Povećanje najniže plate? Ili umanjenje?

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić pozvala je Vladu Republike Srpske da uvaži prijedlog njihovih mjera i zahtjeva za ekonomsku politiku i budžet Srpske u narednoj godini.

Republika Srpska 18.11.2016 | 22:56
Povećanje najniže plate? Ili umanjenje?
Mišićeva je rekla da sindikat traži povećanje najniže plate u Srpskoj, rasterećenje privrede u korist povećanja plata radnicima i boljeg poslovnog ambijenta, kao i suzbijanje sive ekonomije, gdje su predložili dodatne zakonske mjere.

Sudeći po tvrdnjama ministra rada, stavka za plate u narednoj godini za zaposlene u javnom sektoru ne samo da neće biti povećana, nego će biti umanjena, s obzirom na to da je umanjena i stavka minulog rada.

Deset je mjera za koje Savez sindikata ambiciozno očekuje da ih Vlada Republike Srpske uvrsti u dokumente ekonomske politike i budžeta za narednu godinu.

Novi zakon o posredovanju u zapošljavanju, novi zakon o spriječavanju zlostavljanja na radu, novi zakoni o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju u korist radnika, te prestanak važenja Zakona o posebnom doprinosu na solidarnost, samo su neke od tih mjera.

Sindikat traži i da budu socijalno zbrinuti svi radnici koji su u procesu privatizacije i stečaja ostali bez posla, a traži i povećanje najniže plate u Srpskoj, rasterećenje privrede u korist povećanja plata radnicima i boljeg poslovnog ambijenta, kao i suzbijanje sive ekonomije.

Ministar rada odgovara da će radna grupa pred Ekonomsko-socijalni savjet izaći sa prijedlogom najniže plate, ali i to da će stavka za plate zaposlenih u javnom sektoru biti umanjena, s obzirom na to da je umanjena pozicija minulog rada sa 0,5 na 0,3 odsto.

Savanović je rekao i to da bi uskoro Narodna skupština Republike Srpske trebalo da razmatra izmjene i dopune zakona o platama, kojima će biti usklađena ova pozicija sa Zakonom o radu. Nacrt budžeta za 2017. godinu je pripremljen i ove sedmice bi Vlada trebalo da ga razmatra. Budžet njegovog resora će ostati u okviru ovogodišnjeg, odnosno oko 296 miliona maraka.



(BN televizija)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

***

18.11.2016 20:01

Bori se Ranka, bori bez prestanka. Ranka se bori i sva , gori'...

ODGOVORITE
Name

Sinny Boy

18.11.2016 20:13

Povećanje minimalne cijene rada za poslodavce u realnom sektoru znači da će morati više da izdvajaju para državi na ime raznih obaveza. Radnici u realnom sektoru će dobivati više para na banku a i za isti taj iznos biće im umanjena količina para što dobiju na ruke. Važno je napomenuti da će i država kao poslodavac morati povećati plate i doprinose za svoje zaposlene i taj ukupni uvećani iznos će da plati realni sektor. Ispada da Ranka Mišić se bori za povećanje svoje plate.

ODGOVORITE
Name

Savo

18.11.2016 20:18

Borite se da ostanu ovolike kolike jesu jer sve ce ici dole 30%, a to ce biti udar u zid nevidjenom brzinom, kukala nam majka onda jer tada ce sve da legne i onda cemo postati svjesni svega predhodnih 10 godina, ali kasno.

ODGOVORITE
Name

Poslodavac

18.11.2016 21:37

Ne treba meni ova krivousta da govori kad cu ja povecati platu. Ali ja znam da ona kao i ostali drzavni paraziti ne zasluzuju svoje plate. Moji radnici su svaki put nagradeni kada je dobar posao odraden ali isto tako i umanjeno kada smo u problemima. Dobar radnik je uvijek dobro placen a loseg ne mozes lose platiti.

ODGOVORITE
Name

Banshee

19.11.2016 14:33

Sindikat bi i pored Plate trebalo da se bori za radno vrijeme. U Njemačkoj nedjeljom ne rade trgovine i tržni centri, pekare. Rade benzinske pumpe, po koja pekara. Ali im je i porez veći. Isto za državne praznike. Zakon je isti. Kod nas za državne praznike ne rade samo državne ustanove. Nisu Nijemci budale, izračunali su da ništa ne gube sto je nedjelja neradna za trzne centre. Pazar se nadoknadi subotom jer gradjani znaju da je nedjelja neradna. preuzmite nešto korisno I'd njih. Imacete odmornije radnike i veći učinak.

ODGOVORITE