Смијењен полицијски комесар Вахид Ћосић

Полицијски комесар МУП-а Кантона Сарајево Вахид Ћосић смијењен је са ове позиције.

Босна и Херцеговина 18.11.2016 | 16:45
Смијењен полицијски комесар Вахид Ћосић
Ћосић је смијењен на данашњој сједници Владе Кантона Сарајево. Независни одбор за избор и ревизију полицијског комесара МУП-а Кантона Сарајево је јуче поднио приједлог за смјену полицијског комесара Влади КС-а уколико не проводи мјере надзора над Управом полиције или мјере надзора над примјеном полицијских овлаштења”.

Како су навели, извршеном анализом прикупљене документације као и на основу информација са сједница Независног одбора, утврђено је да полицијски комесар Ћосић није проводио мјере надзора над Управом полиције, нити примјеном полицијских овлаштења.

Установљено је да је давао погрешне и нетачне податке различитим органима задуженим за сигурност и кривично гоњење починилаца кривичних дјела, да је често био неинформисан о појединим активностима у кризним ситуацијама, да у неколико случајева није тражио провођење унутрашње истраге, иако су оне очигледно биле нужне и једино могуће, да је посветио недовољну пажњу провођењу превентивно-репресивних полицијских активности ради побољшања осјећаја сигурности грађана, те да су планске и организоване активности под руководством полицијског комесара предузимане у појачаном облику након притиска јавности.

Осим тога, Независни одбор је сугерисао Влади КС-а да по хитној процедури тражи измјене Закона о унутрашњим пословима Кантона Сарајево, те да пропише могућност да се на конкурс за полицијског комесара могу пријавити и кандидати са чином самостални инспектор.

Наиме, на посљедњем конкурсу за полицијског комесара Кантона Сарајево пријавила су се два кандидата од којих је након проведене конкурсне процедуре Независни одбор именовао Вахида Ћосића.

Према информацијама надлежног Сектора за правне, кадровске, логистичке послове, едукацију и аналитику Управе полиције, у току 2015. и у 2016. проведена је процедура и у чин главног инспектора унапријеђен један полицијски службеник.

Независни одбор такође располаже информацијом да је одређени број полицијских службеника распоређен на послове за које је предвиђен чин главни инспектор, али да они нису унапријеђени већ послове обављају као вршиоци дужности у чину самостални инспектор.

Из тих разлога, а с обзиром на чињеницу да се на овај конкурс редовно пријављују кандидати из МУП-а Кантона Сарајево, Независни одбор сматра да је потребно проширити базу за избор полицијског комесара да би на ову позицију дошао што квалитетнији кандидат, саопштено је из Прес-службе КС-а.

(Анадолија)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Хити

18.11.2016 16:28

Ја мислио Лукац?

ОДГОВОРИТЕ
Name

торки

18.11.2016 16:33

Мозете ви мјењат колико год хоцете ал кљу проблема и корупције и ветакоња је у тузиластвима судовима правосудју једном рјецју. Како је могуце да Сањин Сефиц хода слободно по Сарајеву а има десет кривицни пријава.....па није то до полиције.

Name

Ре крко

18.11.2016 18:21

Како је могуце.? Па то се треба приупитат ако је несто нормално на овим просторима.Ненормално је сад нормално..

Name

цица.

18.11.2016 18:57

Р: тако несто ,код доде је неизвебљиво"

Name

Демократија

18.11.2016 19:22

Тако се то ради у демократском друштву, гледај и учи.

ОДГОВОРИТЕ