БиХ сумњају у тачност ових података и сматрају да је број људи који се не боје за своје радно мјесто много мањи.

Поред тога, истраживање је показало да до краја ове године већина испитаника, њих 58 одсто, не очекује повишицу, док напредовање не очекује 55 одсто испитаника.

Када је у питању промјена посла, трећина испитаника планира ту промјену у овој години, а готово четвртина испитаника, или 22 одсто, посао планира промијенити само ако ће на то бити присиљени. Као и прошлих година, посао највише намјеравају промијенити испитаници из Србије.

Када би могли бирати идеалног послодавца, највише испитаника би покренуло властити бизнис, а трећина испитаника најрадије би радила за страног власника, док би 11 одсто њих радило за државу.

"Испитаници у Хрватској и Србији прије бирају радити у државним институцијама, док испитаници из БиХ не преферирају ту опцију. Од свих испитаника, испитаници из БиХ су најсклонији предузетничким водама", наведено је у овом истраживању.

Поред тога, дошло се и до податка да више од пола запослених бх. испитаника, или 60 одсто, издваја знање и вјештине као најважнији елемент за добијање посла, а одмах иза стављају искуство - 58 одсто, док је битност везе препознало 33 одсто запослених испитаника.

С тим у вези, незапослени испитаници из БиХ, и то њих 64 одсто, сматрају да су и веза и искуство једнако битни за добијање посла.

"На радном мјесту запосленим испитаницима није најважнији новац, већ међуљудски односи, и то сматра њих 32 одсто, док је на другом мјесту признање за обављен рад - 30 одсто, а новац се налази тек на трећем мјесту и 21 одсто испитаника је изјавило како им је то најважнији елемент", стоји у овом истраживању.

Иначе, анализа је дошла и до податка да је највећи проценат незапослених, и то 37 одсто, из БиХ без посла јер га нису пронашли након завршетка школовања, док 27 одсто испитаника није пронашло посао након истека уговора на одређено.

"Чак 74 одсто незапослених испитаника нове пословне прилике тражи на друштвеним мрежама, а одмах иза слиједе специјализоване wеб странице за запошљавање, које је 69 одсто испитаника навело као свој извор информација приликом потраге за послом.

Исмет Бајрамовић, предсједник Савеза самосталних синдиката БиХ, рекао је да сумња у податак да се 66 одсто радника у БиХ не боји за своје радно мјесто, те да сматра да је тај проценат много мањи.

"То није тачан податак и ја не вјерујем да су они сигурни за свој посао. Можда у јавној управи", рекао је Бајрамовић.

Он је додао да међу оне несигурне посебно спадају запослени на одређено, радници по уговору о дјелу, затим радници на црно и други.

"Они сваки дан стрепе да ли ће сутра имати посао или кору хљеба", рекао је Бајрамовић и појаснио да несигурност због посла од људи прави психолошки нестабилне особе и породице.

Бројке:
61 одсто анкетираних посао тражи на порталима и форумима
58 одсто испитаника не очекује повишицу
33 одсто запослених сматра да је веза битна за запослење

(Независне новине)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

БЛ

18.11.2016 23:30

Глупани, поред својих њива и шума, траже да буду тудји робови. Све су то нерадници.

ОДГОВОРИТЕ