Djelo zavičaj zadužilo


Vukov kraj darovao književno veče Janku Vujinoviću

Srbija 18.11.2016 | 17:26
Djelo zavičaj zadužilo
Ma gde da je živeo, a proveo je mnoge godine širom Evrope i sveta, negovao je, ulepšavao i doterivao srpski jezik, baš onako kako je zavet rodu ostavio Vuk Stefanović Karadžić, otac naše pismenosti i kulture, Jadranin po rođenju kao i pisac sjajnih romana Janko Vujinović.

Za pola veka delanja u književnosti ostavio je trag u srpskoj kulturi, a svom zavičaju, ne samo što se odužio, već ga je zadužio bogatstvom stvaralaštva. Ovako bi moglo da se sažme ono što su u Biblioteci Vukovog zavičaja na književnoj večeri o piscu, profesoru srpskog jezika i književnosti Janku Vujinoviću rekli gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović i profesori Miodrag Maticki i Marko Nedić.

Grad Loznica, Biblioteka Vukovog zavičaja i izdavačka kuća „Filip Višnjić“ priredili su ovu svetkovinu Vujinoviću u čast, koji je rođeni Jadranin, rođen u selu Bradić kraj Jadra, a odrastao u Lešnici kraj Drine pre nego što se otisnuo u svet.

"Nismo mi dobili status grada samo zato što smo uredili infrastrukturu po najvišim standardima i što imamo valjano lokalnu administraciju i što smo pogodni za domaća i inostrana ulaganja, već i za značajnu posvećenost kulturi, obrazovanju i duhovnosti", rekao je Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice.

"Na valjan odnos prema ovim značajnim oblastima čovekovog života obavezuju nas velikani zavičaja iz prošlosti, poput Vuka Karadžića, Jovana Cvijića, Miće Popovića, ali i vrsni i plodni stvaraoci poput Janka Vujinovića, koji su zavičaj, vazda, „nosili u srcu“, pretakajući tu ljubav u vrhunska umetnička dela kojim se ponosimo.

Odlomke iz Vujinivićevih knjiga govorio je glumac Ljubivoje Tadić, a poeziju je kazivao pesnik iz Loznice Ljubomir Ćorilić. Bujinović je najavio da će, prvo u rodnom kraju, na proleće predstaviti novo delo „Nemačko-srpska i srpsko-nemačka sveska“. Biće to, kako je rekao, „sjajna prilika da Vukov kraj bude domaćin najboljim stručnjacima za srpski i nemački jezik, za jezike na kojima su stvarali slavni Vuk i Gete, čija su dela besmrtna“.

U Biblioteci Vukovog zavičaja priređena je i izložba umetničkih fotografija, svedočanstava Vujinovićevog boravka i rada u rasejanju, gde je pisao knjige, pisao za novine, radio kao lektor i redaktor, ali i kao profesor srpskog jezika i književnosti, ne samo ljudima koji su naše gore list.

(BN televizija/V. M.)

Komentari / 0

Ostavite komentar