Није више тајна! Овако Саутемптон ради и открива таленте...

Саутемптонове црне кутије, строго чуване тајне на 50 страна и четворогодишње шпијунирање Душана Тадића! Ако се питате како Свеци опстају све ове године можда ћете сада боље разумети. Није све у продаји играча...

Фудбал 23.11.2016 | 23:45
Није више тајна! Овако Саутемптон ради и открива таленте...
Сваке године исте прича. Најбољи оду, дођу јефтинији, клубу остане профит, а резултати Саутемптона - равна линија. Још је то мали клуб не би ли изазвао највеће енглеске клубове у борби за Лигу шампиона, али борба за опстанак није нешто што се помиње кад су Свеци у питању. И да, сви већ знамо - приморали су нас на Сент Мериз стадиону да то научимо - сјајна омладинска школа и форсирање младих играча свакако је темељ на коме Саутемптон гради успехе. Међутим, није само то. Извршни директор Саутемптона Лес Риду опширном интервјуу за Би-Би-Си појашњава колико на југу Енглеске поклањају сваком, па и најмањем детаљу.

Тек да схвате романтици који причају о фудбалу као уметности и тренутку инспирације да ти моменти баш и не долазе тако често ако се не заврну рукави. И крене да се удара по тастатури. Рид, наиме, каже да је основ свега детаљна анализа. Не само играча који се праве или купују, већ и када се бира нови тренер.

Као пример, британски јавни сервис повлачи једну занимљиву паралелу. У сезони 2009/2010 Саутемптон је играо у трећој лиги Енглеске, милански Интер са Жозеом Мурињом био је шампион Европе. Ове јесени у мечу Лиге Европе. Свеци су славили са 2:1. Интер се једноставно распао по Мурињовом одласку. Од 2011. није освојо ниједан трофеј. Нити је играо Лигу шампиона. Тај европски окршај са Саутемптоном играо је само неколико дана пошто је управа клуба отпустила Франка де Бура, који је и сам у августу наследио смењеног Роберта Манчинија.

“Ако тренер оде после само 80 дана онда је време да упремо прсте у људе који су га и довели“, јасан је Рид.

“Када тренери потписују обично траже многе промене. Желе сопствени стручни штаб, новац да троше. Ако кренеш тим путем ризикујеш све што си изградио. Код нас, тренер је - тренер. Ако је он прави за нас, онда смо и ми прави за њега“.

Шта то у ствари значи? У Саутемптону се тренери не питају о свему. Зна се шта је чији посао. А руководећи људи клуба свој део обаве перфектно. Летос су се надали да ћеРоналд Куман остати, али су имали и спремну замену. Не само у лику Клода Пуела. Рид има  досије свих потенцијалних тренера за екипу који се редовно допуњује. Само он има увид у ту фасицклу, а баш она је разлог што Свеци нису поклекли ни када је Маурисио Покетино 2014. отишао у Тотенхем, па и сада када је Куман “побегао“ у већу средину.

У ствари, Саутемптон бележи све боље и боље резултате. Једне године осми, па седми, код Кумана шести. Три пута узастопце нису били у топ 10 на табели још од периода између 1979. и 1989. године. Није случајно.

“У фудбалу морате да размишљате о наследнику. Мораш да будеш спреман на изненађење“.

Новине су тако после смене Роналда Кумана именовале 11 кандидата за новог тренера Саутемптона. Пуел није био међу њима, али је добио трогодишњи уговор. Сваки кандидат је у клупском систему био барем годину дана пре но што се о њему уопште размишљало. А размишљало се толико да о сваком од њих постоји досије од 45 до 50 страна. Клод Пуеље пре договора био на три разговора за посао. Критеријуми приликом избора новог шефа струке исписани су на четири стране.

Дакле, тако се бира тренер. А појачања? То већ не може да стане у фиоку. Црна кутија је термин који се баш не повезује са фудбалом, али негде у клупским просторијама Саутемптона постоји сервер који баш тако зову. И у њему сви подаци о сваком играчу који би могао да задужи дрес Светаца. Све податке прегледа шест аналитичара који се на сваких шест недеља састају да провере у ком се смеру ситуација развија.

Наравно, тако и о свим играчима који су под уговором. Плус ови који су клубу занимљиви. Са све видео клиповима, статистичким подацима, здравственим картоном, импресијама о карактеру. Кад тренер тражи појачање за одређену може да бира из суженог круга кандидата који према мишљењу одговорних у клубу одговарају Саутемптоновим потребама.

“Лако је скаутима да ископају Герета Бејла. Теже је кад треба да пронађеш Пјер-Емила Хојбјерга“, хвали се Рид.

Млади дански везиста (21) је, иначе, стигао из Бајерна за 15.000.000 евра. Није баш да јеХојбјерг пронађен на улици, али кад Саутемптон изабере - нема грешке. У Хојбјерговомслучају знали су и оцене из школе.

“Гледамо све. Да ли игра у квалитетном такмичењу, да ли уме да сачува лопту, какав му је први контакт...“

Душан Тадић је, ето другог примера, у Саутемптон стигао 2014. године, али је у клупским списима имао своје место још откако је 2010. напустио Суперлигу - тек да знамо где смо - и потписао за Гронинген. Свеци су уопште почели да га прате, јер је већ тада процењено да се Адам Лалана развија у играча који би могао да привуче интересовање богатијих клубова и донесе профит. Када је Лалана 2014. продат Ливерпулу за 25.000.000 фунти Саутмептон није имао дилему кога да доведе.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар