Neispunjene obaveze: BiH na crnoj listi EU

BiH je stavljena na crnu listu EU zbog neispunjavanja obaveza iz Akcionog plana FATF, koje se odnose na donošenja mjera i aktivnosti za uvođenje standarda za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, čime je ugroženo poslovanje bankama i klijentima, saopšteno je iz Udruženja banaka BiH.

Bosna i Hercegovina 18.11.2016 | 22:55
Neispunjene obaveze: BiH na crnoj listi EU
Na sastanku ovlaštenih lica u bankama za sprovođenje mjera sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, koji je održan juče u organizaciji Udruženja banaka BiH, razgovarano je o posljedicama koje trpi bankarski sektor zbog višegodišnjeg odlaganja donošenja ovih mjera i aktivnosti na koje se BiH obavezala.

"Zbog neispunjavanja obaveza iz Akcionog plana FATF-a, BiH je nedavnom uredbom objavljenom u Službenom listu EU okarakterisana kao zemlja sa strateškim nedostacima u dijelu sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma i koja predstavlja znatnu prijetnju finansijskom sistemu Unije", navodi se u saopštenju.

Iz Udruženja banaka ističu da ovo praktično znači da je BiH stavljena na crnu listu EU, čime je ugroženo poslovanje bankama i klijentima, bez obzirana to da li je riječ o fizičkim ili pravnim licima. U saopštenju se dodaje da su problemi u praksi su već vidljivi i da jedan broj ino-banaka svakodnevno odbija izvršenje transakcija koje su inicirane od banaka iz BiH.

Osim toga, jedan broj ino-banaka pozivaju banke u BiH na otkaz poslovne saradnje ili samoinicijativno gase njihove račune. "Ino-banke koje vrše platne transakcije od i prema BiH proces usporavaju, otežavaju i značajno poskupljuju s ciljem otkaza poslovne saradnje", dodaje se u saopštenju.

Iz Udruženja banaka BiH navode da se postojeće investicije u BiH iz EU stavljaju pod poseban režim, da je priliv kapitala iz EU usporen ili onemogućen, dok su finansijske transakcije diplomatskih i privrednih predstavništava BiH u EU usporene ili onemogućene.

Sa sastanka je upućen poziv nadležnim institucijama da ovom problemu posvete dužnu pažnju i što hitnije pokrenu aktivnosti koje će zaustaviti dalje negativne procese za bankarski sektor, klijente i ukupne ekonomske tokove u BiH.

Sastanku su, osim predstavnika svih banaka u BiH, prisustvovali i predstavnici Centralne banke BiH, Ministarstva bezbjednosti BiH, Agencije za istrage i zaštitu BiH, Ministarstva finansija Republike Srpske i entitetske agencije za bankarstvo.

(Agencije)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Ko je kriv

18.11.2016 19:24

Obratite se delegatima iz RS-a, oni sprečavaju "prenos nadležnosti"

ODGOVORITE
Name

tacno

19.11.2016 06:14

Nije Problem RS vec radikalni Islam koji ima svoje organizacije u Sarajevu.

Name

Re taco

19.11.2016 08:49

I ti si ubijedjen u to ?

Name

Tacno

19.11.2016 12:20

Ako nevjerujes pitaj Izedbegovica.

Name

re tacno

19.11.2016 19:29

Ocigledno si glup da i ne primjetis

Name

He he

18.11.2016 19:26

Najgori smo najgori. Tu smo sigurno najbolji.

ODGOVORITE
Name

Dragan

18.11.2016 20:15

Šta briga ove elitne, nemaju nikakvu odgovornost a imaju svu vlast?!?!

ODGOVORITE
Name

Acika

18.11.2016 20:53

Nije crna vec siva lista. Da je crna bio bi potpuno obustavljen ino platni promet i bili bi kategorizovani kao s.koreja i iran.

ODGOVORITE
Name

salzburg

21.11.2016 05:02

Borba protiv kriminala i korupcije je uslov ,a nesposobno i korumpirano pravosudje je problem....

ODGOVORITE