Дјело завичај задужило


Вуков крај даровао књижевно вече Јанку Вујиновићу

Србија 18.11.2016 | 17:26
Дјело завичај задужило
Ма где да је живео, а провео је многе године широм Европе и света, неговао је, улепшавао и дотеривао српски језик, баш онако како је завет роду оставио Вук Стефановић Караџић, отац наше писмености и културе, Јадранин по рођењу као и писац сјајних романа Јанко Вујиновић.

За пола века делања у књижевности оставио је траг у српској култури, а свом завичају, не само што се одужио, већ га је задужио богатством стваралаштва. Овако би могло да се сажме оно што су у Библиотеци Вуковог завичаја на књижевној вечери о писцу, професору српског језика и књижевности Јанку Вујиновићу рекли градоначелник Лознице Видоје Петровић и професори Миодраг Матицки и Марко Недић.

Град Лозница, Библиотека Вуковог завичаја и издавачка кућа „Филип Вишњић“ приредили су ову светковину Вујиновићу у част, који је рођени Јадранин, рођен у селу Брадић крај Јадра, а одрастао у Лешници крај Дрине пре него што се отиснуо у свет.

"Нисмо ми добили статус града само зато што смо уредили инфраструктуру по највишим стандардима и што имамо ваљано локалну администрацију и што смо погодни за домаћа и инострана улагања, већ и за значајну посвећеност култури, образовању и духовности", рекао је Видоје Петровић, градоначелник Лознице.

"На ваљан однос према овим значајним областима човековог живота обавезују нас великани завичаја из прошлости, попут Вука Караџића, Јована Цвијића, Миће Поповића, али и врсни и плодни ствараоци попут Јанка Вујиновића, који су завичај, вазда, „носили у срцу“, претакајући ту љубав у врхунска уметничка дела којим се поносимо.

Одломке из Вујинивићевих књига говорио је глумац Љубивоје Тадић, а поезију је казивао песник из Лознице Љубомир Ћорилић. Бујиновић је најавио да ће, прво у родном крају, на пролеће представити ново дело „Немачко-српска и српско-немачка свеска“. Биће то, како је рекао, „сјајна прилика да Вуков крај буде домаћин најбољим стручњацима за српски и немачки језик, за језике на којима су стварали славни Вук и Гете, чија су дела бесмртна“.

У Библиотеци Вуковог завичаја приређена је и изложба уметничких фотографија, сведочанстава Вујиновићевог боравка и рада у расејању, где је писао књиге, писао за новине, радио као лектор и редактор, али и као професор српског језика и књижевности, не само људима који су наше горе лист.

(БН телевизија/В. М.)

Коментари / 0

Оставите коментар