Нема индиција да је стигло месо из 1982.

Директор Управе за ветерину Министарства пољопривреде Србије Ненад Петровић наводи да за сада нема никаквих индиција да је пошиљка меса из 1982. ушла у Луку Бар.

Србија 18.11.2016 | 18:58
Нема индиција да је стигло месо из 1982.
"Засад нема индиција да се таква пошиљка уопште и приближила Луци Бар. Досад ниједна пошиљка, ниједан брод који је дошао, а дошла су два, није преносио замрзнуто месо", рекао је Петровић у изјави за Тањуг.

Додао је да му није познато одакле је потекла таква информација коју су пренијели медији и да је вјероватно ријеч о неформалној информацији.

Информација о месу је потекла са једног специјализованог сајта, али је касније “озваничена” тако што су медији о њој обавјештени кроз саопштење Управе царина, у коме се спомиње комуникација те управе са Управом за ветерину Министарства пољопривреде.

Наиме, у саопштењу Управе царина које је у четвртак просљеђено медијима наводи се да је Управа “добијала током дана питања појединих медија” о увозу замрзнутог меса, али и да је Управа царина истог дана добила обавјештење од Управе за ветерину да су “дошли до информација да је у Луку Бар стигао товар замрзнутог меса из 1982. године”.

Такође, телевизија Н1 добила је изјаву из Управе царине Црне Горе из које наводе да на контејнерски терминал такав товар није стигао нити је Управа царина добила информације о приспећу такве пошиљке, што је "стандардна процедура како би било који брод могао ући у Луку Бар".

Ни Лука Бар ни приватизовани дио Луке, Порт од Адриај, нису за Н1 могли да потврде да је такво месо стигло бродом.

Из Управе за инспекцијске послове Црне Горе су за Н1 рекли да је ветеринарска инспекција на терену и да ће се огласити током дана.

Петровић је рекао да је Управа за ветерину тренутно у координираној акцији са Ветеринарском службом Црне Горе и да се прати било која пошиљка која пристиже у луку.

"Засад је ствар апсолутно под контролом. Три ветеринарске службе су алармиране у исто вријеме, ради се о координираној акцији, и у сталном смо контакту са службом у БиХ", изјавио је Петровић.

Управа за ветерину је, како истиче, предузела додатне мјере, односно координиране акције са осталим службама и појачана је контрола на граничним прелазима.

"Управа за ветерину, као орган Управе и као орган који се бави здрављем људи и здрављем животиња, на било коју информацију која може да нанесе штету или животињама или здрављу људи, реагује појачаним контролама и мерама које би спречиле евентуалну могућност било које злоупотребе шверца или илегалног преласка, а све у циљу здравља људи", истакао је Петровић.

Управа царина је саопштила у четвртак да је од Управе за ветерину Министарства пољопривреде добила обавјештење да су дошли до информације да је у луку Бар у Црној Гори стигао товар замрзнутог меса из 1982. године, због чега је свим царинарницама наложено да предузму мјере појачане контроле промета.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар