Nije više tajna! Ovako Sautempton radi i otkriva talente...

Sautemptonove crne kutije, strogo čuvane tajne na 50 strana i četvorogodišnje špijuniranje Dušana Tadića! Ako se pitate kako Sveci opstaju sve ove godine možda ćete sada bolje razumeti. Nije sve u prodaji igrača...

Fudbal 23.11.2016 | 23:45
Nije više tajna! Ovako Sautempton radi i otkriva talente...
Svake godine iste priča. Najbolji odu, dođu jeftiniji, klubu ostane profit, a rezultati Sautemptona - ravna linija. Još je to mali klub ne bi li izazvao najveće engleske klubove u borbi za Ligu šampiona, ali borba za opstanak nije nešto što se pominje kad su Sveci u pitanju. I da, svi već znamo - primorali su nas na Sent Meriz stadionu da to naučimo - sjajna omladinska škola i forsiranje mladih igrača svakako je temelj na kome Sautempton gradi uspehe. Međutim, nije samo to. Izvršni direktor Sautemptona Les Ridu opširnom intervjuu za Bi-Bi-Si pojašnjava koliko na jugu Engleske poklanjaju svakom, pa i najmanjem detalju.

Tek da shvate romantici koji pričaju o fudbalu kao umetnosti i trenutku inspiracije da ti momenti baš i ne dolaze tako često ako se ne zavrnu rukavi. I krene da se udara po tastaturi. Rid, naime, kaže da je osnov svega detaljna analiza. Ne samo igrača koji se prave ili kupuju, već i kada se bira novi trener.

Kao primer, britanski javni servis povlači jednu zanimljivu paralelu. U sezoni 2009/2010 Sautempton je igrao u trećoj ligi Engleske, milanski Inter sa Žozeom Murinjom bio je šampion Evrope. Ove jeseni u meču Lige Evrope. Sveci su slavili sa 2:1. Inter se jednostavno raspao po Murinjovom odlasku. Od 2011. nije osvojo nijedan trofej. Niti je igrao Ligu šampiona. Taj evropski okršaj sa Sautemptonom igrao je samo nekoliko dana pošto je uprava kluba otpustila Franka de Bura, koji je i sam u avgustu nasledio smenjenog Roberta Mančinija.

“Ako trener ode posle samo 80 dana onda je vreme da upremo prste u ljude koji su ga i doveli“, jasan je Rid.

“Kada treneri potpisuju obično traže mnoge promene. Žele sopstveni stručni štab, novac da troše. Ako kreneš tim putem rizikuješ sve što si izgradio. Kod nas, trener je - trener. Ako je on pravi za nas, onda smo i mi pravi za njega“.

Šta to u stvari znači? U Sautemptonu se treneri ne pitaju o svemu. Zna se šta je čiji posao. A rukovodeći ljudi kluba svoj deo obave perfektno. Letos su se nadali da ćeRonald Kuman ostati, ali su imali i spremnu zamenu. Ne samo u liku Kloda Puela. Rid ima  dosije svih potencijalnih trenera za ekipu koji se redovno dopunjuje. Samo on ima uvid u tu fasicklu, a baš ona je razlog što Sveci nisu poklekli ni kada je Maurisio Poketino 2014. otišao u Totenhem, pa i sada kada je Kuman “pobegao“ u veću sredinu.

U stvari, Sautempton beleži sve bolje i bolje rezultate. Jedne godine osmi, pa sedmi, kod Kumana šesti. Tri puta uzastopce nisu bili u top 10 na tabeli još od perioda između 1979. i 1989. godine. Nije slučajno.

“U fudbalu morate da razmišljate o nasledniku. Moraš da budeš spreman na iznenađenje“.

Novine su tako posle smene Ronalda Kumana imenovale 11 kandidata za novog trenera Sautemptona. Puel nije bio među njima, ali je dobio trogodišnji ugovor. Svaki kandidat je u klupskom sistemu bio barem godinu dana pre no što se o njemu uopšte razmišljalo. A razmišljalo se toliko da o svakom od njih postoji dosije od 45 do 50 strana. Klod Puelje pre dogovora bio na tri razgovora za posao. Kriterijumi prilikom izbora novog šefa struke ispisani su na četiri strane.

Dakle, tako se bira trener. A pojačanja? To već ne može da stane u fioku. Crna kutija je termin koji se baš ne povezuje sa fudbalom, ali negde u klupskim prostorijama Sautemptona postoji server koji baš tako zovu. I u njemu svi podaci o svakom igraču koji bi mogao da zaduži dres Svetaca. Sve podatke pregleda šest analitičara koji se na svakih šest nedelja sastaju da provere u kom se smeru situacija razvija.

Naravno, tako i o svim igračima koji su pod ugovorom. Plus ovi koji su klubu zanimljivi. Sa sve video klipovima, statističkim podacima, zdravstvenim kartonom, impresijama o karakteru. Kad trener traži pojačanje za određenu može da bira iz suženog kruga kandidata koji prema mišljenju odgovornih u klubu odgovaraju Sautemptonovim potrebama.

“Lako je skautima da iskopaju Gereta Bejla. Teže je kad treba da pronađeš Pjer-Emila Hojbjerga“, hvali se Rid.

Mladi danski vezista (21) je, inače, stigao iz Bajerna za 15.000.000 evra. Nije baš da jeHojbjerg pronađen na ulici, ali kad Sautempton izabere - nema greške. U Hojbjergovomslučaju znali su i ocene iz škole.

“Gledamo sve. Da li igra u kvalitetnom takmičenju, da li ume da sačuva loptu, kakav mu je prvi kontakt...“

Dušan Tadić je, eto drugog primera, u Sautempton stigao 2014. godine, ali je u klupskim spisima imao svoje mesto još otkako je 2010. napustio Superligu - tek da znamo gde smo - i potpisao za Groningen. Sveci su uopšte počeli da ga prate, jer je već tada procenjeno da se Adam Lalana razvija u igrača koji bi mogao da privuče interesovanje bogatijih klubova i donese profit. Kada je Lalana 2014. prodat Liverpulu za 25.000.000 funti Sautmepton nije imao dilemu koga da dovede.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar