Повећање најниже плате? Или умањење?

Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић позвала је Владу Републике Српске да уважи приједлог њихових мјера и захтјева за економску политику и буџет Српске у наредној години.

Република Српска 18.11.2016 | 22:56
Повећање најниже плате? Или умањење?
Мишићева је рекла да синдикат тражи повећање најниже плате у Српској, растерећење привреде у корист повећања плата радницима и бољег пословног амбијента, као и сузбијање сиве економије, гдје су предложили додатне законске мјере.

Судећи по тврдњама министра рада, ставка за плате у наредној години за запослене у јавном сектору не само да неће бити повећана, него ће бити умањена, с обзиром на то да је умањена и ставка минулог рада.

Десет је мјера за које Савез синдиката амбициозно очекује да их Влада Републике Српске уврсти у документе економске политике и буџета за наредну годину.

Нови закон о посредовању у запошљавању, нови закон о спријечавању злостављања на раду, нови закони о здравственој заштити и здравственом осигурању у корист радника, те престанак важења Закона о посебном доприносу на солидарност, само су неке од тих мјера.

Синдикат тражи и да буду социјално збринути сви радници који су у процесу приватизације и стечаја остали без посла, а тражи и повећање најниже плате у Српској, растерећење привреде у корист повећања плата радницима и бољег пословног амбијента, као и сузбијање сиве економије.

Министар рада одговара да ће радна група пред Економско-социјални савјет изаћи са приједлогом најниже плате, али и то да ће ставка за плате запослених у јавном сектору бити умањена, с обзиром на то да је умањена позиција минулог рада са 0,5 на 0,3 одсто.

Савановић је рекао и то да би ускоро Народна скупштина Републике Српске требало да разматра измјене и допуне закона о платама, којима ће бити усклађена ова позиција са Законом о раду. Нацрт буџета за 2017. годину је припремљен и ове седмице би Влада требало да га разматра. Буџет његовог ресора ће остати у оквиру овогодишњег, односно око 296 милиона марака.



(БН телевизија)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

***

18.11.2016 20:01

Бори се Ранка, бори без престанка. Ранка се бори и сва , гори'...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синнy Боy

18.11.2016 20:13

Повећање минималне цијене рада за послодавце у реалном сектору значи да ће морати више да издвајају пара држави на име разних обавеза. Радници у реалном сектору ће добивати више пара на банку а и за исти тај износ биће им умањена количина пара што добију на руке. Важно је напоменути да ће и држава као послодавац морати повећати плате и доприносе за своје запослене и тај укупни увећани износ ће да плати реални сектор. Испада да Ранка Мишић се бори за повећање своје плате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саво

18.11.2016 20:18

Борите се да остану оволике колике јесу јер све це ици доле 30%, а то це бити удар у зид невидјеном брзином, кукала нам мајка онда јер тада це све да легне и онда цемо постати свјесни свега предходних 10 година, али касно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Послодавац

18.11.2016 21:37

Не треба мени ова кривоуста да говори кад цу ја повецати плату. Али ја знам да она као и остали дрзавни паразити не заслузују своје плате. Моји радници су сваки пут наградени када је добар посао одраден али исто тако и умањено када смо у проблемима. Добар радник је увијек добро плацен а лосег не мозес лосе платити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бансхее

19.11.2016 14:33

Синдикат би и поред Плате требало да се бори за радно вријеме. У Њемачкој недјељом не раде трговине и тржни центри, пекаре. Раде бензинске пумпе, по која пекара. Али им је и порез већи. Исто за државне празнике. Закон је исти. Код нас за државне празнике не раде само државне установе. Нису Нијемци будале, израчунали су да ништа не губе сто је недјеља нерадна за трзне центре. Пазар се надокнади суботом јер градјани знају да је недјеља нерадна. преузмите нешто корисно И'д њих. Имацете одморније раднике и већи учинак.

ОДГОВОРИТЕ