Неиспуњене обавезе: БиХ на црној листи ЕУ

БиХ је стављена на црну листу ЕУ због неиспуњавања обавеза из Акционог плана ФАТФ, које се односе на доношења мјера и активности за увођење стандарда за спречавање прања новца и финансирања тероризма, чиме је угрожено пословање банкама и клијентима, саопштено је из Удружења банака БиХ.

Босна и Херцеговина 18.11.2016 | 22:55
Неиспуњене обавезе: БиХ на црној листи ЕУ
На састанку овлаштених лица у банкама за спровођење мјера спречавања прања новца и финансирања тероризма, који је одржан јуче у организацији Удружења банака БиХ, разговарано је о посљедицама које трпи банкарски сектор због вишегодишњег одлагања доношења ових мјера и активности на које се БиХ обавезала.

"Због неиспуњавања обавеза из Акционог плана ФАТФ-а, БиХ је недавном уредбом објављеном у Службеном листу ЕУ окарактерисана као земља са стратешким недостацима у дијелу спречавања прања новца и финансирања тероризма и која представља знатну пријетњу финансијском систему Уније", наводи се у саопштењу.

Из Удружења банака истичу да ово практично значи да је БиХ стављена на црну листу ЕУ, чиме је угрожено пословање банкама и клијентима, без обзирана то да ли је ријеч о физичким или правним лицима. У саопштењу се додаје да су проблеми у пракси су већ видљиви и да један број ино-банака свакодневно одбија извршење трансакција које су инициране од банака из БиХ.

Осим тога, један број ино-банака позивају банке у БиХ на отказ пословне сарадње или самоиницијативно гасе њихове рачуне. "Ино-банке које врше платне трансакције од и према БиХ процес успоравају, отежавају и значајно поскупљују с циљем отказа пословне сарадње", додаје се у саопштењу.

Из Удружења банака БиХ наводе да се постојеће инвестиције у БиХ из ЕУ стављају под посебан режим, да је прилив капитала из ЕУ успорен или онемогућен, док су финансијске трансакције дипломатских и привредних представништава БиХ у ЕУ успорене или онемогућене.

Са састанка је упућен позив надлежним институцијама да овом проблему посвете дужну пажњу и што хитније покрену активности које ће зауставити даље негативне процесе за банкарски сектор, клијенте и укупне економске токове у БиХ.

Састанку су, осим представника свих банака у БиХ, присуствовали и представници Централне банке БиХ, Министарства безбједности БиХ, Агенције за истраге и заштиту БиХ, Министарства финансија Републике Српске и ентитетске агенције за банкарство.

(Агенције)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Ко је крив

18.11.2016 19:24

Обратите се делегатима из РС-а, они спречавају "пренос надлежности"

ОДГОВОРИТЕ
Name

тацно

19.11.2016 06:14

Није Проблем РС вец радикални Ислам који има своје организације у Сарајеву.

Name

Ре тацо

19.11.2016 08:49

И ти си убиједјен у то ?

Name

Тацно

19.11.2016 12:20

Ако невјерујес питај Изедбеговица.

Name

ре тацно

19.11.2016 19:29

Оцигледно си глуп да и не примјетис

Name

Хе хе

18.11.2016 19:26

Најгори смо најгори. Ту смо сигурно најбољи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

18.11.2016 20:15

Шта брига ове елитне, немају никакву одговорност а имају сву власт?!?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацика

18.11.2016 20:53

Није црна вец сива листа. Да је црна био би потпуно обустављен ино платни промет и били би категоризовани као с.кореја и иран.

ОДГОВОРИТЕ
Name

салзбург

21.11.2016 05:02

Борба против криминала и корупције је услов ,а неспособно и корумпирано правосудје је проблем....

ОДГОВОРИТЕ