Smijenjen policijski komesar Vahid Ćosić

Policijski komesar MUP-a Kantona Sarajevo Vahid Ćosić smijenjen je sa ove pozicije.

Bosna i Hercegovina 18.11.2016 | 16:45
Smijenjen policijski komesar Vahid Ćosić
Ćosić je smijenjen na današnjoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo. Nezavisni odbor za izbor i reviziju policijskog komesara MUP-a Kantona Sarajevo je juče podnio prijedlog za smjenu policijskog komesara Vladi KS-a ukoliko ne provodi mjere nadzora nad Upravom policije ili mjere nadzora nad primjenom policijskih ovlaštenja”.

Kako su naveli, izvršenom analizom prikupljene dokumentacije kao i na osnovu informacija sa sjednica Nezavisnog odbora, utvrđeno je da policijski komesar Ćosić nije provodio mjere nadzora nad Upravom policije, niti primjenom policijskih ovlaštenja.

Ustanovljeno je da je davao pogrešne i netačne podatke različitim organima zaduženim za sigurnost i krivično gonjenje počinilaca krivičnih djela, da je često bio neinformisan o pojedinim aktivnostima u kriznim situacijama, da u nekoliko slučajeva nije tražio provođenje unutrašnje istrage, iako su one očigledno bile nužne i jedino moguće, da je posvetio nedovoljnu pažnju provođenju preventivno-represivnih policijskih aktivnosti radi poboljšanja osjećaja sigurnosti građana, te da su planske i organizovane aktivnosti pod rukovodstvom policijskog komesara preduzimane u pojačanom obliku nakon pritiska javnosti.

Osim toga, Nezavisni odbor je sugerisao Vladi KS-a da po hitnoj proceduri traži izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo, te da propiše mogućnost da se na konkurs za policijskog komesara mogu prijaviti i kandidati sa činom samostalni inspektor.

Naime, na posljednjem konkursu za policijskog komesara Kantona Sarajevo prijavila su se dva kandidata od kojih je nakon provedene konkursne procedure Nezavisni odbor imenovao Vahida Ćosića.

Prema informacijama nadležnog Sektora za pravne, kadrovske, logističke poslove, edukaciju i analitiku Uprave policije, u toku 2015. i u 2016. provedena je procedura i u čin glavnog inspektora unaprijeđen jedan policijski službenik.

Nezavisni odbor takođe raspolaže informacijom da je određeni broj policijskih službenika raspoređen na poslove za koje je predviđen čin glavni inspektor, ali da oni nisu unaprijeđeni već poslove obavljaju kao vršioci dužnosti u činu samostalni inspektor.

Iz tih razloga, a s obzirom na činjenicu da se na ovaj konkurs redovno prijavljuju kandidati iz MUP-a Kantona Sarajevo, Nezavisni odbor smatra da je potrebno proširiti bazu za izbor policijskog komesara da bi na ovu poziciju došao što kvalitetniji kandidat, saopšteno je iz Pres-službe KS-a.

(Anadolija)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Hiti

18.11.2016 16:28

Ja mislio Lukac?

ODGOVORITE
Name

torki

18.11.2016 16:33

Mozete vi mjenjat koliko god hocete al klju problema i korupcije i vetakonja je u tuzilastvima sudovima pravosudju jednom rjecju. Kako je moguce da Sanjin Sefic hoda slobodno po Sarajevu a ima deset krivicni prijava.....pa nije to do policije.

Name

Re krko

18.11.2016 18:21

Kako je moguce.? Pa to se treba priupitat ako je nesto normalno na ovim prostorima.Nenormalno je sad normalno..

Name

cica.

18.11.2016 18:57

R: tako nesto ,kod dode je neizvebljivo"

Name

Demokratija

18.11.2016 19:22

Tako se to radi u demokratskom društvu, gledaj i uči.

ODGOVORITE