Nema indicija da je stiglo meso iz 1982.

Direktor Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede Srbije Nenad Petrović navodi da za sada nema nikakvih indicija da je pošiljka mesa iz 1982. ušla u Luku Bar.

Srbija 18.11.2016 | 18:58
Nema indicija da je stiglo meso iz 1982.
"Zasad nema indicija da se takva pošiljka uopšte i približila Luci Bar. Dosad nijedna pošiljka, nijedan brod koji je došao, a došla su dva, nije prenosio zamrznuto meso", rekao je Petrović u izjavi za Tanjug.

Dodao je da mu nije poznato odakle je potekla takva informacija koju su prenijeli mediji i da je vjerovatno riječ o neformalnoj informaciji.

Informacija o mesu je potekla sa jednog specijalizovanog sajta, ali je kasnije “ozvaničena” tako što su mediji o njoj obavješteni kroz saopštenje Uprave carina, u kome se spominje komunikacija te uprave sa Upravom za veterinu Ministarstva poljoprivrede.

Naime, u saopštenju Uprave carina koje je u četvrtak prosljeđeno medijima navodi se da je Uprava “dobijala tokom dana pitanja pojedinih medija” o uvozu zamrznutog mesa, ali i da je Uprava carina istog dana dobila obavještenje od Uprave za veterinu da su “došli do informacija da je u Luku Bar stigao tovar zamrznutog mesa iz 1982. godine”.

Takođe, televizija N1 dobila je izjavu iz Uprave carine Crne Gore iz koje navode da na kontejnerski terminal takav tovar nije stigao niti je Uprava carina dobila informacije o prispeću takve pošiljke, što je "standardna procedura kako bi bilo koji brod mogao ući u Luku Bar".

Ni Luka Bar ni privatizovani dio Luke, Port od Adriaj, nisu za N1 mogli da potvrde da je takvo meso stiglo brodom.

Iz Uprave za inspekcijske poslove Crne Gore su za N1 rekli da je veterinarska inspekcija na terenu i da će se oglasiti tokom dana.

Petrović je rekao da je Uprava za veterinu trenutno u koordiniranoj akciji sa Veterinarskom službom Crne Gore i da se prati bilo koja pošiljka koja pristiže u luku.

"Zasad je stvar apsolutno pod kontrolom. Tri veterinarske službe su alarmirane u isto vrijeme, radi se o koordiniranoj akciji, i u stalnom smo kontaktu sa službom u BiH", izjavio je Petrović.

Uprava za veterinu je, kako ističe, preduzela dodatne mjere, odnosno koordinirane akcije sa ostalim službama i pojačana je kontrola na graničnim prelazima.

"Uprava za veterinu, kao organ Uprave i kao organ koji se bavi zdravljem ljudi i zdravljem životinja, na bilo koju informaciju koja može da nanese štetu ili životinjama ili zdravlju ljudi, reaguje pojačanim kontrolama i merama koje bi sprečile eventualnu mogućnost bilo koje zloupotrebe šverca ili ilegalnog prelaska, a sve u cilju zdravlja ljudi", istakao je Petrović.

Uprava carina je saopštila u četvrtak da je od Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede dobila obavještenje da su došli do informacije da je u luku Bar u Crnoj Gori stigao tovar zamrznutog mesa iz 1982. godine, zbog čega je svim carinarnicama naloženo da preduzmu mjere pojačane kontrole prometa.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar